Back to top

2023-ra tervezik az EU-s talajegészségügyi törvényt

Az Európai Unió most elindult talajstratégiája szerint 2023-ig előkészítenek egy talajegészségügyi törvényt, amely a talajt a levegővel és a vízzel azonos jogi alapokra helyezi. Az uniós jogalkotók a szoros határidőre figyelmeztettek.

Talajszelvény a Bábolnai Gazdanapokon 2021-ben
Talajszelvény a Bábolnai Gazdanapokon 2021-ben
Fotó: Csatlós Norbert
„Élelmiszereink többsége a talajtól függ, ennek ellenére a talaj 70%-a nincs jó állapotban”

– mutatott rá Frans Timmermans, a bizottság alelnöke a stratégia meghirdetése alkalmából tartott sajtótájékoztatón. A november 17-én elindított uniós talajstratégia számos ambiciózus és szükséges célt tűz ki az EU talajának helyreállítására.

A legjelentősebb, hogy 2023-ra elkészül az új uniós talajegészségügyi irányelv, amelynek célja a talaj állapotának drámai javítása 2050-ig. Ha az Európai Parlament és a tagállamok támogatják, ez lesz az első uniós szintű talajvédő törvény.

Janez Potočnik volt környezetvédelmi biztos több mint tíz évvel ezelőtt először kísérelte meg a talajvédelem uniós szintű jogi keretének létrehozását, de a nemzeti kormányok akkor ezt megakadályozták.

A jelenleg meghirdetett stratégia szerint épp a „talajirányelv” megalkotásának kudarca volt a „talajink riasztó állapotának fő oka”.

Szántóföldi művelés
Szántóföldi művelés
Fotó: pixabay.com

Virginijus Sinkevičius jelenlegi környezetvédelmi biztos elmondta, hogy bár a kihívások továbbra is fennállnak, bízik abban, hogy ezúttal más eredményt érnek el:

„Azt hiszem, ma teljesen más a politikai helyzet” – mondta, hangsúlyozva, hogy a bizottság ezúttal minden érdekelt féllel igyekezett kapcsolatba lépni.

A stratégia támogatására felsorakozott mind az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága, mind a különböző környezetvédelmi lobbiszervezetek. A ClientEarth képviselője már most reménysugárnak nevezete a stratégiát „a környezetvédelem ezen elképzelhetetlen hiányosságainak orvoslásához”.

„A nemzeti érdekek korábban is akadályozták a talaj védelmét, de egységes megközelítés nélkül azt kockáztatjuk, hogy a jövőben tönkretesszük a bolygó táplálására való képességünket”

– mondta Lara Fornabaio.

Noha a stratégia ambícióját széles körben üdvözölték, kritizálták azt, hogy „a helyzet súlyossága ellenére a talajegészségügyre vonatkozó célzott javaslatot inkább 2023-ra tolták, nem pedig a stratégiával együtt hozták nyilvánosságra.”

A bizottság annak érdekében, hogy két év múlva a talajegészségügyi törvényjavaslat szilárd alapokon nyugodjék, átfogó hatásvizsgálat elvégzését tervezi, amely elősegítheti a tagállamok által is elfogadható javaslat megszületését, és megfelelő talajvédelmet is biztosít.

Az erdő talaja
Az erdő talaja
Fotó: pixabay.com

Eközben a COPA-COGECA EU-s gazdálkodói szövetség aggodalmának adott hangot a talaj egész EU-ra kiterjedő megközelítésére vonatkozó tervek kapcsán, rámutatva, hogy a talaj jellemzői az egész tömbben nagyon eltérők, ami megnehezíti az általános EU-szintű megközelítés kialakítását.

„Bár a talajstratégia elismeri a szubszidiaritás fontosságát a kitűzött célok elérésében, elengedhetetlen, hogy ezek ne üres szavak legyenek, és ne sújtsák az EU egyik vagy másik területéről származó gazdálkodókat és erdészeket”

– áll a szövetség közleményében.

A COPA-COGECA további pontosítást kért arról is, hogy az új intézkedések, például a talajegészségügyi törvény beillesztése miként fogja kiegészíteni a már meglévő eszközöket, például a közös agrárpolitikát vagy a nitrát irányelvet, amelyek közvetlenül és közvetve hatással vannak a talaj egészségére.

„A hatékonyság érdekében az utolsó dolog, amire az uniós gazdálkodó közösségnek szüksége van, az egy új adminisztratív teher” – figyelmeztetett a szövetség.

Forrás: 
Euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.

A hideg még várat magára

Bár ma a naptár szerint elkezdődött a tél, az időjárás egyelőre őszi jelleget mutat, és komolyabb lehűlés a következő egy hét során sem valószínű, sőt a jövő hét első felében az éjszakai fagyok is megszűnnek.

„Tisztában vagyunk az értékeinkkel és a feladatainkkal”

A nemzeti KAP-stratégia teljes támogatása mellett az ágazat likviditási problémáit, az állami kárenyhítő rendszer hiányosságait és a birtokpolitika visszásságait is kiemelte helyzetértékelésében Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke a szervezet tegnapi közgyűlésén.

Hadat üzen a csomagolási hulladéknak az EU

Az Európai Bizottság új európai uniós jogszabályokat javasolt szerdán, amelyek célja, hogy visszaszorítsa a nehezen lebomló és a környezetre káros műanyag csomagolási hulladék mennyiségét.

Változások a drónpilótaképzések feltételrendszerében és az eljárásrendjében

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) módosította a pilóta nélküli légijárműves (drónos) növényvédelmi alapképzés megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó feltételrendszert és eljárásrendet. Az új változat 2023. január 1-jétől lép hatályba.

Nemzeti parki területen, ráadásul tiltott eszközökkel horgásztak

Orvhalászokat értek tetten a rendőrök 147 kilogramm ponttyal a Hortobágyi Nemzeti Park területén - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.

Lezárult az első hazai Plastic Pirates - Go Europe! kampány

Lezárult az első hazai Plastic Pirates - Go Europe! kampány, amelyben tizenöt magyarországi folyó és partszakasz mikro- és makroműanyag szennyezettségét kutatták a résztvevők - közölte a Tiszai PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület az MTI-vel.

Intelligens permetezés Európában

Az idei SIMA kiállításon mutatta be Európában a John Deere a növényvédő permetezőgépeihez kifejlesztett See & Spray funkciót. A gépeket az amerikai vállalat hollandiai gyárában, Horstban gyártják.

A madarak vándorlásának eddig ismeretlen pozitív hatását fedezték fel

A vízimadarak a tavaszi vándorlás során kulcsszerepet játszanak az európai szárazföldi növények elterjesztésében az északi szélességi körökre, és ezzel erősítik a növények klímaváltozással szembeni ellenállóképességét - állapították meg magyar és spanyol ökológusok a velencei-tavi tőkés récék ürülékmintáit vizsgálva.