Back to top

Paraziták a beporzókon: a monokultúra lenne az oka?

Az Amerikai Egyesült Államokban működő különböző intézmények tudósai közös kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a monokultúrás termesztés gyakorlatának széles körű alkalmazása növeli a beporzó rovarok parazitáinak előfordulását.

A Proceedings of the Royal Society B tudományos lapban közölt publikációhoz a kaliforniai Central Valley-ben vizsgálták a méheket. Korábbi tanulmányok már rámutattak, hogy az olyan beporzóknak, mint a méhek, globálisan csökken a száma. A legtöbb esetben a növényvédőszerek széleskörű alkalmazását teszik felelőssé ezért. A mostani vizsgálat azonban rámutat, hogy más tényezők is komoly szerepet játszhatnak ebben, nevezetesen a monokultúra.

A monokultúrás termesztés az a gyakorlat, amikor egy időben csak egyféle növényt vetnek az adott területre. Ez egyre elterjedtebbé vált, mivel a gazdák számára jövedelmezőbb – különösen az Egyesült Államokban.

Már korábbi tanulmányokban is bizonyították, hogy a monokultúrában termesztett növények népszerűek a beporzó rovarok körében, mivel a virágzás nagyjából egy időben történik, így nagy mennyiségű pollen és nektár áll rendelkezésre egy relatív biztonságos környezetben.

Most azonban a kutatók széleskörű vizsgálatot folytattak: összehasonlították azokat a méheket, melyek napraforgó táblák mellett éltek olyanokkal, melyek nem virágzó kultúrák mellett éltek.

Az összegyűjtött adatokat elemezve arra jutottak, hogy a monokultúrás állományok mellett jóval nagyobb a beporzók parazitáinak száma. Véleményük szerint ez abban gyökerezik, hogy több rovart vonzanak ezek a területek, így nagyobb számban gyűlnek össze a virágokat látogatva. Ez pedig segíti a paraziták terjedését, könnyebben jutnak egyik gazdaszervezetről a másikra. Ezek közül némelyik közvetlenül károsítja a beporzókat, míg mások a betegségek terjesztésével közvetve okoznak gondot.

A kutatók arra is rájöttek, hogy könnyen orvosolható a probléma:

a táblákba vetett évelő növényekből álló sávokkal csökkenteni lehet a méhek csoportosulását, és ezzel a parazita fertőzés mértékét is.

Véleményük szerint az amerikai gazdáknak, de a világ más pontján élőknek is hasonlóképpen kellene eljárnia, mivel ez nem jár különösebb jövedelemkieséssel, ellenben segít megelőzni a beporzók további pusztulását, ami hosszú távon életbevágó az élelmiszer-termeléshez.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Talajcentrikus szemlélettel

A technológia drága, de megéri, mert kíméletes műveléssel megállítható a talajvesztés, nő a talaj humusztartalma, üzemanyagot lehet megtakarítani, és ami a legfontosabb: óvjuk a talajt. Egybehangzóan ezeket tapasztalják azok a gazdálkodók, akik jó ideje felhagytak a konvencionális műveléssel.

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Zárul a Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítását célzó program

Decemberben zárul a Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítását célzó, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. konzorciumi vezetésével 2017 augusztusában indult, 1,9 milliárd forintos összköltségű program.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

10 éves csúcson az élelmiszerárak novemberben

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.

Vetőmagszövetség: eredményes volt az országos ökobúza fajtakísérlet

Eredményes volt az országos ökobúza fajtakísérlet, amelynek keretében hét helyszínen összesen 21, az ökogazdálkodás számára ígéretes hazai és külföldi nemesítésű őszi búzafajtát teszteltek az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Vetőmag Szövetség öko kisparcellás fajtateszt-hálózatában - közölte a szövetség az MTI-vel csütörtökön.

A Spar újabb 1,5 milliárd forintot fordított üzlethálózata modernizálására

Összesen több mint 1,5 milliárd forintot fordított a Spar Magyarország két vidéki egysége felújítására és egy új budapesti üzlet átadására - közölte a cég az MTI-vel csütörtökön.