Back to top

A zöld fal az egyik legjobb szigetelőanyag

Egy új kutatás szerint a téglából épült házak esetében a falra kúszó növények akár harmadával is csökkenthetik a hőveszteséget. Ez az egyik első tudományosan megalapozott megállapítás a zöld falaknak az épületek energiahatékonyságára gyakorolt hatásáról, amit egy brit csoport végzett.

Az épületek falain növő növényekből álló "zöld falakat" manapság leggyakrabban esztétikai elemnek tekintik. A brit Plymouthi Egyetem kutatói úgy döntöttek, hogy megvizsgálják, vajon az ilyen falak vajon milyen mértékben csökkentik a hőveszteséget.

A vizsgálathoz egy téglaépületet választottak az egyetemi kampuszon.

Az egyik nyugati fal felét egy olyan szerkezettel fedték be, amely lehetővé teszi a kúszó növények növekedését. Különböző növényfajokból úgynevezett "zöld falat" hoztak létre.

Miután a növényzet befedte a falat, a tudósok öt héten keresztül összehasonlították a fal növényzettel borított és a szabadon maradt részének hőveszteségét.

A zöld fal a veszendő hőmennyiség közel egyharmadát visszatartotta, ami 31,4 százalékos hőveszteség csökkenést jelent. Az élő zöld továbbá mérsékelte a hőmérséklet-ingadozást is az épület ezen részén.

Mint a kutatók a Buliding and Environment című tudományos folyóiratban írják, ez az egyik első tanulmány a növényzetnek a meglévő épületek hőszigetelésére gyakorolt hatásáról a mérsékelt éghajlaton.

A tudósok munkája azért fontos, mert az Egyesült Királyság a téglából épült és szigeteletlen házak országa. Az épületek energiafelhasználásának kétharmadát a fűtés teszi ki télen ebben az országban.

Angliában az épületek mintegy 57 százaléka 1964 előtt épült. Az új előírások meghatározzák, hogy az új épületeknek milyen szabványoknak kell megfelelniük, viszont a régi épületek rengeteg energiát igényelnek a fűtéshez, és jelentősen hozzájárulnak a szén-dioxid-kibocsátáshoz - mondja Dr. Matthew Fox, a tanulmány vezető szerzője.

"Ezért létfontosságú, hogy javítsuk ezeknek a régebbi otthonoknak a hőszigetelését, ha az Egyesült Királyság 2050-re el akarja érni a nulla kibocsátási célt. Ez az emelkedő energiaárak okozta tüzelőanyag-szegénységet is csökkenteni fogja a lakosság körében" - teszi hozzá a kutató.

A "zöld infrastruktúra" segíthet a szén-dioxid-kibocsátás és a globális felmelegedés elleni küzdelemben, emellett számos más előnye is van.

A rovarok és madarak idővel megtelepednek a növényeken, ami növeli a biológiai sokféleséget. Ezenkívül az ilyen szerkezetek az utcai zajokat is csillapítják, hiszen azok így nem verődnek vissza az épületek falairól.

A városokban a növényfalak egyik leghasznosabb funkciója, hogy tisztítják a levegőt, különösen a szálló veszélyes részecskéktől. Továbbá csökkentik a stresszt és a gyermekek fejlődése szempontjából is fontos, mert minél több időt töltenek zöldövezet közelében, annál jobbak a szellemi fejlődési skálán elért eredményeik, és egyhatodával (16 százalékkal) csökkenti az érzelmi és viselkedési problémák kockázatát.

Forrás: 
focus.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hortenzia: változatos színek, formák, méretek

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) és a tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) új, izgalmas fajtái jelentek meg a piacon egyebek közt a Pellens és a Kordes vállalatok kínálatából. Az utóbbi időben megnőtt a kereslet az olyan hortenziafajok és -fajták iránt, amelyek kedvelik a napfényes élőhelyet, ugyanakkor nem fagyérzékenyek.

Botanikus kertek találkozója

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont az Európai Botanikus Kertek 9. Kongresszusának. Az esemény házigazdája a 30 éves fennállását ünneplő Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, társrendezője az Eötvös Loránd Tudományegyetem 250 éves Füvészkertje, fővédnöke Áder János, védnöke pedig Nagy István agrárminiszter volt.

Alapelvük a megbízhatóság

A Déli-Farm Kft. 1990-es indulásakor alapvetően haszonállattartási, takarmányozási és tenyésztési szaktanácsadással foglalkozott, ezek mellett pedig a szarvasmarhatartáshoz és -tenyésztéshez kapcsolódó termékek értékesítésébe kezdett. Az évtizedek során maga a cég és természetesen termékportfóliója is bővült, amit Palotás Sándor ügyvezető mutatott be olvasóinknak.

A Virágos Magyarország versenyre június 15-ig pályázhatnak a települések

Az idén 29. alkalommal megrendezett Virágos Magyarország versenyre június 15-ig jelentkezhetnek az önkormányzatok - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel.

A növények napját köszöntik a szegedi egyetemi füvészkertben

A növényvilág sokféleségét és az emberi életben betöltött rendkívüli szerepét bemutató tudományos előadásokkal és családi programokkal köszöntik a növények napját szombaton a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) idén százéves füvészkertjében - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

D-vitamin paradicsomból?

Génszerkesztés segítségével a kutatóknak sikerült kikapcsolniuk egy bizonyos molekulát a paradicsom növény genomjában, ezzel pedig elérték, több D3 provitamint termelt mind a levelében, mind a termésében. Az elővitamin UVB sugárzás hatására pedig D3 vitaminná alakult.

Kutyaharapást szőrével? Inkább ebnyelvűfűvel...

A fekete nadálytő jól ismert és szívesen használt gyógynövény, azonban inkább csak nedvesebb helyeken, folyópartok közelében találhatjuk meg. Hasonló hatásokkal bíró testvére, az ebnyelvűfű viszont éppen a száraz, napos gyepeket kedveli.

Kiemelt jelentőségű nemzetközi eseményt rendez a NAK

Budapesten – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében – tartja közgyűlését a Gazdálkodók Világszervezete (WFO – World Farmers’ Organization), 2022. június 7. és 10. között. A nagy jelentőségű eseményre a világ minden tájáról érkeznek tagok, azon a szervezet új elnökét is megválasztják.

Az eredmény azonnal látható

Hazánkban nem elterjedt a gépi virágritkítás almában, ezért mutatták be Újfehértón, a Debreceni Egyetem Újfehértói Kutatóintézetében a Darwin berendezést. A gép bemutatásával azokat a tévhiteket is szeretnék eloszlatni, hogy ez az eljárás károsítja a fákat, tudtuk meg Takács Ferenc megbízott osztályvezetőtől.

Ásó, kapa, nagy kaland: milyen ásót vagy ásólapátot vegyünk?

Az ásó vagy ásólapát alap kerti szerszám. Nincs kertrendezés nélkülük, lehetne mondani, azonban nem mindegy milyen kerti feladathoz milyen típusú ásót, ásólapátot választunk. Az éle lehet egyenes, csúcsos, a nyele műanyag vagy fa, a vége egyenes T- vagy D-nyelű. Speciális feladatokhoz pedig különleges bronzból is készülnek ásók, ásólapátok.