0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Magyarországon nem kell tartani műtrágya hiánytól

A Nitrogénművek folyamatosan kínál műtrágyát a magyar gazdálkodóknak közép-európai piaci árszinten, és biztosítja minden ügyfelét és partnerét, hogy eleget tesz vállalásainak, és mindent megtesz a hazai és külföldi piac kiszolgálásáért - közölte a Nitrogénművek Zrt. az MTI-vel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aggodalmára reagálva a hazai műtrágyaellátás biztonságával kapcsolatban.

A közleményben kiemelték: a társaság vezetése azt javasolja magyarországi és külföldi vásárlóinak, hogy a műtrágya-kijuttatási szezon kezdete előtt vásárolják meg a szükséges mennyiséget. Ezzel elkerülhetik a 2022. első negyedévére várható szállítási problémákat és biztosíthatják maguknak, hogy a megvásárolt műtrágya ára az aktuális termelési költségekhez igazodjon – tették hozzá.

Idén történelmi csúcsra drágult a műtrágya globális szinten, ami a 2016-2020 közötti időszak nyomott műtrágya átlagár és az ezt követő alacsony iparági befektetési szint eredménye – jegyezték meg.

A vállalat idén november 1. és 23. között 89 ezer tonna műtrágyát szállított közvetlenül csak a hazai végfelhasználóknak, miközben ugyanebben az időszakban 87 ezer tonnát gyártott – tájékoztattak.

A cég egész évben maximális kapacitással üzemelteti gyárát; annak éves, tervezett karbantartási ciklusa idén júniusban volt, 6 hétig tartott – emlékeztettek. Hozzáfűzték: februárban és a harmadik negyedévben két rövidebb, nem tervezett leállás történt. Kora ősszel az „egekbe szökő energiaárak” miatt négy hétre felfüggesztették kereskedelmi tevékenységüket, amelyet októbertől újraindítottak – részletezték.

A társaság ismertette:

szeptember végén jelezték aggodalmukat a piaci instabilitás és a felmerülő kockázatok miatt az Agrárminisztériumnak és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának.

Ennek ellenére a társaságot, mint egyedüli nitrogénalapú műtrágyagyártót és jelentős forgalmazót, semmilyen egyeztetésre nem hívták meg – fűzték hozzá.

A Nitrogénművek arra is kitért, hogy mindenkor az elfogadott üzleti tervet követik az export mennyiség allokációja során. Azokat a havi mennyiségeket, amelyekre nincs kereslet egy adott piacon, átcsoportosítják azokra az országokra, ahol felmerül rá igény.

„Bármilyen kiviteli tilalom súlyosan sértené az uniós jogot, különösen az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSz) 35. cikkét. Kiviteli tilalom az EUMSz 36. cikkére és az Európai Unió Bíróságának (EUB) kapcsolódó ítélkezési gyakorlatára hivatkozva nem indokolható”

– húzták alá a közleményben.

A Magyar Gazdaszervezetek és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) néhány napja közös közleményt adott ki, amelyben egyetértettek az Agrárminisztérium álláspontjával, hogy a gazdálkodók érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni, biztosítani kell a hazai műtrágyaellátás biztonságát. Erre akkor

a Nitrogénművek ugyancsak közleményben reagált, amelyben jelezte, hogy prioritással kezeli a belföldi igényeket a bizonytalan piaci helyzetben is.

Forrás: MTI