Back to top

Fenntarthatósági felmérés a borturizmusról

A WineTourism.com és a Geisenheimi Egyetem globális online fenntarthatósági felmérést készít a borturizmusról, tette közzé a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. A kérdőív angol nyelvű és anonim, csak az országot és a borvidéket kell megadni.

Fotó: Pixabay
Az itt elérhető kérdőív eredményei nagyban hozzájárulnak a fenntarthatóság fontosságának felméréshez és megértéséhez a borturizmusban, ezért a HNT arra kéri tagjait a honlapján közzétett felhívásban, hogy

ha tehetik, támogassák a felmérést a kérdések megválaszolásával.

Kezdésként olyan kérdésekre várnak választ a borturisztikai szolgáltatásokat kínáló vállalkozóktól, hogy mennyire fontos számukra a fenntarthatóság általában; fenntarthatónak vélik-e a saját borturisztikai tevékenységüket; mennyire jelentősen járul hozzá a borturisztikai tevékenység a pincészet fenntartható fejlődéséhez; illetve van-e átfedés a fenntartható bortermelés és a fenntartható borturizmus között.

Ezután a részletesebb részben arról esik szó, hogy a fenntarthatóság milyen arányban jelent környezeti, pénzügyi, illetve szociális fenntarthatóságot az adott üzemen belül; majd jó néhány konkrét intézkedéssel kapcsolatban kell bejelölni, hogy a válaszadó véleménye szerint

az adott intézkedés hozzájárul-e a fenntarthatósághoz, illetve az adott üzemben történt-e, vagy van-e tervben ezzel kapcsolatos fejlesztés.

A környezeti fenntarthatóság témakörében egyebek között a regionális termékek, a megújuló energiaforrások, az átgondolt energiahasználat és a biodiverzitás támogatása kerül szóba; a pénzügyi fenntarthatóság témájában a hosszú távú pénzügyi terv és az új, környezetkímélőbb technológiák; a társadalmi fenntarthatóság terén pedig a regionális turizmus előtérbe helyezése, a helyi munkaerő foglalkoztatása és képzése, valamint az együttműködési szándék más helyi vállalkozásokkal.

Ezután a harmadik részben arra várnak választ a szakemberek, hogy

mi a legfőbb hajtóerő, ami miatt a felmérésben részt vevő pincészetek a fenntartható borturizmus irányába szeretnének lépéseket tenni, mik a legfőbb akadályok,

amelyekbe ütköznek, és jelenleg milyen szinten állnak.

A kérdőív anonim, azonban az ország és a borvidék megadása kötelező.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/HNT/WineTourism.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Az ünnepek előtt nagyobb forgalom várható a borpiacon is

Az ünnepek előtt emelkedő forgalomra számít, hosszabb távon pedig stabil nyereséget remél a Grand Tokaj, Tokaj-Hegyalja legjelentősebb bortermelője.

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

Egy pincészet, három borvidék

„Alkotás gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” – ezen irányelvek mentén hozta létre Zsirai Csaba a Zsirai Pincészetet, amit Zsirai Petra és Kata örökségül kapott édesapjuk elhalálozásával. Álmát lányai teljesítik be, amelyről és a pincészet mindennapjairól Zsirai Kata beszélgetett Viniczai Sándorral, a Borászati Füzetek felelős szerkesztőjével az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Gyógynövények az ültetvényben

Napjaink széles körben alkalmazott szőlőtermesztési gyakorlataiban jelentős talajbolygatással vagy vegyszerfelhasználással jár a gyomszabályozás, gyomirtás. Ezek sorközti kiváltására már számos takarónövény-magkeverék elérhető, alkalmazásuk elsősorban az ökológiai, biodinamikus vagy AKG előírások szerint működő gazdaságokban terjed. Friss hazai kutatásban a gyógynövények felhasználását vizsgáljuk.

Boldog születésnapot HNT!

„Negyed évszázad nagy idő egy szervezet életében. Van mire emlékezni, ezért is hívtuk találkozóra a szakma kiválóságait, segítőinket, a velünk szimpatizálókat”- köszöntötte a vendégeket Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke. A 25 éves évfordulót ünneplő esemény hátteréül impozáns háttérül szolgált a felújított Budavári Palota Magyar Királyi Lovardája.

Várva-várt jótékonyság újborral

Itthon hagyományosan Márton-napkor mutatkoznak be az újborok, ez idén is így van. A Soproni borvidéken dolgozó, fertőbozi Vincellér Borbirtok idén 3 különböző újbort készített, palackok nemes ügyet támogatnak, a Várva Várt Alapítvány munkáját segítik.

Hogyan lettek biotermesztők?

A csehországi bioszőlő-termesztés fejlődéséről hallhattak előadást a Biocont Klub első, Bodrogkeresztúron tartott rendezvényén részt vevők, és két neves szőlész-borász is elmondta, miért választotta ezt a módszert.