Back to top

Lebegő orchideakert - a természet és az új technológiák mesteri duettje

Egy rendkívüli, lebegő virágokból álló kertet hoztak létre Tokióban, amely egy modern technológián alapuló művészeti kísérlet és tisztelgés a természet előtt.

A Floating Flower Garden a modern technológia varázsa a virágok természetes szépségével kombinálva - így lehetne röviden jellemezni a japán fővárosban megvalósult kiállítást. A háromdimenziós installáció jelenleg a szezon egyik legnagyobb attrakciója Tokióban.

- A virágok és én egy tőből fakadunk, a kert és én egy vagyok" a szlogenje a nem mindennapi élő tárlatnak, ami egy olyan hely, ahol az emberek eggyé válhatnak a virágok szépségével, részesei lehetnek ennek az egyedülálló kertnek - mondták a kiállítást megvalósító teamLab Planets képviselői.

Az idén júliusban megnyitott lebegő kert több mint 13 000 élő orchideából áll, amelyek a szabad szemmel szinte láthatatlan drótokon függenek a térben.

Ezáltal az orchideák úgy néznek ki, mintha a levegőben lebegnének. A kiállításra belépve az ember egy másik dimenzióba kerül, ahol a feje fölött nincs ég vagy mennyezet, helyette egy lebegő virágszőnyeg. Emellett az installációt úgy tervezték, hogy minden alkalommal, amikor a látogatók közelednek a virágokhoz, azok mozogni kezdenek. Így a technológiai trükköknek köszönhetően a lebegő virágoskert nemcsak élénk és vonzó látvány, de a képzelet és az érzelmek eddig ismeretlen rétegeit nyitja meg a fejünkben.

- Fontos, hogy viszonylag lassan haladjunk a kiállításon, mert nem a kert alkalmazkodik a mi időnkhöz, hanem mi a kerthez" - hangsúlyozzák az alkotók.

Hogyan lehetséges, hogy a teamLab Planets kiállítás virágai a múló hónapok ellenére is élnek és virágoznak?

Az orchideák több faja azon ritka növények közé tartoznak, amelyek talaj nélkül is képesek növekedni, és a levegőből szívják fel a nedvességet. Ezek olyan virágok, amelyek az evolúció során alkalmazkodtak a nehéz körülményekhez, sziklákon és fákon fejlődtek. Mivel természetes környezetükben talaj és a belőle felszívott víz nélkül is boldogulnak, nagyon jól megállják a helyüket a kiállításon. Az orchideák életben tartásának egyetlen feltétele a megfelelő páratartalom biztosítása. Ezen a műalkotáson a virágok élnek, nőnek és napról napra virágoznak.

Floating Flower Garden – 花と我と同根、庭と我と一体と βVer.

 

Ismeretes, hogy az orchideák bizonyos pollent hordozó rovarokkal együtt fejlődtek ki. A virágok aromái abban a napszakban felerősödnek, amikor a partner rovarok aktívak. Emiatt a műalkotás tér illata minden pillanatban változik reggel, nappal, este és éjszaka is. Mivel ebben itt sok orchidea partnere éjszakai rovar, éjszaka hihetetlen illatot áraszt lebegő kert.

A tokiói teamLab Planets lebegő virágkiállítása 2022 végéig látogatható. A teamLab egy nemzetközi művészeti csoport, mely különböző szakemberek - művészek, programozók, mérnökök, animátorok, matematikusok és építészek kollektívája, amely a művészet, a tudomány, a technológia és a természet találkozását keresi.

Forrás: 
teamlab.art

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A túlélő babér-levélbolha

A fűszerként használt nemes babéron ismét fölbukkant az új jövevény levélbolha. Bejövetelét több mint egy évtizede a megnövekedett dísznövény-behozatal tette lehetővé. Száraz és forró nyaraink pedig kedveztek a szaporodásának.

A paradicsom piaca

Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az Európai Unióban a frisspiacra szánt paradicsom termése 2021-ben 2%-kal csökkenhet a 2020. évihez képest. Ez 5,2%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától, elsősorban a legnagyobb termelő, Spanyolország 10%-os termésvisszaesése miatt.

Jó idény vár a török szamócára

Valentin-nap közeledtével a nemzetközi piacokon megélénkül a szamóca iránti kereslet. A kedvelt gyümölcs idénye Törökországban már elkezdődött, az árak valamivel magasabbak lesznek a tavalyinál.

Flormart: elmarad a februári különkiadás

Bár a rendhagyó időpontra, február 9-11-re tervezett Flormart Special Edition szakember-találkozót törölték szervezők, a 2022. szeptember 21-23-ai kiállítást és vásárt a szervezők reményei szerint már személyes jelenlét mellett tarthatják meg.

Megtartani minden áron - Párizsi Mezőgazdasági Kiállítás 2022

A szervezők úgy döntöttek, hogy a 2022-es SIA mezőgazdasági kiállítást az eredetileg tervezett időpontban, 2022. február 26. és március 6. között, a COVID helyzet ellenére is megtartják.

Növények nyugiban: mitől függ a kihajtás ideje és a fagykár?

Míg a trópusokon folyamatosan váltják a lombjukat a fák, nálunk a lombhullatók télire beszüntetik életműködésüket és megszabadulnak leveleiktől azon egyszerű okból, mert a hideg hónapokban úgysem tudnának a fagyott talajból vizet felvenni. A fény is kevés lenne az asszimilációhoz, a fejlődéshez, és a leveleik amúgy sem fagyállóak. Ezért a számukra kedvezőtlen időszakra „szabadságot vesznek ki”…

Nyitott tanterem az iskolákban

Megjelent az Országos Iskolakert-fejlesztési Program IV. ütemének pályázati felhívása. A programnak köszönhetően idén országszerte 120 új óvoda- és iskolakertet hozhatnak létre az Agrárminisztérium támogatásával. Az óvodáknak, általános és középiskoláknak szóló pályázat részleteiről László Tibor Zoltánt, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkárát kérdeztük.

Őshonos fajták gazdasága

A Keszler Családi Gazdaság nem más, mint egy jókora, régimódi „falusi hátsó udvar” – mintegy háromszáz „lakóval”: marha, mangalica, juh, kecske, liba, tyúk és társaik élnek itt. Szintén érdemes megemlíteni a gyümölcsöst, mert őshonos magyar barackfajták is vannak benne, vagy az Otellóból és Izabellából álló „szőlőbirtokot”.

Földben maradt a répa? Semmi pánik!

"Elfelejtettem felszedni ősszel a zöldséget! Attól megehetem?" Ehhez hasonló internetes hozzászólásokat rendszeresen olvasunk kertészkedéssel foglalkozó Facebook csoportokban. Szerintünk igen, de azért megkérdeztük a szakembert is.

Állami segítséget követelnek

A magas gázárak miatt Bulgária üvegházi zöldségtermelőinek csaknem 70%-a döntött úgy, hogy nem hajtat télen, erről tájékoztatta a bolgár állami rádiót és televíziót a helyi üvegházi zöldségtermelők szövetsége.