Back to top

Fizetnének a takarónövények után a gazdáknak

Az Egyesült Királyság jövő évtől fizetne azoknak a gazdáknak, akik a talajvédelem jegyében télre ahelyett, hogy "csupaszon" hagynák a földjeiket, talajtakaró növényeket ültetnek.

Fotó: Tóth-Gál Enikő
A télen növényzet nélkül hagyott szántóföldeken a heves esőzések elmossák az értékes felső talajréteget. Ennek megvédésére döntött úgy az Egyesült Királyság kormánya, hogy támogatások formájában motiválná a gazdákat a talajok védelmére - írja a BBC.

Korábban az EU Közös Agrárpolitikája alatt a gazdák földalapú támogatásokat kaptak: minél több földje volt valakinek, annál több pénzt kapott.

A BREXIT utáni változásokat pedig úgy képzelik el a britek, hogy azok kapják a pénzeket, akik valóban tesznek a környezetért: védik a talajokat és a vizeket, növelik a faji diverzitást, fákat és cserjéket ültetnek, valamint csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az Egyesült Királyságon belül mindegyik nemzet saját mezőgazdasági támogatási tervekkel rendelkezik. Azonban arra számítanak, hogy az angliai program - a Fenntartható Gazdálkodás Ösztönzése (Sustainable Farming Incentive) - a gazdák 70 százalékát fogja majd arra sarkallni, hogy a földjeiknek legalább 70 százalékát vessék be téli takarónövényzettel, például fűfélékkel, hüvelyesekkel, keresztesvirágúakkal vagy gyógy-, és fűszernövényekkel. Ezek a növények nem a termésért kerülnek a földekre, hanem a talaj javításának érdekében.

Támogatások kifizetése

Már most is sok gazda tesz azért, hogy védje a talajokat. Ezentúl pedig külön juttatásokat is kapnak majd, míg korábban a jó gyakorlatokért nem járt külön támogatás.

Az új rendszert részletekben vezetik be, hogy elkerüljék a mezőgazdaság összeomlását. A jövőben a gazdákat arra fogják ösztönözni, hogy csökkentsék a műtrágyák és a növényvédőszerek használatát. Támogatni fogják az olyan alacsonyabb terheléssel járó gyakorlatokat, mint az integrált kártevővédelem, aminek egyik eleme a feromonok - ez megzavarja a kártevők szaporodási ciklusait-, a másik eleme pedig a mechanikai védelem, mint a csapdázás vagy a gyomlálás.

Angliában nagy hagyománya van az úgynevezett "hedge" ültetésnek. Ezek a speciálisan kezelt sövények egyrészt a táj fontos elemei, kerítésként szolgálnak a legelők és szántók között, másrészt fontos élőhely a hasznos rovaroknak és madaraknak.
Angliában nagy hagyománya van az úgynevezett "hedge" ültetésnek. Ezek a speciálisan kezelt sövények egyrészt a táj fontos elemei, kerítésként szolgálnak a legelők és szántók között, másrészt fontos élőhely a hasznos rovaroknak és madaraknak.
Fotó: Tóth-Gál Enikő

A program jövőbeni elemei - mely 2022 év elején indul - nagyobb támogatásokat ígér azoknak a földtulajdonosoknak, akik nagyobb területen segítik a vadvilág védelmét, és növényültetésekkel járulnak hozzá a szén.dioxid megkötéséhez.

Az első fázisban hektáronként 22 fontot (kb. 9400 forint) kapnak a gazdák arra, hogy vizsgálják meg a talajaikat, készítsenek talajvédelmi tervet, és télen a szántóik 70 százalékát borítsák valamilyen takarónövényzettel. Ha elérik a 95 százalékos borítást, ahol 15 százalék valamilyen gyógy-, vagy fűszernövény, ami pozitívan hat a tájra, 58 font (közel 25 ezer forint) támogatás jár hektáronként.

Nem elég motiváció

George Eustice környezetvédelmi államtitkár ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a támogatásokkal határozott célokat kívánnak elérni: "2030-ig meg kell állítani a fajok számának csökkenését; csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását; évente akár 10 000 hektárnyi fát kell ültetni Angliában, hogy javuljon a vízminőség; több helyet kell teremteni a természet számára a mezőgazdasági tájban; és biztosítani kell, hogy élénk és jövedelmező élelmiszeriparunk és mezőgazdaságunk legyen."

Tom Bradshaw, az NFU gazdaunió alelnöke szerint

a gazdálkodóknak több információra van szüksége a tervezettel kapcsolatban, hogy megfelelő döntéseket hozhassanak a vállalkozásukkal kapcsolatban.

Szerinte létfontosságú, hogy a rendszer felismerje a gazdáknál jelentkező többletköltségeket, mely az átállás során merül fel.

A Vadvédelmi Alapítványok (Wildlife Trusts) szóvivője a BBC-nek elmondta: "Kétségbeejtően ambíciótalan a tervezet. Úgy tűnik, mintha a gazdákat arra kapnának pénzt, hogy a jó gyakorlat alapjait alkalmazzák, ahelyett, hogy bármi plusz dolgot tennének.

A kormánynak egyszeri és megismételhetetlen lehetősége van a mezőgazdaság átalakítására, ami így az Egyesült Királyság biodiverzitásának fő pusztítójából annak megmentőjévé válhatna.

Azonban elszalasztjuk a lehetőséget, hogy változtassuk azon, hogy mi vagyunk a világ egyik legkevesebb természeti értékkel rendelkező országa."

Ez a csoport a National Trust és a Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB - Royal Society for the Protection of Birds) mellett mélységes aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kormány nem képes kellően ambiciózus programot kidolgozni a természettel összhangban lévő gazdálkodás ösztönzésére.

Mark Tufnell, a Vidéki Föld és Vállalkozás Egyesület (Country Land and Business Association - CLA) elnöke így nyilatkozott: "A mai nap fontos mérföldkő Anglia új agrárpolitikájának kidolgozásában. Azonban miközben sok gazdálkodó nagyon is támogatja az új irányt, aggodalom tölti el őket a régi rendszerből az újba való átállás kapcsán."

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Természet és közjólét harmóniája

A Gerecse-hegység déli és nyugati, illetve a Vértes északi területein, tizenöt település határában, mintegy 11 400 hektáron kezeli az állami erdőket a Gerecsei Erdészeti Igazgatóság. Tevékenysége gerincét a természetközeli erdőgazdálkodás több pilléren nyugvó szemlélete határozza meg.

Nem csak az agráriumban hasítanak a beruházások

A nagyobb vállalkozások csaknem fele hajtott végre jelentősebb, legalább 10 millió forint értékű beruházást az elmúlt két évben – derül ki a Magyar Bankholding kis- és középvállalkozásokat vizsgáló kutatásából. A felmérés alapján a beruházási kedv továbbra is magas, a megkérdezett vállalkozások több mint egynegyede tervez további beruházást a következő egy év során.

Somliget, egy régi gyümölcsünk reneszánsza

Tóth Péterék Zselicben található gyümölcsültetvénye rendhagyó hazánkban, hiszen azt somok alkotják. A fák terméséből lekvárt készítenek, és azt szeretnék, hogy minél többen megismerjék ezt a gyógyhatással rendelkező különleges gyümölcsöt, saját webshopjuk kínálatán keresztül pedig a termesztőket is.

Miniciklámen-fajták díszítőértéke

Egyre nagyobb a piaci verseny a különböző növényházi kultúrák terén is, ezért mind fontosabb szempont a növények díszítőértéke. Így van ez a ciklámennél is, amely elsősorban az őszi és téli hónapokban keresett cserepes dísznövény, és termesztése az elmúlt években jelentősen lerövidült, korszerűsödött.

A tüntetést le kellett fújni, helyette egy póréhagymával üzentek

A Nemzetközi Zöld Hétnek több mint egy évtizede klasszikus, nem hivatalos kísérőrendezvényei a tüntetések, a Berlin utcáin a Bundestag elé vonuló traktorok. Idén a járvány miatt máshogy kellett megoldani, de ötletből nem volt hiány, a főszereplő egy póréhagyma volt.

Legelő tehenek biztosítják a siketfajdok fennmaradását

Skócia egyik legritkább madara a siketfajt. Sikeres visszatelepítés után most tehenekkel igyekeznek jó minőségű élőhelyet létrehozni számukra a skót felföldi erdőkben, így biztosítva a faj fennmaradását.

Tehénbabbal elhagyható a műtrágyázás

A tehénbab képessége a jótékony baktériumok megkötésére nem tűnt el a modern mezőgazdasági gyakorlatokkal - derül ki a Kaliforniai Egyetem (University of California, Riverside - UCR) új kutatásából. Vetésforgóban alkalmazva segíthet kiváltani a költséges és környezetkárosító műtrágyák használatát.

Kitől mire számíthatnak – agrárgazdasági eredménykimutatás

„Megvédjük a magyar földet, kiállunk a magyar gazdákért” címmel adott ki a kormány tájékoztató füzetet, amelyet Nagy István agrárminiszter, Nyitrai Zsolt, kiemelt ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Győrffy Balázs, a NAK és Jakab István, a MAGOSZ elnöke mutatott be. Ez a kiadvány az első a kormány ágazati eredményeket bemutató sorozatából.

Jelentős pusztítást okozhat Brüsszel ámokfutása az agráriumban

A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya szerint súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” (F2F) és Biodiverzitás stratégiája. Sok gazdát tönkretennének, a termelést korlátoznák, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig nem csökkenne érdemben.

Felértékelődött a megbízhatóság

A jelenlegi gazdasági környezetben jelentősen felértékelődött a megbízhatóság. Nem új keletű dolog ez a KITE esetében, hiszen 48 éve ez határozza meg értékrendjüket. Megnyilvánul ez akkor is, ha kedvezőbbek a körülmények, ha jobb az időjárás vagy a közgazdasági feltételek előnyösebbek a gazdák számára.