Back to top

Apró figyelmességek télvíz idején

A hideg idő beköszöntött, és minden lónak jól jöhet egy kis plusz kényeztetés. A hideg, a sok csapadék, a korai sötétedés és a karámban töltött órák számának csökkenése befolyásolhatja a lovak hangulatát. Kedveskedhetünk nekik sokféleképpen.

Pataápolás

Amíg még járhatóak a karámok, de már javában sarasak, gyakran mossuk le a sarat, és kenjük be a patákat alaposan kívül és belül is patazsírral.

Ennek segítségével bizonyos ideig kívül tudhatjuk a vizet, ami rothadást okozhat hosszú távon.

Ajánlott még fakátrányos pataápoló használata is a pata talpi felületén, amely szintén némi védelmet nyújt.

Fotó: Somogyvári Anett

Rövid szőrök

A lovak is, mint minden állat, ősszel szőrváltáson esnek át és a nyári rövid, fényes szálak helyett hosszabbak nőnek, a lovak színe is kismértékben változik.

Nagy kérdés, hogy nyírjuk vagy ne. Átgondolandó a nyírás a munka szempontjából mindenképpen. Ha például a ló vagy póni heti néhány alkalommal könnyebb munkát végez, melynek következtében nem vagy kevéssé izzad meg, akkor nincs értelme nyírni, csak problémát okoz a takarók váltogatása. Kimondottan káros az egészségre a karámban, azaz ridegtartásban tartott lovak nyírása, hiszen számukra a téli szőr jelenti a védelmet a hideg, az eső, a hó és a szél elől.

A karámban tartott lovak túl gyakori tisztítása sem túl célszerű, hiszen a kosz és csapadék együttállásából kialakult faggyúzott réteg védelmezi a vadlovakat is a természetben.

Ha ennél többször dolgozik lovunk keményebb, nagyobb megerőltetéssel járó munkában, akkor mindenképpen célszerű megnyírni, de ebben az esetben is több fazon közül választhatunk, ezt érdemes szakemberre bízni, aki felvilágosít, mely típusnak mi az előnye. A nyírást követően ügyelnünk kell a takarásra. Mindenképpen be kell szereznünk egy vastag téli takarót, egy közepes téli takarót és egy polárt. Ez a minimum, amennyiben a nyírás mellett döntünk.

Fotó: Somogyvári Anett

A felszerelések tisztasága a téli időszakban is nagyon fontos – a nagyobb szőrzet esetében az izzadtság, a rövidebb szőr esetén a kidörzsölés okozhat kellemetlenséget.

Vitaminok, táplálék-kiegészítők

Sokféle nézet kering a lovak vitaminjaival és kiegészítő takarmányaival kapcsolatban. Érdemes megfigyelni a lovunkat, mert amennyiben zab és széna mellett megfelelő mennyiségű alommal egészséges és jól érzi magát, akkor nem kell kiegészíteni a takarmányozását.

Amennyiben valamilyen egészségi problémája van – vagy úgy véljük, hogy van –, érdemes állatorvossal egyeztetve választani a lehetőségek közül, és nem önállóan kísérletezgetni, mert az sem a pénztárcánknak, de lehet, hogy lovunknak sem lesz túl jó.

A téli hónapok megterhelik mindannyiunk szervezetét, ügyeljetek a lovatok mellett a saját egészségetekre is! Öltözzetek rétegesen a lovardában is!

Csilló Rita

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2021/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Céltudatosság és komoly tervek

Augusztusban újabb szakág fiatal tehetségét mutatjuk be. Ezúttal a rendkívül összetett, három számból álló – díjlovaglás, cross country és díjugratás – military, vagy más néven lovastusa világában sikeres Grósz Katával találkoztunk.

Elnöki győzelem a 100. Magyar Derbyben

President váratlan győzelmének és Stanislav Georgiev idomár–lovas egész napos fölényének lehettek szemtanúi a szokásosnál is ünnepélyesebb hangulatban megrendezett Derby-nap nézői. Az év legfontosabb versenyében a tréner kettős győzelmét Maxim második helye biztosította be, akinek mindössze egy orrhosszal, de sikerült megelőznie a harmadik Spartan Devilt.

Világbajnokságokra készülve

Minden a világbajnokságok körül forog nyár végén a fogatsportban, legalábbis ami a négyes és az egyes fogatokat illeti; van tehát mire készülniük a magyar hajtóknak. De nemcsak a hajtók készülnek, hanem a versenyrendezők is, hiszen nincs már messze 2024 sem, amikor – 1984 után, 40 év után ismét – Szilvásvárad lesz a négyesfogathatjó-világbajnokság házigazdája.

A kocák sem isznak eleget

Emésztési problémák miatt a kiszáradás nemcsak a malacokat, hanem a kocákat, kocasüldőket is veszélyeztetheti. Ennek számos élettani oka van, ám a malacok hasmenése például nem ok, hanem következmény. Mézes Miklós, a MATE professzora ezeknek az emésztés-élettani folyamatoknak a hátterét világította meg a Sertésegészségügyi Akadémia webináriumon a közelmúltban.

Egy szarvasmarha-tenyésztő célja a legnagyobb marhahúsüzem felépítése

Egy ötödik generációs szarvasmarha-tenyésztő azt tervezi, hogy Dél-Dakotában építi fel az Egyesült Államok legnagyobb marhahúsüzemét, amely napi 8000 szarvasmarha levágására lesz képes. Az 1,1 milliárd dolláros projekt segíthet kezelni a Biden-adminisztráció aggodalmait az emelkedő élelmiszerárakkal és a húságazatban a verseny hiányával kapcsolatban, bár legalább 2026-ig nem indul el a termelés.

Ami szín, az itt tarka

Bonyhád büszke az itt született bonyhádi vöröstarka szarvasmarha tájfajtára. A város ezért idén már huszadik alkalommal rendezett Tarka Marhafesztivált. A vígasság idején pedig minden évben a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete szakmai találkozót szervez.

Újra mentes az ország a madárinfluenzától és már nem kötelező zártan tartani a baromfikat

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától való mentességét. Tekintettel a járványügyi helyzet kedvező alakulására az országos főállatorvos visszavonta a baromfik zárt tartására vonatkozó rendelkezését, azonban a megelőzést segítő előírások betartása, a fedett helyen történő etetés és itatás a jövőben is országszerte kötelező.

Az idő dönti el, mi lesz a csikóinkból

A Bükk-fennsíkon Csipkéskút és Szilvásvárad az 1950-es évek elejétől adnak otthont Európa kultúrtörténeti örökségének minősülő lófajtájának, a lipicainak. Az 1850 óta tenyésztett lipicai az angol- és az arab telivér mellett a világ egyik legrégebbi kultúrlófajtája, amely az alapító törzstenyészet helyszínéről, a mai Szlovénia területén lévő Lipicáról kapta a nevét.

Ismét lehengerlő formában

Alagon nemcsak a legnagyobb, hanem a legtöbb jó lovat készítő istálló is Stanislav Georgievé. A sampion zsoké és idomár másodszor nyert Magyar Derbyt az idén. A győztes President felkészítése azonban számos kihívást rejtett magában, és a verseny után meg is kellett műteni a lovat.

Új vírus okozta zoonózist azonosítottak Kínában

A Langja névre keresztelt vírus nem most bukkant fel először, de csak múlt héten azonosították hivatalosan. Valószínűleg a cickányok a természetes hordozói, de kecskékből és kutyákból is kimutatták már, és több tucat embert fertőzött meg eddig.