Back to top

Vetőmagosok a kihívások ellen

Egyre több kérdést vet fel a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, illetve az unió egyre szigorodó fenntartható törekvése. A Portfolio konferencia egyik beszélgetése a vetőmagpiacon tapasztalható kihívásokkal foglalkozott.

A kihívások között Blum Zoltán kiemelte az input anyagok, az energia árának növekedését csakúgy, mint az egyre erősebb piaci versenyhelyzetet. A Saaten-Union Hungária Kft. ügyvezetője a hibrid kalászosokban rejlőelőnyöket emelte ki. Mint elmondta, ezeket robusztus genetika, nagyobb és stabilabb termésszintek jellemzik. A gyakorlatban igazolt stressztűrő képességük – a rendelkezésükre álló erőforrásokkal jobban gazdálkodnak - és betegség toleranciájuk teszik népszerűvé. A hibridbúzák több év átlagában 800-900 kiló plusz termést adnak hektáronként.

Blum Zoltán
Blum Zoltán

Megjelent vírusrezisztens őszi árpák új generációja, Magyarországon 2020-ban megtörtént az első fajta elismertetése. Hasonló eredményekről számolt be a repce területén a klímastabil hibridgenerációról. Kiemelte, ezek a környezeti stresszhatásoknak jobban ellenálló növények, jobb a tápanyaghasznosító képességük, magas szintű betegségellenállás és kipergés ellenállóság jellemzi.

Fontos a cég életében a biostimulátoros vetőmagkezelések alkalmazása. Ugyan ezek a jellemzően mezo-, mikroelemeket és mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények nem csodaszerek, ám számos jótékony hatással rendelkeznek.

Elsősorban a szuboptimális termőhelyi éés időjárási körülmények között éreztetik a hatásukat. Erősítik a növények tápanyag felvételét, ellenálló képességét. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy nem helyettesítik a szükséges technológiai elemek – minőségi vetőmag, tápanyag utánpótlás, növényvédelem – használatát.

Blum Zoltán beszélt a SafetHY vetőmagtárolási módszerükről is, ami a saját fejlesztésű, szabadalmaztatott vákuumos technológiát jelenti. Ezzel nem csak a vetőmagok hosszú távú, biztonságos tárolása oldható meg, megvédi a tételeket a rovarok, a rágcsálók kártételétől, de éveken keresztül vegyszeres kezelés és hűtés nélkül is biztosítja a a csírázóképességet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elégedettségi rangsor

A gépi munka mellett a termelés inputanyagai, a vetőmag, a mű­trágya és növényvédő szer költségei teszik ki a növénytermelés ráfordításainak a legnagyobb részét. A legtöbb országban sok milliárdos üzlet a gyártásuk és a forgalmazásuk.

Jó évkezdés a BASF-nél

Az idei első negyedévben a kedvezőtlen világgazdasági hatások ellenére 19%-kal nőtt a BASF árbevétele, a kamat és nyereségadó levonása előtti eredmény (EBIT) pedig 21%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Lehet derékig érő mezőnövényekben gyönyörű, egészséges szőlőt termelni

„Igazából csak azt sajnálom, hogy nem előbb kezdtük el. Sokkal több fizikai munkával jár, sokkal nagyobb alázat és sokkal több kockázatvállalás szükséges hozzá, de megéri, mert a természetért tesszük.”

Vetőmag adománnyal segítik a kárpátaljai gazdákat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Hajdú-Bihar megyei Szervezete és a Magyar Református Szeretetszolgálat immár negyedik alkalommal szervezett vetőmag gyűjtést a kárpátaljai, nehéz helyzetben lévő gazdálkodók, valamint egyházi intézmények és gyülekezetek támogatására.

A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye

Hazánk élen jár a vetőmag export tekintetében, és egyike a világ tíz legjelentősebb vetőmag-előállító országának - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és kirgiz partnere közötti együttműködési megállapodás aláírásán, kedden, Martonvásáron.

Az idén is jár a támogatás a fűszerpaprika-vetőmagra

Az április 30-ig megvásárolt és saját területen elvetett fűszerpaprika-vetőmag árának 75%-a „visszaigényelhető”, a kérelmeket augusztus 5-ig kell benyújtani. A részleteket a Magyar Államkincstár közelmúltban megjelent közleménye tartalmazza.

Ez kell a sikeres vetéshez

Így május elején már szabadföldbe is vethetünk sok mindent, ám a cserepekbe történő vetés előnye, hogy jobban kontrollált körülmények között tudjuk tartani a kikelő, majd növekvő magoncokat. Van néhány tényező, ami elengedhetetlen a kikelő növények sikeres fejlődéséhez, de az sem mindegy, milyen cserepet használunk a vetéshez…

Gyógynövény: Nagy értékű kiskultúrák

A gyógynövény iparág jövője címmel tartott szakmai napot a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács (GYSZT). A rendezvény a járvány miatt két évet csúszott az eredeti időponthoz képest, de sajnos az akkori gondok csak részben oldódtak meg, jócskán van még mit tenni az ágazat érdekében, hangsúlyozta köszöntőjében Czirbus Zoltán elnök. Az előadásokban főként a kihívásokról hallhattunk.

Mekkora kert kell az önellátáshoz?

A COVID-19 járvány alatt sokan kezdtek kertészkedni több-kevesebb sikerrel. Valószínűleg többekben felmerült az a kérdés, vajon mekkora területet kellene bevetni ahhoz, hogy teljesen önellátóvá váljon, és ne kelljen aggódnia az elszálló élelmiszerárak – vagy éppen hiány miatt.

Időszerű a hagymafélék vetésbejelentése és a dughagyma-előállítási engedélykérelmek benyújtása

Jó néhány szabálytalanságot, majd az esetek felgöngyölítésekor is számtalan további jogsértést tártak fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a dughagymaárusítás piacokon, vásárokon végzett hatósági ellenőrzései során.