0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Komposzt, mulcs és megelőzés

Októberben már őszies arcát mutatja a természet. A kiskertekben a termés jó része már leérett, zajlik a betakarítás, vannak, akik már a jövő évi szezonra készülnek. A kertben keletkezett növényi hulladékot felhasználhatjuk talajtakarásra is. Emellett ne feledkezzünk el gyümölcs- és díszfáink védelméről sem!

A kerti munkák során rengeteg olyan hulladék képződik, amivel sok kerttulajdonos nem tud mit kezdeni, szemétként kezeli és elviteti a hulladéklerakóba a kommunális szeméttel együtt. Pedig van más módja is a zöldhulladék kezelésének, ez pedig a komposztálás és a mulcsként való felhasználás. Mindkettő környezetbarát, és még ráadásul jót is tesz a növényeknek. A komposztálás és a talajtakarás során a lassan lebomló szerves anyagokból a talaj és a termesztett növények számára rendkívül hasznos anyag, a humusz keletkezik, ami javítja a talaj szerkezetét, lebomlás közben tápanyagot szolgáltat, valamint serkenti a talaj mikrobiológiai életét. Mulcsként való használata védi a talajt a kiszáradástól, lassú lebomlása során ugyanúgy funkcionál, mint a komposzt. A letakart talajban élénkebb a talajélet, nyüzsögnek a giliszták, melyek átdolgozzák a folyamatosan nyirkos talajt, ami ezáltal lazává és levegőssé válik, valamint segít a gyommentesség fenntartásában.

Az ősz során a fákról lehulló faleveleket ugyanúgy felhasználhatjuk komposztálásra és talajtakarásra, mint a többi kerti hulladékot.

A fákról lehulló lombozatot amúgy is rendszeresen el kell távolítani kertünk pázsitjáról, mert a takarás káros a füvek számára. A pázsitot leginkább a nedves levelek takarása károsítja, alatta a fű besárgul és kipállik. A falevelek összegyűjtésével párhuzamosan most érdemes elvégezni a talajszellőztetést, mert a nyár során rengeteg elhalt fűszál keletkezett. A szellőztető ezeket kiszedi a fű közül, a pázsit levegőhöz jut, és üdébben készül a tél megpróbáltatásaira. A művelet elvégzése után már csak olyan trágyákat adjunk a pázsitnak, melyben kevesebb a nitrogéntápanyag, viszont több a kálium és a magnézium, mert ezek a tápelemek ellenállóbbá teszik a füvet a fagy káros hatásaival szemben.

A leszüretelt fák és a szőlőtőkék jövő évi egészségi állapotát azzal erősíthetjük, hogy elvégezzük az őszi lemosó permetezést.

A lemosó permetezésre használt készítményt mindig úgy válasszuk ki, hogy a növényeken tapasztalt károsítókat jó hatékonysággal pusztítsa el! Ha a fákon pajzstetvek, áttelelő atkatojások, vértetű-vattacsomók láthatók, akkor az olajos lemosó készítményeket érdemes kijuttatni. Lisztharmatos tünetek esetén kiváló hatásúak a kéntartalmú szerek, általános őszi lemosásra pedig a réztartalmú készítmények az ajánlottak. Vegyes fertőzésre a legjobb választás, ha kombinált lemosót választunk, melyek olajat, ként és rezet is tartalmaznak. Bármelyik készítményt is választjuk, a permetezés során bőségesen, lemosásszerűen juttassuk ki a permetlevet! A fák alá lehulló lomb nitrogénoldattal való lepermetezése elősegíti a falevelek gyorsabb elkorhadását.

Forrás: Kistermelők Lapja