Back to top

Az érő szőlőfürtök védelme

Tartósan csapadékos időben, a szüret előtti időszakban még szükség lehet szürkerothadás elleni védekezésre. Az érő fürtökön a legnagyobb kárt a betegség gyors fellépése és lefolyása okozza. Ezért ahol feltűnnek a bogyók szürkésbarna foltjai, és kiverődik az egérszürke, bársonyos penészgyep, azonnal védekezni kell!

A szőlő szürkerothadása (botrítisz) sok gazda­növényű gomba, amely azzal, hogy több mint 200 növényt képes megfertőzni, folyamatosan jelen van a környezetünkben. Előrejelzése nem megoldott, ezért a fertőzés szempontjából leg­kritikusabb időszakokban (virágzás, fürtzáródás, zsendülés, érés) célzott kezelésekkel védekezhetünk ellene hatásosan.

A szürkerothadás kórokozója a szőlő minden zöld részét képes fertőzni, de a fürtökre a legveszélyesebb.

A nemesrothadást is a botrítisz okozza, ha száraz az idő a fertőzés után
A nemesrothadást is a botrítisz okozza, ha száraz az idő a fertőzés után
Az éredő, alacsony cukortartalmú bogyókon a fertőzés szürkésbarna elszíneződést, nedves időben a bogyók vagy az egész fürt rothadását, száraz időben zsugorodását, elértéktelenedését okozza. Az érettebb, puhuló, magas cukortartalmú bogyók fertőződése csak csapadékos, párás időben káros, olyankor fürtpusztulást okoz. Fölmelegedő, száraz időben viszont a fertőzött bogyók a gyors vízleadás következtében összeaszalódnak.

A szőlő ilyen körülmények között aszúsodik.

A kórokozó a szüret előtti időszakban is képes súlyos termésveszteséget okozni, az érő fürtök 50-60%-a is elrohadhat. Főleg a fertőzésnek kedvező meleg, csapadékos időben és a betegségre érzékeny fajták esetén (pl. Chardonnay, Ezerfürtű, Furmint, Cserszegi fűszeres, Szürkebarát, Rizlingszilváni stb.) figyeljünk nagyon a felbukkanására. Járványveszély azonban csak tartósan csapadékos, meleg időjárás esetén alakul ki.

A szőlőfürtök elsősorban a korábbi sérülések, fertőzések (pl. szőlőmolylárva rágása, darázskártétel, lisztharmatos bogyórepedés) nyomán fertőződnek meg, de nem ritka az ép bőrszöveten, a légzőnyílásokon vagy a parás foltokon át bekövetkező fertőződés sem.

A darazsak rágása után könnyebben fertőz a botrítisz
A darazsak rágása után könnyebben fertőz a botrítisz

A tömött fürtű, vékony héjú szőlőfajták rothadásra általában érzékenyebbek (pl. Rizlingszilváni, Leányka, Oportó, Cardinal).

A szürkerothadás következtében a bogyók barnulnak és összezsugorodnak. Általában több egymás mellett lévő bogyó fertőződik meg, ami a fürtök részleges vagy teljes pusztulását okozza. A beteg részeken szürke konídiumtartó gyep fejlődik, amelyről porszerű konídiumfelhő hullik szét. A szőlő felületén gyakran apró, fekete szkle­róciumok is láthatók.

Súlyos termésveszteséget okozhat a szürkerothadás
Súlyos termésveszteséget okozhat a szürkerothadás
A vesszők is károsodhatnak, a felületükön fakóbarna, majd barnásfehér foltok jelennek meg, konídiumtartó gyeppel, később a kifehéredő háncsszövetbe ágyazódó fekete szkleróciumok képződnek. A beteg vesszőkből készült oltványok gyenge minőségűek, rosszul erednek és sokszor már a hajtatás során elpusztulnak.

A szürkerothadás elleni utolsó permetezéskor vegyük figyelembe a készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejét, és ügyeljünk annak szigorú betartására (pl. Botector biológiai növényvédő szer: nk, Teldor 500 SC: 14 nap, Cantus: 28 nap, Switch 62,5 WG: borszőlőnél 21 nap).

Az érés előrehaladtával, erős fertőzés esetén, inkább gyors szüret javasolt a kémiai védekezés helyett.

A betegség megelőzésére a szőlőtőkéket szellősen kell nevelni, és a bogyósérülés elkerülése érdekében a kártevők és a lisztharmat ellen a tenyészidőszakban rendszeresen kell védekezni! Az elhalt növényi részek és a beteg fürtrészek gyors eltávolításával (késsel, bogyózóollóval) is megelőzhetjük a nagyobb kárt.

A permetlébe szükség szerint kéntartalmú szert is tegyünk a lisztharmat ellen (pl. Thiovit Jet, Microthiol Special, Kumulus S).

 

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2021/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.

Komposzt, mulcs és megelőzés

Októberben már őszies arcát mutatja a természet. A kiskertekben a termés jó része már leérett, zajlik a betakarítás, vannak, akik már a jövő évi szezonra készülnek. A kertben keletkezett növényi hulladékot felhasználhatjuk talajtakarásra is. Emellett ne feledkezzünk el gyümölcs- és díszfáink védelméről sem!

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.

Új körülmények, új megoldások

A zöldfelület-gazdálkodás szakembereit nem csak a klímaváltozás nyomán kialakuló időjárási szélsőségek állítják komoly kihívások elé.

Az egészséges táplálkozás kihat a gyerekek mentális jólétére is

Egy tanulmány szerint azok a gyerekek, akik naponta öt vagy több adag gyümölcsöt és zöldséget esznek, sokkal jobb mentális egészségnek örvendenek. A kutatás szerint a nagyobb mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztás a középiskolások körében jobb mentális jóléttel jár együtt, a tápláló reggeli és ebéd pedig minden korosztályban összefügg az érzelmi jóléttel.

Megbírságolták a székelyudvarhelyi "ribizlibánya" működtetőjét

Ötvenezer lejes (3,6 millió forint) bírságot rótt ki a romániai Környezetvédelmi Őrség arra a cégre, amely ribizliültetvény számára engedélyeztetett teraszosítási munkálatokat Székelyudvarhely határában, a valóságban azonban sódert bányászott a területről.

Őszi talajmunkák

Bár az őszről a kertben elsősorban a szüret, a hosszú tenyészidejű és másodvetésű növények betakarítása jut az eszünkbe, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ebben az időszakban tesszük meg az első nagy lépést a következő évi növények termesztéséhez: előkészítjük a terepet és a talajunkat arra, hogy a következő évben jó termésünk lehessen.

A szezon utolsó feladatai – Növényvédelmi előrejelzés 42. hét

Amikor a gyümölcsfák és a szőlő már lehullajtotta lombozata felét, elkezdhetjük az őszi lemosó permetezést. A lehulló lombozatot pedig érdemes 1%-os nitrogéntartalmú műtrágyaoldattal kezelni, az felgyorsítja a levelek korhadását.

Lelket ápol, aki kertet művel

Lassan vége az idei szezonnak a kertben, a vérbeli hobbikertész azonban már lélekben a tavaszra készül. Nekik is hasznos volt Sipos József növényorvos jó tanácsokban bővelkedő, de könnyed hangvételű előadása. A nagymamája „boszorkányfüzetéből” is megosztott néhány praktikát.

Borexport: új utak a fellendülésért

A jó adottságok nem elegendőek, a lehetőségeket aktívabban formálva és kihasználva kell tenni a nagyságrendileg jóval erősebb magyar borexportért – emelte ki Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a szakértőkből és borászokból álló szekszárdi kerekasztal-beszélgetésen.