0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Gyapot üvegházban

A gyapot a világ egyik legnagyobb mennyiségben termesztett növénye, világszerte több mint 20 millió tonnát takarítanak be évenként. A termesztők sok vizet, műtrágyát, növényvédő szert és úgynevezett inhibitorokat használnak.

A Wageningeni Egyetem most azt vizsgálja, hogy a gyapottermesztés fenntarthatóbb lehet-e üvegházban, és lehetséges-e hosszú távon holland gyapotból ruhát készíteni. Ellenőrzött körülmények között, így az üvegházakban a növénytermesztéshez kevesebb erőforrás kell.

A víz például összegyűjthető és újra felhasználható. Éppen ezért tavaly nyolc különböző gyapotfajta magját vetették el a Bleiswijkben található, kutatási célokat szolgáló üvegházban.

Azóta az egyik görög fajta már növekszik, és azon kívül további kiváló minőségű fajtákat is termesztenek. A kísérlet során azt vizsgálják, hogy egységnyi területen miként lehet a legjobb minőségű és legnagyobb mennyiségű gyapotot termelni, ezzel csökkentve az üvegházi termesztés többletköltségét. A vizsgálatok során különböző termesztéstechnológiai lépéseket figyelnek, például a sűrűbb ültetés vagy évi több ültetési ciklus eredményét.

Forrás: Kertészet és Szőlészet