Back to top

2023-ra tervezik az EU-s talajegészségügyi törvényt

Az Európai Unió most elindult talajstratégiája szerint 2023-ig előkészítenek egy talajegészségügyi törvényt, amely a talajt a levegővel és a vízzel azonos jogi alapokra helyezi. Az uniós jogalkotók a szoros határidőre figyelmeztettek.

Talajszelvény a Bábolnai Gazdanapokon 2021-ben
Talajszelvény a Bábolnai Gazdanapokon 2021-ben
Fotó: Csatlós Norbert
„Élelmiszereink többsége a talajtól függ, ennek ellenére a talaj 70%-a nincs jó állapotban”

– mutatott rá Frans Timmermans, a bizottság alelnöke a stratégia meghirdetése alkalmából tartott sajtótájékoztatón. A november 17-én elindított uniós talajstratégia számos ambiciózus és szükséges célt tűz ki az EU talajának helyreállítására.

A legjelentősebb, hogy 2023-ra elkészül az új uniós talajegészségügyi irányelv, amelynek célja a talaj állapotának drámai javítása 2050-ig. Ha az Európai Parlament és a tagállamok támogatják, ez lesz az első uniós szintű talajvédő törvény.

Janez Potočnik volt környezetvédelmi biztos több mint tíz évvel ezelőtt először kísérelte meg a talajvédelem uniós szintű jogi keretének létrehozását, de a nemzeti kormányok akkor ezt megakadályozták.

A jelenleg meghirdetett stratégia szerint épp a „talajirányelv” megalkotásának kudarca volt a „talajink riasztó állapotának fő oka”.

Szántóföldi művelés
Szántóföldi művelés
Fotó: pixabay.com

Virginijus Sinkevičius jelenlegi környezetvédelmi biztos elmondta, hogy bár a kihívások továbbra is fennállnak, bízik abban, hogy ezúttal más eredményt érnek el:

„Azt hiszem, ma teljesen más a politikai helyzet” – mondta, hangsúlyozva, hogy a bizottság ezúttal minden érdekelt féllel igyekezett kapcsolatba lépni.

A stratégia támogatására felsorakozott mind az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága, mind a különböző környezetvédelmi lobbiszervezetek. A ClientEarth képviselője már most reménysugárnak nevezete a stratégiát „a környezetvédelem ezen elképzelhetetlen hiányosságainak orvoslásához”.

„A nemzeti érdekek korábban is akadályozták a talaj védelmét, de egységes megközelítés nélkül azt kockáztatjuk, hogy a jövőben tönkretesszük a bolygó táplálására való képességünket”

– mondta Lara Fornabaio.

Noha a stratégia ambícióját széles körben üdvözölték, kritizálták azt, hogy „a helyzet súlyossága ellenére a talajegészségügyre vonatkozó célzott javaslatot inkább 2023-ra tolták, nem pedig a stratégiával együtt hozták nyilvánosságra.”

A bizottság annak érdekében, hogy két év múlva a talajegészségügyi törvényjavaslat szilárd alapokon nyugodjék, átfogó hatásvizsgálat elvégzését tervezi, amely elősegítheti a tagállamok által is elfogadható javaslat megszületését, és megfelelő talajvédelmet is biztosít.

Az erdő talaja
Az erdő talaja
Fotó: pixabay.com

Eközben a COPA-COGECA EU-s gazdálkodói szövetség aggodalmának adott hangot a talaj egész EU-ra kiterjedő megközelítésére vonatkozó tervek kapcsán, rámutatva, hogy a talaj jellemzői az egész tömbben nagyon eltérők, ami megnehezíti az általános EU-szintű megközelítés kialakítását.

„Bár a talajstratégia elismeri a szubszidiaritás fontosságát a kitűzött célok elérésében, elengedhetetlen, hogy ezek ne üres szavak legyenek, és ne sújtsák az EU egyik vagy másik területéről származó gazdálkodókat és erdészeket”

– áll a szövetség közleményében.

A COPA-COGECA további pontosítást kért arról is, hogy az új intézkedések, például a talajegészségügyi törvény beillesztése miként fogja kiegészíteni a már meglévő eszközöket, például a közös agrárpolitikát vagy a nitrát irányelvet, amelyek közvetlenül és közvetve hatással vannak a talaj egészségére.

„A hatékonyság érdekében az utolsó dolog, amire az uniós gazdálkodó közösségnek szüksége van, az egy új adminisztratív teher” – figyelmeztetett a szövetség.

Forrás: 
Euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több problémára is megoldás a gombakomposzt újrahasznosítása

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Megnyílt a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó

Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök részvételével, koncerttel vette kezdetét hétfőn este a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó a Hungexpón, amelynek már a szervezésénél is kiemelt szempont volt a fenntarthatóság - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) export növeléséért felelős helyettes államtitkára.

"Elválnak" az albatroszok a klímaváltozás miatt

Nagyobb arányban szakadnak el egymástól az egyébként monogám kapcsolatban élő albatroszok a tengervíz felszíni hőmérsékletének emelkedése hatására - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Felbecsülhetetlen károkat okozott a műtrágyakartellezés

Felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és fogyasztóknak Bige László műtrágyakartellezése - jelentette ki az agrárminiszter vasárnap a Facebook-oldalán.

Nem hiányoznak az életünkből az egyszer használatos műanyagok

A megkérdezettek csaknem 70 százaléka nem érezte meg az egyszer használatos műanyag termékek kivonását a piacról - közölte az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) az MTI-vel csütörtökön.

Régóta nem volt ilyen aktív a Nagy-korallzátony

Lábadozik a létét veszélyeztető súlyos korallfehéredés után Ausztrália világörökségi listán szereplő Nagy-korallzátonya - számolt be róla az ABC News ausztrál hírportál.

Különleges aromájú belga gyömbér

Az egyik belgiumi szupermarket kiváló minőségű, friss és helyben termesztett gyömbért kínál. A fenntartható módon, növényvédő szer használata nélkül nevelt gyömbérnek erősebb az íze, mint az importált árunak, állítja a forgalmazó vállalat.

Zöldpárti agrárminisztere lehet Németországnak

Megállapodtak a pártok Németországban a kormányalakításról, a december 6-ával kezdődő héten megszavazhatják Olaf Scholzot kancellárrá. Az agrárminiszter a zöldpárti Cem Özdemir lehet.

Az alga lehet a jövő élelmiszere?

A világ egyre népesebbé válásával és a klímaváltozás fokozódásával egyre sürgetőbb kérdés lesz, hogy hogyan tudunk fenntarthatóbb módon táplálkozni. A fehérjével teli rovaroktól a laboratóriumban tenyésztett húsig egyre több zöldebb alternatívákat kutatnak, a legújabb felfedezett pedig nem más, mint az alga.

Mi állhat az energiaválság hátterében?

Az Európai Unió energiapolitikáját kritizálja egy amerikai pénzügyi tanulmány, amely szerint a jelenleg tapasztalható energiaválság elkerülhető lett volna, ha az EU körültekintőbb lenne az éghajlatpolitikai céljai megvalósításában.