Back to top

KAP stratégiai terv – indul az újabb „társadalmasítás”

December 10. és 20. között már harmadszor mondhatnak véleményt a gazdálkodók, illetve az ágazat összes szereplője a 2023-tól érvényes hazai agrárpolitikáról és -támogatási rendszerről. December 31-ig kell a KAP stratégiai tervet benyújtani az Európai Bizottsághoz, amely az elkövetkező ciklusban meghatározza az agrártámogatások rendszerét.

Az Agrárszektor konferencián Juhász Anikó helyettes államtitkár a terveket ismertetve hangsúlyozta, hogy azok még nem véglegesek, változhatnak a társadalmasítás során, illetve Brüsszelben is. A saját álláspontunk megvédése érdekében a jövő júniusig tartó időszakban a minisztériumak adatokra és más „munícióra” lesz szüksége az Európai Bizottsággal folytatott, a nemzeti terv elfogadását megelőző tárgyalások során.

A 2021-30 közötti időszakra alkotta meg a szaktárca a Megújuló vidék, megújuló agrárium elnevezésű programot,

Fotó: Portfolio
amelybe beépítették az eddigi két társadalmi konzultáció során a gazdálkodóktól és szakmai szervezetektől érkezett javaslatokat is, és amelyet legutóbbi ülésén a Vidékfejlesztési Kormánybizottság is elfogadott. A hosszú távú program célja, hogy vidéken a mezőgazdasági termelés és a termelők megbecsültek legyenek.

A programban meghatározott jövőképben a gazdálkodás jövedelmező és társadalmilag elismert foglalkozás, amely vonzó vidéki környezetben, modern technológiával, minőségi élelmiszert biztosít a természeti erőforrások fenntartható használatával.

Mindehhez az Agrárminisztérium kiszámítható és hatékony közigazgatási eszközökkel szándékozik ösztönözni és kis- és közepes agrárvállalkozások, és az élelmiszeripar tudás- és technológiaalapú versenyképességét.

Ennek négy alappillére van, a gazdasági fejlődés biztosítása, ami szorosan összefügg az élelmiszer önellátottság mértékének növelésével és a minőségi élelmiszertermeléssel. A harmadik pillér a zöld jövő a negyedik pedig a megújuló vidék. A vidék megújulásának támogatásával az a cél, hogy hazánkban megálljon a vidéki lakosság városokba való költözésének folyamata.

Fotó: pixabay.com
A stratégiai tervben – a jelenlegi, még el nem fogadott változatban – az EU-s támogatások fele szolgálná a gazdaság és az élelmiszerállátás fejlesztését (az alap élelmiszerkosárban szereplő 10 termékből cél, hogy a termelés meghaladja a hazai fogyasztást). A források 36%-a menne a zöld jövő biztosítására – ez EU-s elvárás és a jövőbeni támogatások feltétele, és 10 százalék jutna vidékfejlesztésre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vírusok: barátok vagy ellenségek?

A vírusokról általában nem sok kellemes dolog jut eszünkbe, pedig mindennek van pozitív és negatív vetülete is. A közelmúltban derült fény arra, hogy a vírusokkal való együttélésből a gazdaszervezetnek is származhat előnye. Hiszen még szimbiózis is létrejöhet köztük, ami ugyebár az élőlények közötti kapcsolatok legpozitívabb és legbarátságosabb formája.

Kiemelt jelentőségű nemzetközi eseményt rendez a NAK

Budapesten – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében – tartja közgyűlését a Gazdálkodók Világszervezete (WFO – World Farmers’ Organization), 2022. június 7. és 10. között. A nagy jelentőségű eseményre a világ minden tájáról érkeznek tagok, azon a szervezet új elnökét is megválasztják.

A természet az ukrajnai háború csendes áldozata

Az ukrán természetvédelmi miniszter és civilszervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy az orosz-ukrán háború kezdete óta nem csak az emberek, hanem a környezet és a természet is súlyos károkat szenved, amelyek helyrehozása évtizedekbe telhet. A környezetszennyezés pedig kihat a mezőgazdaságra is.

Korábbra tolódtak az utolsó fagyok Magyarországon

A klímaváltozás miatt korábbra tolódnak Magyarországon az utolsó tavaszi fagyok, ami komoly veszélyt jelent a mezőgazdaságra - derül ki egy új kutatásból, amelyet a Másfélfok.hu-n tettek közzé.

Stratégiai fontosságú minden beruházás és fejlesztés

„A jövőben olyan magyar agráriumra van szükség, amely hatékonyan, biztonságosan és hosszú távon képes kiszolgálni elsősorban a magyar lakosságot, és ezt követően a megnövekedett külföldi igényeket az exporton keresztül. Stratégiai fontosságú tehát minden olyan beruházás és fejlesztés, amely közvetlen vagy közvetett módon hozzájárul a mezőgazdaság teljesítményének, kibocsátásának növeléséhez” – hangzott el Fábiánsebestyénben.

Jó évkezdés a BASF-nél

Az idei első negyedévben a kedvezőtlen világgazdasági hatások ellenére 19%-kal nőtt a BASF árbevétele, a kamat és nyereségadó levonása előtti eredmény (EBIT) pedig 21%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Mindenkinek ajánlott laboratóriumi vizsgálat

A laboratóriumi levélminta-vizsgálatok bizonyos támogatások esetén kötelezőek, és azok a kertészek is hasznos információkhoz jutnak az eredményekből, akiket semmi sem kötelez az elvégeztetésükre. Az elszabadult műtrágyaárak miatt az eddiginél is fontosabb, hogy a kívánt hozamokhoz elegendő, de a szükségesnél nem több tápanyagot adagoljanak a termelők.

Digitalizáció a megbízhatóság jegyében

A KITE hódmezővásárhelyi alközpontjában május 5–7. között magas szintű gépkiállítást és bemutatót szerveztek. Évek óta arra törekszenek, hogy az eseményt összekapcsolják a Hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokkal, kihasználva annak szinergikus hatását, ugyanis a két bemutatót alig 1 kilométerre tartják egymástól.

Nagy állományok fejése – még mindig a karusszel a nyerő

Jászladányban, a Jászföld Zrt. tehenészeti telepén jártunk. Az 1200-as holstein-fríz telepi létszámból 1030-1040 tehenet fejnek. Az út túloldalán levő istállóban növendékek és szárazon álló tehenek élnek. Összesen 2450 szarvasmarha található a telepen, a számuk a tervek szerint a jövőben tovább növekszik. A cél a legalább kétezres fejőstehén-létszám, amit az új fejőház kapacitása is elbír.

Akácvirágzás csapadékhiánnyal

A hónapok óta tartó csapadékhiány tovább fokozódott az ország jelentős részén, egyre nő a aszályos területek kiterjedése. A helyzet javulására majd jövő keddtől van esély, amikor számottevő csapadék érkezhet, de ez egyelőre még meglehetősen bizonytalan. Az akác virágzik, de a száraz talaj, a várható nyárias meleg és többször szeles idő nem ideális a nektárképződésre, a virágzásra és a hordásra.