Back to top

Apró figyelmességek télvíz idején

A hideg idő beköszöntött, és minden lónak jól jöhet egy kis plusz kényeztetés. A hideg, a sok csapadék, a korai sötétedés és a karámban töltött órák számának csökkenése befolyásolhatja a lovak hangulatát. Kedveskedhetünk nekik sokféleképpen.

Pataápolás

Amíg még járhatóak a karámok, de már javában sarasak, gyakran mossuk le a sarat, és kenjük be a patákat alaposan kívül és belül is patazsírral.

Ennek segítségével bizonyos ideig kívül tudhatjuk a vizet, ami rothadást okozhat hosszú távon.

Ajánlott még fakátrányos pataápoló használata is a pata talpi felületén, amely szintén némi védelmet nyújt.

Fotó: Somogyvári Anett

Rövid szőrök

A lovak is, mint minden állat, ősszel szőrváltáson esnek át és a nyári rövid, fényes szálak helyett hosszabbak nőnek, a lovak színe is kismértékben változik.

Nagy kérdés, hogy nyírjuk vagy ne. Átgondolandó a nyírás a munka szempontjából mindenképpen. Ha például a ló vagy póni heti néhány alkalommal könnyebb munkát végez, melynek következtében nem vagy kevéssé izzad meg, akkor nincs értelme nyírni, csak problémát okoz a takarók váltogatása. Kimondottan káros az egészségre a karámban, azaz ridegtartásban tartott lovak nyírása, hiszen számukra a téli szőr jelenti a védelmet a hideg, az eső, a hó és a szél elől.

A karámban tartott lovak túl gyakori tisztítása sem túl célszerű, hiszen a kosz és csapadék együttállásából kialakult faggyúzott réteg védelmezi a vadlovakat is a természetben.

Ha ennél többször dolgozik lovunk keményebb, nagyobb megerőltetéssel járó munkában, akkor mindenképpen célszerű megnyírni, de ebben az esetben is több fazon közül választhatunk, ezt érdemes szakemberre bízni, aki felvilágosít, mely típusnak mi az előnye. A nyírást követően ügyelnünk kell a takarásra. Mindenképpen be kell szereznünk egy vastag téli takarót, egy közepes téli takarót és egy polárt. Ez a minimum, amennyiben a nyírás mellett döntünk.

Fotó: Somogyvári Anett

A felszerelések tisztasága a téli időszakban is nagyon fontos – a nagyobb szőrzet esetében az izzadtság, a rövidebb szőr esetén a kidörzsölés okozhat kellemetlenséget.

Vitaminok, táplálék-kiegészítők

Sokféle nézet kering a lovak vitaminjaival és kiegészítő takarmányaival kapcsolatban. Érdemes megfigyelni a lovunkat, mert amennyiben zab és széna mellett megfelelő mennyiségű alommal egészséges és jól érzi magát, akkor nem kell kiegészíteni a takarmányozását.

Amennyiben valamilyen egészségi problémája van – vagy úgy véljük, hogy van –, érdemes állatorvossal egyeztetve választani a lehetőségek közül, és nem önállóan kísérletezgetni, mert az sem a pénztárcánknak, de lehet, hogy lovunknak sem lesz túl jó.

A téli hónapok megterhelik mindannyiunk szervezetét, ügyeljetek a lovatok mellett a saját egészségetekre is! Öltözzetek rétegesen a lovardában is!

Csilló Rita

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2021/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szakállas történet

A lovak, mint növényevő állatok az évezredek során sokféleképp alkalmazkodtak ahhoz, hogy elmeneküljenek a ragadozók elől és túléljenek a vadonban.

Szabó Kriszta: Az Unikornis Lovarda vezetője

Decemberben indult sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akik a háttérből segítik a versenyek problémamentes lebonyolítását, illetve munkájuk elismerésre méltó és szeretnénk, ha jobban megismernék őket. Interjúalanyunk ezúttal a pilisjász­fa­lui Unikornis Lovardát vezető Szabó Kriszta.

A kisállattápok ökológiai lábnyoma

Az Egyesült Királyság területének a kétszeresét kitevő termőföldet használunk kisállateledelek előállítására, számították ki brit kutatók. Az éves kisállateledel-forgalom szénlábnyomának elemzéséből az is kiderült, hogy ennek a mennyiségnek az előállítása során több üvegházhatású keletkezik, mint sok ország – például Mozambik vagy a Fülöp-szigetek – kibocsátása.

Ezért a kutyák a legnépszerűbb társállatok

Korózs András a MEOESZ elnöke több megközelítésből is bemutatta, mi lehet az oka, hogy a társállatok között is a legnépszerűbbek, és egyre népszerűbbek a kutyák, míg a kishaszonállatok tartása iránti érdeklődés csökken. annak ellenére, hogy a nevükben is benne van, azok még hasznot is hoznának a hobbifaktor mellett...

Emésztőrendszer és B12-vitamin-termelés

Egy pohár tej a felnőttek számára ajánlott napi B12-vitamin-bevitel nagyjából 46 százalékát tartalmazza. Egy kanadai kutatócsoport megvizsgálta, hogy mi minden befolyásolja a tehéntej B12-vitamin-tartalmát, és hogy miként lehetne optimalizálni és stabilizálni a vitamin mennyiségét annak érdekében, hogy minél jobb hatással legyen a tej az emberi egészségre.

Nébih: befejeződött a Labor rendszer fejlesztése

Befejeződött az állategészségügyi diagnosztikát kiszolgáló Labor rendszer fejlesztése - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

Nem csak a magas neonikotinoid dózisnak kitett méhek pusztulnak el korábban

Egyes kutatók azt állították, hogy a neonikotionidok csak akkor pusztítják a méheket, ha azok hosszabb ideig különösen magas dózisnak vannak kitéve, ami a valóságban általában nem fordul elő. Ezt az állítást cáfolja meg egy kanadai kísérleti tanulmány.

Őshonos fajták gazdasága

A Keszler Családi Gazdaság nem más, mint egy jókora, régimódi „falusi hátsó udvar” – mintegy háromszáz „lakóval”: marha, mangalica, juh, kecske, liba, tyúk és társaik élnek itt. Szintén érdemes megemlíteni a gyümölcsöst, mert őshonos magyar barackfajták is vannak benne, vagy az Otellóból és Izabellából álló „szőlőbirtokot”.

Jeff Daniels színészről neveztek el egy pókölő élősködőt

Jeff Daniels amerikai színészről neveztek el egy pókölő élősködőt amerikai tudósok - írta a The Guardian online kiadása.

Befejeződött a LABOR rendszer fejlesztése

A 2022. január 1-jén átadott utolsó funkciókkal lezárult az állategészségügyi diagnosztikát kiszolgáló LABOR rendszer kialakítása és üzembe helyezése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2021. július 1-jétől több lépcsőben hajtotta végre az ágazat ügyviteli rendszerének átvezetését a digitális térbe.