Back to top

Egyre több embert fertőz meg a madárinfluenza Kínában

Bár kevesebb egyelőre a megbetegedés mint 2017-ben, melyért a H7N9 madárinfluenza vírus volt a felelős, de az új variáns okozta tünetek súlyossága és a halálozások száma is aggasztja a kutatókat.

A madárinfluenzával rég együtt kell élnünk, a különböző törzsek folyamatosan vándorolnak a vad madarak és háziállatok között. Ugyanakkor nagyon ritka, hogy emberre is átterjedjenek.

2017-ben Kínában több mint száz embert betegített meg a H7N9 vírus, 35-en igazoltan madárinfluenzában vesztették az életüket és 2 esetben emberről emberre is átterjedhetett a betegség az akkori kutatások szerint.

Ám ezúttal az emberre leginkább veszélyes törzs, a H5N6 egy variánsa terjed Kínában, mely a világ legnagyobb baromfi- és kacsahús előállítója.

A tavalyi 5 esethez képest 2021-ben eddig 21 megbetegedést regisztrált az Egészségügyi Világszervezet (WHO) melyeket a madárinfluenza H5N6 altípusa okozott.

"Az emberi megbetegedések idei növekedése Kínában aggodalomra ad okot. Ez egy olyan vírus, amelynek magas halálozási aránya" - mondta Thijs Kuiken, a rotterdami Erasmus Egyetem Orvosi Központjának összehasonlító patológia professzora.

Az esetek többségében a megbetegedett emberek baromfival kerültek kapcsolatba, és nincs megerősített eset emberről emberre történő átvitelről - közölte a WHO.

A legtöbb H5N6-os fertőzés a délnyugati Szecsuán tartományban történt, bár a szomszédos Csungking és Kuanghszi, valamint Guangdong, Anhui és Hunan tartományokból is jelentettek eseteket.

Legkevesebb 10 esetet a H5N8 vírushoz genetikailag nagyon hasonló vírus okozott, amely tavaly télen Európa-szerte baromfifarmokon pusztított, és vadon élő madarak is áldozatául estek Kínában. Ez arra utal, hogy a legutóbbi kínai H5N6-os fertőzések egy új változatot jelenthetnek.

"Lehet, hogy ez a változat egy kicsit fertőzőbb az emberekre, vagy lehet, hogy jelenleg több ilyen vírus van a baromfikban, és ezért fertőződik több ember" - mondta Kuiken.

Fotó: pixabay.com

Kína beoltja a baromfikat a madárinfluenza ellen, de a tavaly használt vakcina csak részben véd az újonnan megjelenő vírusokkal szemben, ami megakadályozza a nagyobb járványkitöréseket, de lehetővé teszi a vírus további terjedését - mondta Filip Claes, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) határokon átnyúló állatbetegségek sürgősségi központjának regionális laboratóriumi koordinátora.

Kínában még mindig a legtöbb vidéken nagy számban megtalálhatók a háztáji gazdaságok, és sokan még mindig inkább a piacon vásárolnak élő csirkét.

A Guangxi régióban található Guilin város vezetése, ahol augusztusban két emberi megbetegedés történt, a múlt hónapban közölte, hogy 13 városi piacon felfüggesztette az élő baromfi kereskedelmét, és egy éven belül teljesen beszünteti az élőállat kereskedelmet.

Forrás: 
Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Elválnak" az albatroszok a klímaváltozás miatt

Nagyobb arányban szakadnak el egymástól az egyébként monogám kapcsolatban élő albatroszok a tengervíz felszíni hőmérsékletének emelkedése hatására - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Madárinfluenza: óvatos könnyítések két megyében

A madárinfluenza járványhelyzet kedvező alakulásának eredményeként „óvatos könnyítéseket” engedélyezett az országos főállatorvos Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye korlátozás alatt nem álló területein. Az engedmény a víziszárnyasok technológiai mozgatását teszi lehetővé.

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

A juhtej hasznos a szervezetnek és szépít is

A juhtej ritkán található dobozokban vagy üvegekben, azonban gyakran megtalálható számos termékben, például sajtokban, túróban, arckrémekben és szappanokban is. De érdemes – e juhtejet fogyasztani?

Nem hiányoznak az életünkből az egyszer használatos műanyagok

A megkérdezettek csaknem 70 százaléka nem érezte meg az egyszer használatos műanyag termékek kivonását a piacról - közölte az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) az MTI-vel csütörtökön.

Fehérje a kohóból: kínai kutatók takarmányt állítanak elő szén-monoxidból

A Kínai Mezőgazdasági Tudományos Akadémia (CAAS) Takarmánykutató Intézete azt állítja, hogy a pekingi Shoulang Biological Technology-val együttműködve egysejt-fehérjét (single cell protein) hoztak létre a gázos fermentációs folyamat felgyorsításával. A Clostridium autoethanogenum nevű fehérjét a kínai mezőgazdasági minisztérium engedélyezte állati takarmányban való felhasználásra.

A növényi alapú étrend a migrénes fejfájásra is megoldást nyújthat

Egy tanulmány szerint a növényi alapú étrendre való áttérés teljesen megszüntetheti a krónikus migrént. Ezzel kapcsolatban az orvosok kiemelték annak a férfinak az esetét, akinek eltűnt a migrénes fejfájása, miután megváltoztatta táplálkozási szokásait.

Gazdálkodóként teljesedne ki az ezredfordulós generáció Kínában

Hu Siqin ígéretes karriert futott be Sanghajban egy Fortune 500-as cégnél, több mint elég pénzzel, de valami a nagyváros ragyogó fényei ellenére hiányzott neki, amit ő "gyökereknek" nevez.

Együnk minél több szőlőt!

A szőlőnek számos jótékony hatást tulajdonítunk, napjainkban pedig közvetlen bizonyítékokkal is alátámasztották ezt. Huzamos szőlőfogyasztás hatására változatosabb bélbaktérium-flórát mutattak ki amerikai kutatók.

Így spórolhatunk a vegán, vegetáriánus és flexitáriánus diéta során

Régóta él az a szemléletmód, hogy a növényi alapú étrend eleve drágább, mint a hagyományos mindenevő étrend, aminek az lehet az oka, hogy egyesek kételkednek a táplálkozásuk megváltoztatásában. Azonban kiderült, hogy ez a feltevés nem teljesen igaz.