Back to top

Nem csak vakarózásra használják a fiatal üszők a keféket

A tejelő szarvasmarhák természetes ösztöne, hogy tisztogatják magukat és vakaróznak. Ha lehetőségük van rá, kortól függetlenül az összes jószág előszeretettel használja napi szinten az automata keféket. A Journal of Dairy Science tudományos lapban megjelent kutatás azonban elsőként jellemzi a nem motoros kefék használatát az elválasztott tejelő üszők körében.

A kutatást a kanadai Vancouverben működő British Columbia Egyetem Táj és Élelmiszer Rendszerek Karának (Faculty of Land and Food Systems) Állatjóléti Programja keretében végezték.

Azok a tehenek, melyek nem férnek hozzá vakarókefékhez, általában az istálló falához, az itatók széléhez dörzsölik a fejüket és a testüket, ezzel pedig fennáll a sérülés kockázata.

A fiatalabb egyedek pedig kifejezetten szeretik az olyan tárgyakat, melyeket a szájukkal is babrálni tudnak. Korábbi tanulmányok megállapították, hogy

azok a fiatal szarvasmarhák, melyek kefékhez vagy lógó kenderkötélhez fértek hozzá, melyeket a szájukkal is tudtak piszkálni, sokkal kevesebb abnormális orális viselkedést mutattak, melyek potenciálisan veszélyesek is lehetnek. Ilyen például a nyelvöltögetés, vagy az istálló falának, a fémkerítésnek és egyéb berendezési tárgyaknak a szopogatása.

Ebből látszik, hogy a tartási helyen a kefék elhelyezése a szarvasmarhák számára állatjóléti kérdés. A legtöbbször azonban az elválasztott tejtermelésre szánt üszők egyszerű, ingerszegény helyen vannak elhelyezve, kevés olyan berendezési tárggyal, melyek lehetővé teszik a tisztálkodási és orális viselkedésformák gyakorlását. Az automata forgó kefék lehetővé teszik, hogy a nehezen elérhető testtájaikat is tisztogassák, de a rögzített, fix kefék költséghatékonyabbak és lehetőséget adnak rá, hogy a szájukkal is babrálják őket.

Marina von Keyserlingk PhD hallgató, a kutatás vezetője jelezte: "Ugyan egyre elterjedtebb, hogy vakarókeféket biztosítanak a tejelő tehenek számára, azonban az orális viselkedésformák kielégítésére szánt tárgyak még alul kutatott téma. Úgy tűnik, hogy ez azonban fontos a fiatal szarvasmarhák esetében." A mostani kutatás ezért nem csak a tisztogatás szempontjából vizsgálta a keféket, hanem azt is, hogyan befolyásolta az üszők orális viselkedését és preferenciáját ezek típusa és elhelyezkedése.

A kutatáshoz ezért többféle módon felszerelt keféket is kipróbáltak és az állatok viselkedését kamerákkal figyelték. Az egyes fázisban négyzet alakú keféket rögzítettek a falakra, és négy állatot tartottak egy-egy ilyen istállóban. A másodikban az állatokat kétfelé osztották: kefe nélküli, illetve vízszintesen rögzített kefékkel ellátott kifutókban helyezték el. Öt nap után pedig keféket kaptak azok az állatok is, akiktől ezeket korábban megvonták.

Azt találták, hogy az üszők, ugyan korábban sosem találkoztak a vakarókefékkel, azonnal használni kezdték őket.

Az első fázisban főleg vakarózásra használták (60 százaléka azoknak az eseteknek, amikor a kefét használták), különösen a fejüket, de nagyjából 40 százalékban már a szájukkal is babrálták ezeket. Az első nap jóval többször fordultak meg a kefék körül, ez a többi napon egyenletes szintre állt be. Minden állat legalább naponta egyszer vakarózott a keféknél. A második fázisban már jellemzően orális viselkedésformákhoz használták a keféket (75 százalékban). Azok az üszők, melyek egy darabig nem fértek hozzá a kefékhez, miután visszakapták, háromszor annyit használták őket.

Az orális viselkedésformák gyakorisága az idő múlásával sem változott, ami megerősítette annak fontosságát, ahogy azt a kutatók korábban is feltételezték. Nem találtak azonban különbséget a puhább vagy keményebb sörtéjű, valamint a vízszintesen vagy függőlegesen elhelyezett kefék használata között. Ez arra enged következtetni, hogy

a kefe fizikai tulajdonságai kevésbé fontosak, mint az, hogy rendelkezésre álljon az állatok számára.

"Tanulmányunkban a vakarókefék napokon át tartó használatának mintázata arra utal, hogy a ezek az eszközök funkcionálisan hozzájárulnak az üszők természetes viselkedéséhez, és hosszú időn át fenntartják az állatok érdeklődését. Ez fontos jellemzője az inger gazdag környezet kialakításának" - mondta von Keyserlingk. Véleménye szerint az állatok megfosztása ezektől a vakarókeféktől negatív hatással lenne a jólétükre, mivel a közelmúltban számos bizonyíték utal rá, hogy ezek az eszközök igen népszerűek a felnőtt szarvasmarhák körében is.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állatvédelem és a gyermekek

A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek állatvédelmi szemléletformálása, valamint felelős állattartással kapcsolatos ismereteinek szélesítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet az Állatorvostudományi Egyetem rektora, az AM Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója írt alá.

Madárinfluenza: óvatos könnyítések két megyében

A madárinfluenza járványhelyzet kedvező alakulásának eredményeként „óvatos könnyítéseket” engedélyezett az országos főállatorvos Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye korlátozás alatt nem álló területein. Az engedmény a víziszárnyasok technológiai mozgatását teszi lehetővé.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Elkészült a tehén nélküli „tehén tej”

Egy amerikai cég kutatásának eredményeképpen olyan tejtermékeket, például sajtot és joghurtot képes elő állítani, amelyek úgy néznek ki, és olyan az ízük, mint a valódi tejtermékeknek. Tehenekre azonban nincs szükség.

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.

A juhtej hasznos a szervezetnek és szépít is

A juhtej ritkán található dobozokban vagy üvegekben, azonban gyakran megtalálható számos termékben, például sajtokban, túróban, arckrémekben és szappanokban is. De érdemes – e juhtejet fogyasztani?

Telivér-utánpótlás Dióspusztáról

A versenyistállókba szeptembertől folyamatosan érkeznek a másfél éves telivérek, akik a következő generációt képviselik jövőre a lóversenypályákon. A német, angol, francia és ír importok mellett meghatározó szerepet játszanak a magyar tenyésztésű lovak.

Nem hiányoznak az életünkből az egyszer használatos műanyagok

A megkérdezettek csaknem 70 százaléka nem érezte meg az egyszer használatos műanyag termékek kivonását a piacról - közölte az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) az MTI-vel csütörtökön.

A tönk szélén a sertéstartók

Úgy tűnik, a sertéstartóknál – és más állattartóknál is – betelik a pohár. Sokan válaszút előtt állnak, folytassák-e, vagy inkább hagyjanak fel az állattartással? Többek közt ez derült ki a MOSZ sertéstenyésztő tagozatának legutóbbi ülésén, amiről már tudósítottunk.

A növényi alapú étrend a migrénes fejfájásra is megoldást nyújthat

Egy tanulmány szerint a növényi alapú étrendre való áttérés teljesen megszüntetheti a krónikus migrént. Ezzel kapcsolatban az orvosok kiemelték annak a férfinak az esetét, akinek eltűnt a migrénes fejfájása, miután megváltoztatta táplálkozási szokásait.