Back to top

Carassia pezsgők sikere a Pezsgő Világbajnokságon

A magyar befektetők tulajdonában álló, erdélyi Kárásztelek Pezsgőpincészet által az idei, Londonban rendezett Pezsgő Világbajnokságra benevezett négy tétel mindegyike kitűnően szerepelt: három arany (Carassia Rosé, Carassia Blanc de Blancs Brut Magnum, Carassia Classic Brut Magnum) és egy ezüstéremmel (Carassia Classic Brut) az eddigi legjobb eredményét érte el a pincészet.

Fontos hír a Kárásztelek Pincészet életében, hogy idén fehér pezsgőik mellett a rozé pezsgő is bekerült az aranyérmesek elit klubjába.

Ötödik éve bizonyítanak a Carassia pezsgők a legrangosabb nemzetközi mezőnyben, a legszigorúbb minőségi standardok mellett lebonyolított londoni Pezsgő Világbajnokságon. A Carassia pezsgők idei kimagasló eredményei ismételten visszaigazolják, hogy a termőhely, a szilágysági dombság hűvös klímája, a “pezsgő” terroir, a kezdetektől pezsgőkészítésre tervezett ültetvény, a hosszú palackos érlelés, a minimális beavatkozás, a következetes minőségre törekvés és a folyamatos fejlődés a Carassia pezsgők eleganciájának, tisztaságnak alapja.

Az eddigi legeredményesebb év: négy tétel, három arany, egy ezüst.

Az idei Világbajnokságra beküldött tételek a mennyiségileg korlátozott, minőségileg kiemelkedő 2017-es évjárat alapboraiból készültek, a Carassia Rosé pedig a 2018-as sokat ígérő évjárat előfutára. A Carassia Rosé Brut a minden szempontból kiemelkedő 2018-as évjárat alapboraiból, 10% vörösbor hozzáadásával került palackba második erjedésre. Elegáns gyümölcsösségét, komplexitását és hosszú lecsengését emelték ki a bírák.

A két magnum tétel ismét bizonyította, hogy ez a palackméret, a lassú érlelés kiemeli a pezsgő eleganciáját és komplexitását, ugyanakkor szépen megőrzi frissességét, gyümölcsösségét.

Ismételten aranyérmes lett a két pezsgőalapfajta házasításából készült Carassia Classic Brut Magnum - 60% Chardonnay, 40% Pinot Noir – testessége, komplexitása a hosszú palackos érlelésnek tudható be, kiemelkedő frissessége pedig a magnum-hatás sajátossága. A 100%-ban Chardonnay alapú Carassia Blanc de Blancs Magnum szintén három éves palackos érlelést követően került degorzsálásra. Gazdag, érett élesztős aromáit és frissességét kiemelve aranyérmet ítéltek neki. A standard palackos Carassia Classic Brut 60% Chardonnay, 40% pinot noir házasítás pedig ezüstérmet kapott.

Tom Stevenson, a zsűri elnökét idézve: „Az olyan izgalmas felfedezések, mint a japán, a román vagy az orosz minőségi habzóborok az egyik fontos oka a CSWWC létezésének. A másik pedig az, hogy követve a legelismertebb tételeket láthatjuk, hogy vajon átjutnak-e a vakteszten Gold, Best is Class vagy Trophies minősítéssel.”

Gratulálunk a régióból a Világbajnokságon sikeresen szereplő pincészeteknek: Magyarországról a Kreinbacher és a Sauska Pincészeteknek, illetve a bolgár Midelidare Estate borászatoknak.

A pincészetről: Az erdélyi Szilágy megyében található Kárásztelek településen épült pincészet tulajdonában lévő 2011-ben telepített huszonkét hektáros birtok alapjaitól - fajtaösszetételét és elhelyezkedését tekintve – pezsgőkészítésre épült és ennek megfelelő standardok szerint kerül művelésre. A birtok közepén elhelyezkedő pinceépület lehetővé teszi, hogy a gyümölcs percek alatt feldolgozásra kerüljön, ami a pezsgő alapborok esetében meghatározó. A pezsgőkészítés minden mozzanata, az alapborok készítésétől, a palackos érlelésen keresztül a degorzsálásig - helyben történik.

Carassia pezsgők évről évre komplexebbek és kifinomultabbak. Ezt nem csak a pontszámok, az érmek és trófeák jelzik, fogyasztóink visszajelzései is ezt igazolják vissza.

Számunkra ez a legnagyobb elismerés. Megerősítése annak, hogy a termőhelyen kívül az emberi tényező mennyire fontos, hogy a folyamatos tanulás, fejlődés, a champagne-i látogatások során szerzett tapasztalatok együttese hozza meg a várt eredményt. Minden eddigi és jövőbeni döntés ennek figyelembevételével történik, a jelenlegi pincebővítéstől, a jövőbeni új ültetések fajta-összetételéig és klónszelekciójáig.

A CSWWC-ről: A versenyt idei nyolcadik kiadására több mint 1000 tétel érkezett a világ 21 országából. A két héten át tartó vak kóstolást követően a három tagú zsűri - Tom Stevenson, Essi Avellan, Márkus György - összesen 139 arany és 268 ezüstérmes pezsgőt választott ki, ebből 3 arany és 1 ezüst a Kárásztelek Pezsgőpincészet éremgyűjteményébe kerül. A Kárásztelek Pincészet pezsgői az eddigi világbajnokságokon így már 5 arany- és 8 ezüstéremnél tartanak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Lengyelországban az ökológiai gazdálkodás területének növelése a cél

Henryk Kowalczyk miniszterelnök-helyettes, mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint, a minisztérium célja az ökológiai gazdálkodás területének és a bioélelmiszer-termelés volumenének növelése. Mint mondta az értékesítési szintjét is fokozni kell, hogy a fogyasztók könnyen hozzáférhessenek a biotermékekhez. Az EU Green Deal készteti Lengyelországot is ezekre a lépésekre.

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

Komposztáljunk kávékapszulát

A Nestlé Nespresso kávéüzletága papír alapú, komposztálható kapszulákat dob piacra. Az élelmiszeripari óriás azt reméli, hogy a környezetkímélő megoldással új vásárlókat tud megszólítani.

Keresett a jégsaláta

Továbbra is népszerű a jégsaláta Franciaországban, az előző év azonos időszakához képest is nőtt a kereslete.

Az „aranyhomok” összetéveszthetetlen zamata

Kecskemét modern megyei jogú város, mely egyes részeiben megtartotta mezővárosi jellegét. E nagy múltú település keleti szegletében, a belvároshoz és a városi körgyűrűhöz egyaránt közel, egy csöndes utcában található a KEFAG Zrt. Juniperus Park Hotele. A megszálló vendégeket madárcsicsergéssel fűszerezett nyugodt környezet és svédasztalos reggeli vagy félpanziós ellátás várja.