Back to top

Új korszak indul a magyar agráriumban

Ma mutatták be az Agrárminisztériumban Digitális Agrárakadémia tudásmegosztó portált. A fiatalokkal meg kell szerettetni az agráriumot, megmutatni nekik, hogy lehetőség rejlik a mezőgazdaságban, fogalmazott a tárcavezető.

A 21. század egyik nagy kihívása, hogy miként tudjuk megőrizni és megújítani azt a különleges társadalmi, gazdasági és szociológiai egységet, amelyet vidéknek nevezünk. Nem egyszerű a feladat, ugyanakkor a jövőnk szempontjából elengedhetetlen, hogy válaszokat találjunk ezekre a kihívásokra. Így fogalmazott Nagy István agrárminiszter azon a mai sajtóeseményen, amelyet a Digitális Agrárakadémia tudásmegosztó portál indulása kapcsán tartottak.

A sajtóeseményen bemutatott honlap már a mai naptól működik.
A sajtóeseményen bemutatott honlap már a mai naptól működik.
Fotó: Pelsőczy Csaba

Ez csak úgy lehetséges, ha megvalósul az agrárium digitális átállása, és sikeresen bevonják az új generációt a mezőgazdasági feladatokba. Ennek a sikernek a feltétele az, hogy a digitalizációs technológia minél szélesebb körben elterjedjen. Az első lépés, hogy újra meg kell szerettetni a fiatalokkal a vidéki élet szépségeit, kihívásait, el kell oszlatni a sztereotípiákat, valós alternatívát kell nyújtani nekik, hogy a gazdálkodásban, a vidéki életben perspektívát, egzisztenciális biztonságot és munkalehetőséget lássanak.

Fontos feladat annak tudatosítása, hogy ma már az agráriumban egyre erőteljesebben megjelenő technológiai fejlődés nemcsak megkönnyíti a munkavégzést, de megköveteli a résztvevőktől a folyamatos tanulást.

Nagyon fontos, hogy ma egy agrármérnöknek nemcsak az alapismereteket kell tudni, hanem azzal a tudással is rendelkeznie kell: hogyan lehet adatokat nyerni, ezeket az adatokat hogyan lehet feldolgozni, és az adatokból milyen következtetéseket lehet levonni, végül pedig mindezekből helyes döntéseket lehet hozni. Ez az az új típusú agrármérnök, akire szükség lesz az elkövetkező időkben, ez a tudás fogja ledönteni a sztereotípiákat, mutatott rá a tárcavezető.

Korszerű, naprakész tudás nélkül ma már elképzelhetetlen a sikeres gazdálkodás.

A precíziós eszközök, a drónok, a szenzorok a felhő alapú szolgáltatások is csak akkor fognak jól működni, ha a mögöttük lévő gazda érti és elfogadja a használatukat. A digitális mezőgazdaság digitálisan felkészült gazdákra számít. Ebben a szellemben alkották meg 2019-ben a digitális agrárstratégiát. Ennek célja, hogy

az információk gyűjtésével, feldolgozásával, automatizálással hozzájáruljon a mezőgazdaság jövedelmezőségének növekedéséhez, a környezeti erőforrások hatékony felhasználásához.

Kiemelt figyelem összpontosul a képzésre, a kompetenicák elsajátítására. Korszakváltásra van szükség, amelyben hatalmas jelentőségű a Digitális Agrárakadémia. Ott hozzáférhetők a tananyagok, a bemutató gazdaságok adatbázisai, a projekt hírei, eseményei.   A Digitális Agrárakadémia létrehozásáról a Digitális Jólét Program áprilisi közleménye számolt be. Működési forrásait kormány 2027-ig biztosította. A honlap itt érhető el. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a fejlődésben rejlő lehetőségeket emelte ki. Schanda Tamás úgy fogalmazott: a digitalizáció elterjesztésében nagy feladat hárul a magyar felsőoktatási intézményekre. A következő évek egyik legfontosabb feladata az egyetemek megerősítése, hiszen csak azok a nemzetek lehetnek sikeresek, amelyeknek az egyetemei képesek választ adni az átalakuló világrend kérdéseire.

Fontos mérföldkő volt a MATE létrejötte. A kormány azt szeretné, hogy Magyarország a folyamatoknak ne csupán követője, hanem alakítója legyen. Ehhez a korszerű tudásbázis, a megújított szakképzés és felsőoktatás, a kiterjedt kutatóhálózat, az ösztönző jogszabályi környezet, a támogató gazdaságpolitika mellett korszerű, folyamatosan bővülő tudásbázisra van szükség - indokolta a Digitális Agrárakadémia létrehozását.

A közzétett tartalmakat a legkiválóbb hazai szakmai műhelyek fejlesztették, több egyetem működött közre.

Az akadémia kapcsolódik az agrár-szaktanácsadási rendszerhez, így a képzéseken részt vevők igény esetén segítséget kaphatnak a saját gazdaságuk digitális fejlesztéséhez is. Bízik benne, szögezte le, hogy ez a fejlesztés számtalan gazdának segít majd, és hozzájárul ahhoz, hogy a hazai gazdasági modellt tovább lehessen erősíteni.

Mezőszentgyörgyi Dávid
Mezőszentgyörgyi Dávid
Mezőszentgyörgyi Dávid, a Magyar Élet- és Agrártudományi Egyetem rektorhelyettese a honlapot fenntartó intézmény képviseletében folyamatos képzést és tájékoztatást ígért a Digitális Agrárakadémián keresztül.

A portál létrejötte az egyetem harmadik missziójába illeszkedik, hiszen küldetésük a gyakorlatorientált oktatás.

A portálon innovációs célzattal 2027-ig meg fognak jelenni az egyetem együttműködő partnereinek megoldásai, a termelők döntései pedig ennek következtében könnyebbé válnak eszközvásárlás, döntés előtt.

A MATE fizikailag is segíti a folyamatot, több, mit 11 ezer hektárt művelnek, melyből mintegy 3000 hektár bemutató üzem lesz, ahol a termelők a technológiákat a valóságban is megismerhetik majd.

Fotó: Mezőszentgyörgyi Dávid

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miniciklámen-fajták díszítőértéke

Egyre nagyobb a piaci verseny a különböző növényházi kultúrák terén is, ezért mind fontosabb szempont a növények díszítőértéke. Így van ez a ciklámennél is, amely elsősorban az őszi és téli hónapokban keresett cserepes dísznövény, és termesztése az elmúlt években jelentősen lerövidült, korszerűsödött.

Nehéz beruházási döntést hozni

Bőséges beruházási források állnak rendelkezésre a mezőgazdasági vállalkozások fejlesztésére, a koronavírus-járvány miatt azonban megdrágult az igénybevételük. Az építőanyagok és az energia árának megugrása pedig kockázatossá teszi a beruházást.

A hazai génmegőrzés páratlan érték

Az őshonos haszonállatok és növények hazai génmegőrzése világviszonylatban is kiemelkedő – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ Gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Intézetének Baromfitelepén, a megújult központi épület mai átadásán. A korszerűsítésre 163 millió forintos állami támogatással került sor.

A disznók nem lesznek COVID-osak

Az Iowa Állami Egyetem (Iowa State University - ISU) tudósai fontos nyomra bukkanhattak, amely fényt deríthet arra, hogy a sertések miért nem betegszenek meg, amikor a koronavírusnak vannak kitéve.

Génveszteség az egyoldalú táplálkozás miatt: veszélyben a ragadozók

A Journal of Evolutionary Biology című folyóiratban nemrég megjelent tanulmányukban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a ragadozók különösen érzékenyek lehetnek a környezeti toxinokkal szemben, mivel evolúciós fejlődésük során elvesztették a méregtelenítési folyamathoz nélkülözhetetlen NR1I3 génjüket.

Kitől mire számíthatnak – agrárgazdasági eredménykimutatás

„Megvédjük a magyar földet, kiállunk a magyar gazdákért” címmel adott ki a kormány tájékoztató füzetet, amelyet Nagy István agrárminiszter, Nyitrai Zsolt, kiemelt ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Győrffy Balázs, a NAK és Jakab István, a MAGOSZ elnöke mutatott be. Ez a kiadvány az első a kormány ágazati eredményeket bemutató sorozatából.

2010 óta két és félszeresére nőtt a magyar konzervipar eredménye

A magyar konzervipar eredménye 2010 óta két és félszeresére nőtt, és erősödött az ágazat exportképessége is - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az EKO Konzervipari Kft. több mint 3,2 milliárd forint értékű kapacitásbővítő fejlesztésének támogatói okiratátadásán hétfőn Nyíregyházán.

Az erdőtől a vevőig csökkenthető a bútoripar ökológiai lábnyoma

Használt bútorok visszagyűjtésétől az üresen álló ingatlanok kihasználásáig számtalan módon csökkenthető a bútorgyártás ökológiai lábnyoma. Ezzel kapcsolatban tett kiváló javaslatokat Kovács Helga, a MATE PhD-hallgatója és Tóth Violetta, a Széchenyi István Egyetem PhD-hallgatója, akik az Agroladies csapat tagjaiként a Magyar Nemzeti Bank Fenntarthatósági Esettanulmány Versenyén különdíjat nyertek.

Felértékelődött a megbízhatóság

A jelenlegi gazdasági környezetben jelentősen felértékelődött a megbízhatóság. Nem új keletű dolog ez a KITE esetében, hiszen 48 éve ez határozza meg értékrendjüket. Megnyilvánul ez akkor is, ha kedvezőbbek a körülmények, ha jobb az időjárás vagy a közgazdasági feltételek előnyösebbek a gazdák számára.

Tárolási betegségek hagymán

A hagyma sikeres tárolásához feltétlenül ismerni kell a fajtákat. A tárolhatóság szoros összefüggésben van a fajták szárazanyag- és szénhidrát-tartalmával, a csípősséggel, a buroklevelek számával, valamint azok minőségével. A fajták többsége közepesen (márciusig) tárolható. A vöröshagyma akkor alkalmas tárolásra, ha a nyaka zárt és a takarólevelek szárazak.