0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Konferencia a jövő agráriumáról

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2021. november 24-én rendezi meg a kifejezetten agrárdigitalizációval foglalkozó AGTECH SUMMIT elnevezésű eseményt, melyen hazai és nemzetközi szinten elismert szakemberek, a legfontosabb magyar agrártechnológiai startupok és legmeghatározóbb piaci szereplők tartanak előadásokat, valamint gyakorlati bemutatókat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében 2021. 11.24-én nagyszabású egész napos eseményen mutatkozhattak be a legfontosabb magyar agrártechnológiai startupok. Az 2019-ben életre hívott hosszú távú innovációs program keretein keretein belül az Agrárgazdasági Kamara már több mint ötven agrártechnológiai startup fejlesztésénél bábáskodott. Az eseményen elismert szakemberek tartottak előadásokat agrárdigitalizáció témában. 

Gyuricza Csaba a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem rektora köszöntő beszédében úgy fogalmazott, hogy mindig öröm olyan fiatalokhoz szólni, akik lehetőséget látnak a mezőgazdaságban, a mezőgazdaság jövőjében. Mint mondta, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vállalta föl azt a feladatot, hogy elindítsa és támogassa azokat a startupokat és ötleteket, amelyek arról szólnak, hogyan lehet új innovatív megoldásokat kitalálni, fejleszteni és beépíteni az agráriumba úgy, hogy azok öt- tíz év múlva már a mindennapi gyakorlat részévé válhatnak nemcsak Magyarországon, hanem akár nemzetközi színtéren is.  Ez az, ami a magyar agrárium számára a jövőt tudja biztosítani, hiszen kis országként, nemcsak Magyarországra kell összpontosítani, hanem a globális tényezőket, a globális trendeket is figyelni kell -fogalmazott a rektor. 

 Azt is kiemelte, nincs még egy olyan ágazat, ahol ekkora potenciál, fejlődési lehetőség lenne, mint a mezőgazdaság, illetve a hozzá kapcsolódó területek. Magyarország akár 15-20 millió ember élelmiszerellátását is képes lenne biztosítani, de ez valójában egy olyan lehetőség, amivel ma még nem élünk. Az adottságaink megvannak hozzá, de rajtunk múlik, ezzel az óriási értékkel hogyan tudunk élni.

A jó ökológiai adottságokkal mi rendelkezünk. Szükség van azonban forrásokra. Jó hír, hogy az elkövetkezendő években annyi pénz jut vidékfejlesztésre, a mezőgazdaság fejlesztésére, mint soha korábban. Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által felkarolt rendezvénysorozaton pedig arról ad képet, hogy milyen szakembereket képzünk és adunk a hazának, és milyen fiatalok lesznek azok akik azt a növekedési modellt ki tudják használni, ami ebben az országban rejlik. 

A köszöntő beszédet követően edukáció és generációváltás témakörben folytatódott a nap előadások és kerekasztal beszélgetések formájában, majd a digitalizáció alkalmazásáról szóló startup bemutatók, technológiai előadások, beszélgetések zajlottak.

A nap végén a NAK TechLab 2021-es inkubátor programjának záró eseményére és networkingre kerül sor.

Az hazai agrár startup vállalkozások segítésére életre hívott NAK TechLab a magyar mezőgazdaság digitális modernizációjára fókuszál. Újgenerációs startup-vállalkozások segítségével olyan innovatív megoldásokat keres az agrárium kihívásaira, amelyek fellendítik és hatékonyabbá teszik szektort. A mezőgazdaság digitalizációjával a szektor versenyképességét növelhetik az innovatív megoldások, a NAK TechLab programjaiban résztvevő cégek pedig a fejlesztések piacra lépését segítik. A programban születő együttműködések új agrárszolgálatások megjelenését alapozzák meg.

A NAK TechLab Demo Day nevű eseményt Nagy István, agrárminiszter nyitotta meg, aki a nagyon gyorsan változó fogyasztói szokásokra hívta föl a figyelmet.  Mint mondta, új társadalmi és természeti, új szokások, új elvárások vannak, miközben eltűnnek a szezonalitások. Mindez új kihívásokat teremt.

Minden nagyon gyorsan változik, erre pedig  nem tudunk máshogy választ adni, mint a kor legmodernebb technikai eszközeinek alkalmazásával. 

Kiemelte, hálával tartozunk a fiataloknak azért a  tudásért, ami bennük van, úgy fogalmazott, hogy a fiatalok a jövő zálogai. Óriási kihívások, szinte megoldhatatlan feladatok előtt állunk, és az innovatív fiatalság a lehetőség, a megoldás,  akik kreatív ötletekkel, új technológiai megoldásokkal, és új műszaki lehetőségekkel segítik az agráriumot, hogy mind jobban megfeleljen a társadalmi elvárásoknak.  Ugyanakkor azokat a cégeket is köszönet illeti meg, amelyek ösztönözték,  finanszírozták segítették, támogatták a fiatalokat és lehetőséget biztosítottak az új technológiai megoldások létrejöttéhez.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu