Back to top

Ítélkeztek a hazai borszakírók

Egyedülálló versenynek számít a Magyar Bor Nagydíj, hiszen a hazai borszakírók szavazataikkal rangsorolják az elmúlt öt évjárat azon borait, amelyek megítélésük szerint „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”.

A legtöbb jelölést kapott borokat két bizottságban, különböző sorrendben, bírálják.

Kamocsay Ákos
Kamocsay Ákos
A Magyar Borszakírók Köre 2021 decemberében már hatodik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített fehér és vörös - száraz és félszáraz - borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt „Super 12” listájukat.

Az erre felkerültekből kiválasztották a Magyar Bor Nagydíj 2021 nyerteseit.

A győztesek körében köszönthetjük a neszmélyi Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2019 és a villányi Günzer Tamás Mátyás Cuvée 2018 borát. (A díj történetében ezúttal első alkalommal kerül a díj Neszmélybe, ugyanakkor Villány már a harmadikat gyűjti be.)

A 2021-es „Super 12” listákon ezúttal összesen 12 hazai és 2 határon túli borvidék (Ménes, Szerémség) képviselteti magát: a legtöbb borral Tokaj és Villány (4-4), valamint Szekszárd (3).

A borok között 16 a fajtabor és 8 a házasítás.

A termelők összesen 17 szőlőfajtát dolgoztak fel ezeknek az elkészítéséhez, közülük a legtöbbször használtak a Cabernet/Villányi Franc (8), a Merlot (6), a Furmint (5) és a Syrah/Shiraz (4) voltak.

Günzer Tamás
Günzer Tamás

A 2021-es listára az alábbi fehér és vörös borok kerültek (ABC sorrendben):

 • Barta Pince KVG Furmint-Hárslevelű 2019
 • Figula Pincészet Sáfránkert Olaszrizling 2017
 • Gizella Pince Furmint 2018
 • Hernyák Birtok Altberg 2018
 • Holdvölgy Pincészet Intuition Kabar 2018
 • Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2019
 • Kikelet Pince Lónyai Hárslevelű 2019*
 • Pálffy Szőlőbirtok és Pince Olivin 2019
 • Sagmeister Borászat Kanias Furmint 2017*
 • St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Mária Egri Cuvée G.S. 2017
 • Szabó Pince Cirfandli 2020*
 • Tornai Pincészet Aranyhegy Juhfark T.S. 2016

 

 • Balla Géza Pincészet Cabernet Sauvignon Sziklabor 2017
 • Günzer Tamás Pincészete Bocor Villányi Franc 2017
 • Günzer Tamás Pincészete Mátyás 2018
 • Heimann Családi Birtok Barbár 2017
 • Heumann Pincészet Trinitas Villányi Franc 2017
 • Ikon Borászat Tulipán 2017
 • Lelovits Tamás Pincészete Villányi Franc 2017*
 • Takler/Eszterbauer/Mészáros/Bodri Etalon Cuvée 2018
 • Pécsi Egyetemi Borbirtok Summa Merlot 2017*
 • Sol Montis Borászat Syrah 2018*
 • St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Merengő Egri Bikavér S. 2017
 • Vesztergombi Pince Kerékhegy Shiraz 2017

(A 24 bor között 3-3 olyan fehér, illetve vörös van, amelyeknek a termelője első alkalommal* képviselteti magát a „Super 12” listán. A rendszeresen felkerülő borászatok közül kiemelkedik a St. Andrea és Balla Géza, összesen 9, illetve 6 szerepléssel.)

A díjak (trófeák és oklevelek) ünnepélyes átadására a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is a Debreceni Borozó magazin szervezésében kerül sor a cívisvárosban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gubicza lányok a lovak vonzásában

A fiatal díjugrató tehetségekről szóló sorozatunkban rendhagyó módon nem „csak” egy lovast, hanem egy egész családot mutatunk be. Gubiczáék története pontosan hat évvel ezelőtt kezdődött, amikor a gyerekek édesanyja, Alexandra elment a Pasaréti Honvéd Lovardába, hogy felelevenítse régi lovastudását, amit édesapja jóvoltából szerzett még a gyermekei születése előtt.

Éjjel-nappal Somló, ahol 47 pincészet borai mutatkoznak be 30 helyszínen, 2 nap és 1 éjjelen át

Még soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.

Hajnalig nyitva a Szent György-hegy

Idén ötödik alkalommal várja a sétálva borozókat a Szent György-hegy: június 11-én közel 20 helyszínen lehet majd ismerkedni a heggyel, a helyi borokkal és vendéglátókkal. A házigazdák zenével, finom falatokkal készülnek, de lesz túra és játék is. Olyan pincék is kinyitnak ilyenkor, amiket egyébként nehezebb felkeresni.

Lehet derékig érő mezőnövényekben gyönyörű, egészséges szőlőt termelni

„Igazából csak azt sajnálom, hogy nem előbb kezdtük el. Sokkal több fizikai munkával jár, sokkal nagyobb alázat és sokkal több kockázatvállalás szükséges hozzá, de megéri, mert a természetért tesszük.”

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

A Babits Borászat sárgamuskotálya nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját

A Babits Borászat 2019-es Tokaji késői szüretelésű sárgamuskotálya nyerte a 26. Szegedi Borfesztiválon rendezett borverseny fődíját, az elismerést május közepén adták át a Tisza-parti városban.

Újra BORTRIATLON Badacsonyban!

A rendezvénysorozat keretén belül az év folyamán három különböző hétvégén, három tematikus bortúrával, változatos programokkal, ajánlatokkal, pecsétgyűjtő boros játékkal, számtalan meglepetéssel, ételkülönlegességekkel és jobbnál-jobb badacsonyi borokkal várják a látogatókat.

IV. Országos Szőlész-Borász Konferencia

Az idei évben újra, a hagyományokat követve rendezi meg az Országos Szőlész— Borász Konferenciát a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Junibor Egyesület, a Magyar Agrár— és Élettudományi Egyetem és a Magyar Bor Akadémia.

Bardóczi Sándor az év tájépítésze

Egy alkotó, esetleg alkotópáros vagy alkotócsapat legföljebb ötéves kiemelkedő teljesítményének szakmai elismerése az Év Tájépítésze díj. Aktív, teljesítőképességük csúcsán álló tájépítészek kapják. Nem életműdíj, hanem egy rövidebb időszak rangos szakmai elismerése, a szakmai önbecsülés növelője, nagyobb teljesítményre ösztönző erő, a szakmaközi kapcsolatok építését szolgáló kohézió.

Éjszakai pincetúrát szerveznek 47 pincészet boraival

Somló Fesztivál kulturális és családi programjaival kiegészülve rendezik meg az idei évtől a Somlói Éjszakai Pincetúrát, amely 30 helyszínen 47 pincészet boraival várja a vendégeket június közepén.