Back to top

Beöthy, a csobánci remete

Janos von Beöthy, azaz Beöthy János a fél életét külföldön, a csúcsgasztronómiában töltötte, hogy hazatérve a legjobb borok elkészítésén mérje le tudását. Igazi hegyi borászatot hozott létre – hiszen a területeinek a legalsó része is a tengerszint felett 200 méteres magasságban fekszik –, a Csobánc mellett pedig nem csak az adottságai miatt köteleződött el, de ifjú korát is a közelben töltötte.

Janos von Beöthy
Janos von Beöthy
Ahogy a szakember egy a héten Budapesten tartott borbemutatón elmondta, ezen a területen nem lehet sokat termelni, ami a minőségre kényszeríti.

A 3,5 hektáros birtokot bio művelésben tartja – bár már 1985 óta, akkor még külföldön élve, az ökogazdálkodás elkötelezett híve.

A pincében is a spontán erjesztést tartja szem előtt, ami szintén a visszafogott vegyszeres növényvédelemre kényszeríti.

Elmondása szerint sok kritika éri, hogy nem „magyar” borokat készít, de úgy tartja, a fajtákat a meghatározó termőhelyükön tapasztaltak szerint kell előállítani, miközben a badacsonyi terroire úgyis lenyomatot hagy a boron. A burgundi stílust Burgundiában tanulta, ma is nagy hatással van rá.

Fotó: viniczai
A spontán erjesztés mellett alacsony kénnel – de nem kénmentesen - dolgozik, szíve szerint tojásfehérjével derítene, miközben nem híve a szűretlen boroknak.

Szüret után a szabadban erjeszt, s csak az újborokat fejti be a pincébe.

A boroknál a komplexitásra törekszik. A fehérek ne legyenek alkohol hangsúlyosak, s rozéból is inkább a provance-i stílus mellett tette le a voksát.

Kóstolva a borokat, János von Beöthy iskolát teremtett. Nem híve a könnyen emészthető, populáris boroknak, szeretné, ha elgondolkodtatnák, vélemény formálásra késztetnék a fogyasztót. A kezei közül kikerülő nedűk olyanok, mint maga a borász: határozottak, nyíltak, ugyanakkor szókimondók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ismét BalatonBor bírálat!

Hamarosan kiderül, mely borászatok készíthetnek idén BalatonBort, illetve HegyBort! A BalatonBor az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, ezért joggal mondhatjuk, hogy „a Balaton Bora”.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

Vince-napi borverseny Temerinben: megújulás a koronavírus árnyékában

A Temerini Kertbarátkör 1997-ben alakult, a következő év januárjában már megszervezték az első Vince-napi borfesztivált is. A kezdeti 23 résztvevőből az évek folyamán több száz lett.

Pincejárás Vince-napján

Január 22-e, azaz Vince-nap egy hagyományos jósló nap, amikor a levágott szőlővesszőből következtettek a szőlőtermés minőségére. “Ha fénylik Vince, megtelik a pince” tartották, azaz, ha Vince napján süt a nap, jó bortermés várható.

Őshonos fajták gazdasága

A Keszler Családi Gazdaság nem más, mint egy jókora, régimódi „falusi hátsó udvar” – mintegy háromszáz „lakóval”: marha, mangalica, juh, kecske, liba, tyúk és társaik élnek itt. Szintén érdemes megemlíteni a gyümölcsöst, mert őshonos magyar barackfajták is vannak benne, vagy az Otellóból és Izabellából álló „szőlőbirtokot”.

Több vodka készült tavaly

Oroszországban tavaly 1,9 százalékkal több vodka készült, mint egy évvel korábban.

Precíziós technikák a szőlőtermesztésben

Napjainkban leginkább a szántóföldi kultúrákban alkalmazzák a precíziós gazdálkodás elemeit, de a kertészeti ágazatokban is terjednek az új módszerek, így a szőlőtermesztésben is egyre nagyobb teret kapnak a digitális megoldások. A precíziós módszerek egyszerre szolgálják a környezetterhelés mérséklését, a munkaerőhiány kezelését, valamint a termés mennyiségének növelését és minőségének javítását.

Szokatlan alapanyagok

Bár a bor sokak szerint csak szőlőből készülhet, érdemes megkóstolni rendhagyóbb italokat is. Székely András készített már bort ananászból, cukkiniből, rebarbarából, fenyőhajtásból és a ganoderma gombával való ízesítés sem idegen tőle egy különleges zamat létrehozása érdekében.

Legek a borok világából

Egy felmérés szerint a portugálok fogyasztják a legtöbb bort az ország lakossághoz viszonyítva, nyolcmillió hektoliterrel megelőzve Franciaországot, és több mint kétszeresével a szomszédos Spanyolországot. A nagy mennyiségű borfogyasztás hátterében kulturális tényezők is szerepet játszhatnak, sok portugál mindennapi ivónak tartja magát, és étkezéskor rendszeresen fogyaszt bort.

Folynak a metszések a szőlőkben

A szőlő metszésének időpontjával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, ma már nem csak az időjárás, hanem az elvégzendő munka nagysága határozza meg. Sokan azt mondják, hogy az őszi lombhullástól tavaszig végezzük el, a legjobb, ha december előtt nem kezdünk neki. Ha fagytól veszélyeztetett fajtáról van szó, akkor fagymentes, kora tavaszi, de még rügyfakadást megelőző időpontot válasszunk.