Back to top

Komposzt, mulcs és megelőzés

Októberben már őszies arcát mutatja a természet. A kiskertekben a termés jó része már leérett, zajlik a betakarítás, vannak, akik már a jövő évi szezonra készülnek. A kertben keletkezett növényi hulladékot felhasználhatjuk talajtakarásra is. Emellett ne feledkezzünk el gyümölcs- és díszfáink védelméről sem!

A kerti munkák során rengeteg olyan hulladék képződik, amivel sok kerttulajdonos nem tud mit kezdeni, szemétként kezeli és elviteti a hulladéklerakóba a kommunális szeméttel együtt. Pedig van más módja is a zöldhulladék kezelésének, ez pedig a komposztálás és a mulcsként való felhasználás. Mindkettő környezetbarát, és még ráadásul jót is tesz a növényeknek. A komposztálás és a talajtakarás során a lassan lebomló szerves anyagokból a talaj és a termesztett növények számára rendkívül hasznos anyag, a humusz keletkezik, ami javítja a talaj szerkezetét, lebomlás közben tápanyagot szolgáltat, valamint serkenti a talaj mikrobiológiai életét. Mulcsként való használata védi a talajt a kiszáradástól, lassú lebomlása során ugyanúgy funkcionál, mint a komposzt. A letakart talajban élénkebb a talajélet, nyüzsögnek a giliszták, melyek átdolgozzák a folyamatosan nyirkos talajt, ami ezáltal lazává és levegőssé válik, valamint segít a gyommentesség fenntartásában.

Az ősz során a fákról lehulló faleveleket ugyanúgy felhasználhatjuk komposztálásra és talajtakarásra, mint a többi kerti hulladékot.

Komposztáló
Komposztáló
A fákról lehulló lombozatot amúgy is rendszeresen el kell távolítani kertünk pázsitjáról, mert a takarás káros a füvek számára. A pázsitot leginkább a nedves levelek takarása károsítja, alatta a fű besárgul és kipállik. A falevelek összegyűjtésével párhuzamosan most érdemes elvégezni a talajszellőztetést, mert a nyár során rengeteg elhalt fűszál keletkezett. A szellőztető ezeket kiszedi a fű közül, a pázsit levegőhöz jut, és üdébben készül a tél megpróbáltatásaira. A művelet elvégzése után már csak olyan trágyákat adjunk a pázsitnak, melyben kevesebb a nitrogéntápanyag, viszont több a kálium és a magnézium, mert ezek a tápelemek ellenállóbbá teszik a füvet a fagy káros hatásaival szemben.

A leszüretelt fák és a szőlőtőkék jövő évi egészségi állapotát azzal erősíthetjük, hogy elvégezzük az őszi lemosó permetezést.

A lemosó permetezésre használt készítményt mindig úgy válasszuk ki, hogy a növényeken tapasztalt károsítókat jó hatékonysággal pusztítsa el! Ha a fákon pajzstetvek, áttelelő atkatojások, vértetű-vattacsomók láthatók, akkor az olajos lemosó készítményeket érdemes kijuttatni. Lisztharmatos tünetek esetén kiváló hatásúak a kéntartalmú szerek, általános őszi lemosásra pedig a réztartalmú készítmények az ajánlottak. Vegyes fertőzésre a legjobb választás, ha kombinált lemosót választunk, melyek olajat, ként és rezet is tartalmaznak. Bármelyik készítményt is választjuk, a permetezés során bőségesen, lemosásszerűen juttassuk ki a permetlevet! A fák alá lehulló lomb nitrogénoldattal való lepermetezése elősegíti a falevelek gyorsabb elkorhadását.

Füvesített és mulcsozott kajszis
Füvesített és mulcsozott kajszis

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több problémára is megoldás a gombakomposzt újrahasznosítása

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Saját gyökéren vagy oltva

A zöldségoltványok számos előnnyel rendelkeznek a saját gyökerű növényekkel szemben, ennek azonban ára van, hiszen két növényből „készítünk” egyet, nagyobb a szaporítóanyag-költség. A jövedelmezőséghez a kertészetben is egyre fontosabb az egységnyi területen elérhető minél nagyobb termésmennyiség. Ebben és a termésbiztonság javításában is szerepe lehet az oltásnak.

Javában zajlik az őszi faültetési program a településeken

Országban minden településnek lehetősége van saját erdő létrehozására is, a támogatások kihasználhatósága érdekében a pályázat beadási határideje kitolódott 2022. december 31-ig - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken Dunabogdányban, a Településfásítási Program faültetésén.

Nem hiányoznak az életünkből az egyszer használatos műanyagok

A megkérdezettek csaknem 70 százaléka nem érezte meg az egyszer használatos műanyag termékek kivonását a piacról - közölte az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) az MTI-vel csütörtökön.

Különleges aromájú belga gyömbér

Az egyik belgiumi szupermarket kiváló minőségű, friss és helyben termesztett gyömbért kínál. A fenntartható módon, növényvédő szer használata nélkül nevelt gyömbérnek erősebb az íze, mint az importált árunak, állítja a forgalmazó vállalat.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba

Sok hasznos és értékes információval gazdagodhatnak a termelők, kereskedők akkor, ha a virágértékesítési szezont követően jut idő a tapasztalatok kiértékelésére.

Gazdálkodóként teljesedne ki az ezredfordulós generáció Kínában

Hu Siqin ígéretes karriert futott be Sanghajban egy Fortune 500-as cégnél, több mint elég pénzzel, de valami a nagyváros ragyogó fényei ellenére hiányzott neki, amit ő "gyökereknek" nevez.

A Mancs őrjárat szállítja az almát

Aligha van olyan óvodás és kisiskolás, aki ne ismerné a Mancs őrjárat cuki problémamegoldó kutyáit, telitalálatnak tűnik tehát a dél-tiroli Melinda almatermesztő konzorcium legújabb ötlete, amellyel ennek a korosztálynak a gyümölcsfogyasztását szeretnék felturbózni.

Várják a véleményeket a fagyasztott zöldségek-gyümölcsök jó higiéniai gyakorlatához

Elkészült „A gyorsfagyasztott növényi eredetű (zöldség, gyümölcs) termékek jó higiéniai gyakorlatához” útmutatónak, a Magyar Hűtőipari és Konzerv Szövetség tagvállalataival, valamint a Campden BRI Magyarország szakértőivel (egyben, mint szerkesztőkkel), mint ipari munkacsoporttal egyeztetett új változata.

Így spórolhatunk a vegán, vegetáriánus és flexitáriánus diéta során

Régóta él az a szemléletmód, hogy a növényi alapú étrend eleve drágább, mint a hagyományos mindenevő étrend, aminek az lehet az oka, hogy egyesek kételkednek a táplálkozásuk megváltoztatásában. Azonban kiderült, hogy ez a feltevés nem teljesen igaz.