Back to top

Lebegő orchideakert - a természet és az új technológiák mesteri duettje

Egy rendkívüli, lebegő virágokból álló kertet hoztak létre Tokióban, amely egy modern technológián alapuló művészeti kísérlet és tisztelgés a természet előtt.

A Floating Flower Garden a modern technológia varázsa a virágok természetes szépségével kombinálva - így lehetne röviden jellemezni a japán fővárosban megvalósult kiállítást. A háromdimenziós installáció jelenleg a szezon egyik legnagyobb attrakciója Tokióban.

- A virágok és én egy tőből fakadunk, a kert és én egy vagyok" a szlogenje a nem mindennapi élő tárlatnak, ami egy olyan hely, ahol az emberek eggyé válhatnak a virágok szépségével, részesei lehetnek ennek az egyedülálló kertnek - mondták a kiállítást megvalósító teamLab Planets képviselői.

Az idén júliusban megnyitott lebegő kert több mint 13 000 élő orchideából áll, amelyek a szabad szemmel szinte láthatatlan drótokon függenek a térben.

Ezáltal az orchideák úgy néznek ki, mintha a levegőben lebegnének. A kiállításra belépve az ember egy másik dimenzióba kerül, ahol a feje fölött nincs ég vagy mennyezet, helyette egy lebegő virágszőnyeg. Emellett az installációt úgy tervezték, hogy minden alkalommal, amikor a látogatók közelednek a virágokhoz, azok mozogni kezdenek. Így a technológiai trükköknek köszönhetően a lebegő virágoskert nemcsak élénk és vonzó látvány, de a képzelet és az érzelmek eddig ismeretlen rétegeit nyitja meg a fejünkben.

- Fontos, hogy viszonylag lassan haladjunk a kiállításon, mert nem a kert alkalmazkodik a mi időnkhöz, hanem mi a kerthez" - hangsúlyozzák az alkotók.

Hogyan lehetséges, hogy a teamLab Planets kiállítás virágai a múló hónapok ellenére is élnek és virágoznak?

Az orchideák több faja azon ritka növények közé tartoznak, amelyek talaj nélkül is képesek növekedni, és a levegőből szívják fel a nedvességet. Ezek olyan virágok, amelyek az evolúció során alkalmazkodtak a nehéz körülményekhez, sziklákon és fákon fejlődtek. Mivel természetes környezetükben talaj és a belőle felszívott víz nélkül is boldogulnak, nagyon jól megállják a helyüket a kiállításon. Az orchideák életben tartásának egyetlen feltétele a megfelelő páratartalom biztosítása. Ezen a műalkotáson a virágok élnek, nőnek és napról napra virágoznak.

Floating Flower Garden – 花と我と同根、庭と我と一体と βVer.

 

Ismeretes, hogy az orchideák bizonyos pollent hordozó rovarokkal együtt fejlődtek ki. A virágok aromái abban a napszakban felerősödnek, amikor a partner rovarok aktívak. Emiatt a műalkotás tér illata minden pillanatban változik reggel, nappal, este és éjszaka is. Mivel ebben itt sok orchidea partnere éjszakai rovar, éjszaka hihetetlen illatot áraszt lebegő kert.

A tokiói teamLab Planets lebegő virágkiállítása 2022 végéig látogatható. A teamLab egy nemzetközi művészeti csoport, mely különböző szakemberek - művészek, programozók, mérnökök, animátorok, matematikusok és építészek kollektívája, amely a művészet, a tudomány, a technológia és a természet találkozását keresi.

Forrás: 
teamlab.art

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

Magyar egynyári virágfajták értékelése

A csemői Marosi Díszfaiskola évek óta foglalkozik Dr. Kováts Zoltán dísznövény nemesítő szakmai örökségének fenntartásával. A híres nemesítő virágfajtáinak magtermesztésével, a fajták szelektálásával és egyöntetűvé tételével arra törekednek, hogy mind több település virágágyi kiültetésében helyet kapjanak a hazai klímára nemesített, kíváló díszítő értékű növények.

A holland paradicsomtermesztők támogatást kérnek

Egy tavaszi szakmai felmérés szerint a holland üvegházas kertészek többsége gázzal fűt, és az energiaválság olyannyira súlyosan érinti őket, hogy 40%-uk kénytelen ideiglenesen vagy véglegesen felhagyni a tevékenységével. A nehéz helyzetben a kormány támogatását kérik, tudtuk meg Pápai Edittől, a Hágában dolgozó külgazdasági attasétól.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Kiégett a fű? Van megoldás

A gyepnek szükséges a rendszeres vízellátás, ami most nem volt adott azokon a helyeken, ahol nem volt kiépített öntözőrendszer. Az aszály miatt sok helyen teljesen kiégett a fű. Jön a kora őszi időszak, ekkor még helyrehozhatjuk a kert gyepfelületét.

Új invazív károsító, lisztharmat a szőlőben

„Az idei vegetációban alig 154 milliméter csapadék hullott. Az idősebb ültetvények is megsínylik, a fiatalok pedig egyre nehezebben bírják” - hangzott el Mogyoródon, A szőlő növényvédelme című tanácskozáson. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete 25 éve töretlen sikerrel szervezi az eseményt, s a résztvevők nagy száma mutatja, szükség van a szakmai információra.

Ha most vetjük, ősz végére még megterem

Több olyan növény is van, amit így nyár vége felé vetve - rövid tenyészidejének köszönhetően - még idén betakaríthatunk. Érdemes az ilyen másodvetésekbe belekezdeni, mert a terület jobb kihasználtsága mellet ősszel is számíthatunk friss zöldségekre így a konyhakertből...

Palántától a savanyúságig

A magyar emberek szeretik, keresik és fogyasztják a savanyúságot, szokásnak is nevezhető. Egyre több különlegesség van Krajczár Józsefné kínálatában, ennek ellenére azt mondja, hogy a hagyományos savanyúságok népszerűsége töretlen, sőt, felfelé ível.