Back to top

A zöld fal az egyik legjobb szigetelőanyag

Egy új kutatás szerint a téglából épült házak esetében a falra kúszó növények akár harmadával is csökkenthetik a hőveszteséget. Ez az egyik első tudományosan megalapozott megállapítás a zöld falaknak az épületek energiahatékonyságára gyakorolt hatásáról, amit egy brit csoport végzett.

Az épületek falain növő növényekből álló "zöld falakat" manapság leggyakrabban esztétikai elemnek tekintik. A brit Plymouthi Egyetem kutatói úgy döntöttek, hogy megvizsgálják, vajon az ilyen falak vajon milyen mértékben csökkentik a hőveszteséget.

A vizsgálathoz egy téglaépületet választottak az egyetemi kampuszon.

Az egyik nyugati fal felét egy olyan szerkezettel fedték be, amely lehetővé teszi a kúszó növények növekedését. Különböző növényfajokból úgynevezett "zöld falat" hoztak létre.

Miután a növényzet befedte a falat, a tudósok öt héten keresztül összehasonlították a fal növényzettel borított és a szabadon maradt részének hőveszteségét.

A zöld fal a veszendő hőmennyiség közel egyharmadát visszatartotta, ami 31,4 százalékos hőveszteség csökkenést jelent. Az élő zöld továbbá mérsékelte a hőmérséklet-ingadozást is az épület ezen részén.

Mint a kutatók a Buliding and Environment című tudományos folyóiratban írják, ez az egyik első tanulmány a növényzetnek a meglévő épületek hőszigetelésére gyakorolt hatásáról a mérsékelt éghajlaton.

A tudósok munkája azért fontos, mert az Egyesült Királyság a téglából épült és szigeteletlen házak országa. Az épületek energiafelhasználásának kétharmadát a fűtés teszi ki télen ebben az országban.

Angliában az épületek mintegy 57 százaléka 1964 előtt épült. Az új előírások meghatározzák, hogy az új épületeknek milyen szabványoknak kell megfelelniük, viszont a régi épületek rengeteg energiát igényelnek a fűtéshez, és jelentősen hozzájárulnak a szén-dioxid-kibocsátáshoz - mondja Dr. Matthew Fox, a tanulmány vezető szerzője.

"Ezért létfontosságú, hogy javítsuk ezeknek a régebbi otthonoknak a hőszigetelését, ha az Egyesült Királyság 2050-re el akarja érni a nulla kibocsátási célt. Ez az emelkedő energiaárak okozta tüzelőanyag-szegénységet is csökkenteni fogja a lakosság körében" - teszi hozzá a kutató.

A "zöld infrastruktúra" segíthet a szén-dioxid-kibocsátás és a globális felmelegedés elleni küzdelemben, emellett számos más előnye is van.

A rovarok és madarak idővel megtelepednek a növényeken, ami növeli a biológiai sokféleséget. Ezenkívül az ilyen szerkezetek az utcai zajokat is csillapítják, hiszen azok így nem verődnek vissza az épületek falairól.

A városokban a növényfalak egyik leghasznosabb funkciója, hogy tisztítják a levegőt, különösen a szálló veszélyes részecskéktől. Továbbá csökkentik a stresszt és a gyermekek fejlődése szempontjából is fontos, mert minél több időt töltenek zöldövezet közelében, annál jobbak a szellemi fejlődési skálán elért eredményeik, és egyhatodával (16 százalékkal) csökkenti az érzelmi és viselkedési problémák kockázatát.

Forrás: 
focus.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Együk meg a betolakodót!

Egyre többfelé hasznosítják a gasztronómiában az inváziós fajokat, az „etikus táplálkozás” jegyében. Nagy-Britanniában a szürke mókus, Németországban több rákfaj került fel az étlapokra. A gyorsan szaporodó állatokat másként is fel lehet használni, írja cikkeiben a Guardian.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

Jó idő a mezőgazdasági munkákhoz

A hét első napjaiban néhol előfordult még gyenge eső, zápor, de a megelőző időszakhoz képest jelentősen csökkent a csapadék, így a jellemzően napos, gyakran szeles időben a talajok felszín közeli része kissé száradni, szikkadni tudott, és folytatni lehetett betakarítási illetve vetési munkákat. A folytatásban is nagyrészt száraz időre van kilátás az átlagosnak megfelelő hőmérsékletekkel.

Levideózták a patakban fürdőző hódot Mátranovákon

Boldogan úszkáló hódot videóztak Mátranovákon, a védett állat a településen keresztül folyó Bárna-patakban pancsolt.

Nem kívánt örökség

Hazánk minden tája szebbnél szebb erdőkben és mezőkben bővelkedik. A pazar látványt azonban gyakran beárnyékolja egy eldobott csokoládépapír, zsebkendő, és sok esetben nagy mennyiségű hulladék is.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

A túlélésünk érdekében szükséges a zöldítés

Ha nem tesszük meg a zöld fordulatot, akkor az emberiségnek nincs jövője - hívta fel a figyelmet az ENSZ Közgyűlésének elnöke kedden az energiaügyekről, klímaügyekről és zöld átmenetről szóló kerekasztal-fórumon a szervezet New York-i székházában magyar szervezésben.