Back to top

Az erőforrások hatékonyabb felhasználásával lesz fenntartható a gazdálkodásunk

Negyedik fenntarthatósági konferenciáját szervezte meg a BASF, ahol arra kerestek megoldásokat, hogyan lehet hosszú távon fenntarthatóvá tenni a mezőgazdasági termelést úgy, hogy közben megfeleljen a gazdasági, környezeti és méltányossági szempontoknak is. Az MTA székházában rendezett tanácskozáson dr. Thomas Narbeshuber, a BASF Hungária Kft. ügyvezetője az egyik legnagyobb kihívásnak nevezte az EU Farm to fork programját.

Fotó: BASF
A vegyiparnak jelentős szerepe van a mezőgazdaságban és nagymértékben hozzájárulhat, hogy versenyképes maradjon az új fenntarthatósági követelmények teljesítésével is.

Azonban a vegyipar egyben rengeteg energiát használ fel, ezért lényeges, hogyan képes átállni a fosszilis energiáról megújuló energiára.

A BASF ehhez két szélerőművet is épített, mondta dr. Thomas Narbeshuber. Hazánkban is elérhetők olyan környezetvédelmi fejlesztések, mint a BASF lebomló fóliája, az ecovio™, illetve hatékony szigetelőanyagai. Az európai zöld megállapodás (Green Deal) nagyratörő céljainak megvalósításához az ágazat szereplőinek különböző megközelítéssel kell próbálni megfelelni.

Roberto Salmito, a BASF Mezőgazdasági megoldások divíziójának vezetője szerint

harmóniát kell teremteni a környezeti, gazdasági és méltányossági megközelítések között,

és a rendelkezésre álló erőforrások hatékonyabb és felelős felhasználásán keresztül vezet az út a fenntarthatóbb mezőgazdasághoz. Ehhez többféle fejlesztéssel járul hozzá a német vállalat.

Óvári Csilla, az Agrárminisztérium Agrárkutatási és -környezetgazdálkodási Főosztályának vezetője a Green Deal célkitűzéseiről és várható hatásairól elmondta, hogy a terv az üvegházhatású gázok kibocsátásának nagymértékű csökkentését célozza, lévén az EU a harmadik legnagyobb kibocsátó a világon.

Ezért az inputanyagok felhasználásának visszaszorítása és a természetes módszerekhez való visszatérés a legfontosabb célok,

mégpedig műtrágyából 20, növényvédő szerből és állatoknak adott antibiotikumból pedig 50%-kal kevesebbet kellene fölhasználni 2030-ig. Ám a stratégia még nincs jogszabályba foglalva, azt sem tudni egyelőre, hogy milyen összehasonlítási alaphoz kell mérni a csökkentést, és lesznek-e országspecifikus célszámok. További stratégiai cél az ökológiai művelésű területek arányának 25%-ra növelése.

Mindezek együtt bizonyosan a termésmennyiség és a jövedelemtermelés visszaesésével járnak, az élelmiszerárak viszont emelkedni fognak.

Érzékenyen érinti a mezőgazdaságot az ammóniakibocsátás 32%-os visszaszorítása is, mert a légkörbe kerülő ammónia több mint 90%-a mezőgazdasági eredetű. Hazánk idén decemberre véglegesíti a stratégiai tervét.

Nem a vegyi anyagokat használó és az ökológiai mezőgazdaság közti ellentétet kell hangsúlyozni, hanem megtalálni az egyensúlyt köztük,

Fotó: BASF
hangsúlyozta dr. Anja Klatt, a BASF kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője. Az uniós célokról elmondta, hogy a növényvédőszer-használat csökkentésébe a mennyiség és a kockázat is beleértendő, csak azt nem tudni, hogy miként. A hatóanyag-kivonások miatt az EU-ban már több mint 20%-kal kevesebb növényvédő szer fogyott, mint előtte. Szemben áll ezzel a követelménnyel az ökológiai területek növelése, ugyanis szőlőben például sokkal több növényvédő szert (ként és rezet) használnak a biotermesztésben, mint a hagyományos termesztésben.

A lényeg azonban a szakértő szerint, hogy ezeket a politikai célokat együttesen kezeljék és reális kép alapján, objektív kritériumokra bontsák le a későbbiekben.

Elérésükhöz változnia kell a hatósági környezetnek is, hogy gyorsabban lehessen bevezetni azokat az újdonságokat, amelyek segítenek a célok elérésben. A BASF környezetbarát termelést segítő megoldásokat vezet be a piacra, ilyen a nitrogénfelhasználás hatékonyságát javító nitrifikáció inhibitor, vagy a jelenleginél jóval nagyobb hozamokra képes, hamarosan érkező hibrid búza. A hosszú távú fenntarthatóságot szolgálja a Revysol® hatóanyag, ami környezeti és humántoxikológiai kockázat nélküli triazol, számos kultúrában, sok gombás betegség ellen használható. A digitalizáció is a fenntartható mezőgazdaságot segíti, a BASF a xarvio™ Field Manager döntéstámogató rendszert kínálja. Szép példa az együttműködésre az easyconnect zárt töltési rendszer, amit a legnagyobb növényvédőszer-gyártók közösen juttatnak el a termelőkhöz, és amivel biztonságosan, közvetlenül a permetezőgép tartályába juttathatók a folyékony növényvédő szerek, sorolta a már használható módszereket dr. Anja Klatt.

Fotó: BASF

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több problémára is megoldás a gombakomposzt újrahasznosítása

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Megnyílt a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó

Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök részvételével, koncerttel vette kezdetét hétfőn este a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó a Hungexpón, amelynek már a szervezésénél is kiemelt szempont volt a fenntarthatóság - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) export növeléséért felelős helyettes államtitkára.

Állatvédelem és a gyermekek

A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek állatvédelmi szemléletformálása, valamint felelős állattartással kapcsolatos ismereteinek szélesítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet az Állatorvostudományi Egyetem rektora, az AM Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója írt alá.

"Elválnak" az albatroszok a klímaváltozás miatt

Nagyobb arányban szakadnak el egymástól az egyébként monogám kapcsolatban élő albatroszok a tengervíz felszíni hőmérsékletének emelkedése hatására - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Felbecsülhetetlen károkat okozott a műtrágyakartellezés

Felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és fogyasztóknak Bige László műtrágyakartellezése - jelentette ki az agrárminiszter vasárnap a Facebook-oldalán.

91 éves az év jégkármérséklője

A megváltozott éghajlati viszonyokra nemcsak válaszokat kell találni, hanem segítséget is kell nyújtani a gazdáknak a káraik mérsékléséhez. Ennek érdekében az agrártárca több lábon álló kockázatkezelő eszközt működtet, ennek része az országos jégkármérséklő rendszer is.

Javában zajlik az őszi faültetési program a településeken

Országban minden településnek lehetősége van saját erdő létrehozására is, a támogatások kihasználhatósága érdekében a pályázat beadási határideje kitolódott 2022. december 31-ig - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken Dunabogdányban, a Településfásítási Program faültetésén.

Megjelent a vidéki turizmus fejlesztését támogató vidékfejlesztési pályázati felhívás

Magyarország Kormányának elkötelezett célja, hogy a "Megújuló vidék, megújuló agrárium" program keretében megerősítse a vidéki térségek gazdaságát. A program legújabb állomásaként megjelent a Nem mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja – Vidéki turizmus fejlesztése elnevezésű pályázati kiírás.

200 milliárd forintot is meghaladta az érdeklődés a precíziós mezőgazdasági pályázati felhívásra

A digitális megoldások széleskörű alkalmazása, a precíziós gazdálkodásra való áttérés az agrárium előtt álló nagy feladatok egyike. Az agrárgazdaságokat ebben segítő első pályázat a napokban zárult le, amelyet várhatóan a későbbiekben több is követ – mondta el Feldman Zsolt egy agrárdigitalizációval foglalkozó szerdai konferencián.

Nem hiányoznak az életünkből az egyszer használatos műanyagok

A megkérdezettek csaknem 70 százaléka nem érezte meg az egyszer használatos műanyag termékek kivonását a piacról - közölte az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) az MTI-vel csütörtökön.