Back to top

Véget kell vetni a macskák öldöklésének

A házi macskák lassan szó szerint elözönlik a világot. Ivartalanítási korlátozás nélkül globálisan jelentős szaporulattal számolhatunk, aminek egyenes következménye az énekesmadarak és kisemlősök állományainak drasztikus csökkenése. Angliában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában is vészes a helyzet, a problémára minél előbb intézkedésekre lesz szükség.

Öt angol városban végeztek kutatást, ahol a kóbor macskák egyedszámát vizsgálták, és a kutatási eredmények szerint a vizsgált területeken négyzetkilométerenként közel 9 gazdátlan macska él.

Az Egyesült Királyságban jelenleg 247 429 gazdátlan macska közül a legtöbb a sűrűbben lakott és társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetű területeken él.

A kóbor macskák száma négyzetkilométerenként 1,9 és 57 között változik a helytől függően.

Hasonló a helyzet a tengerentúlon is, az Egyesült Államokban évente több milliárd madarat és apró termetű emlőst ölnek meg a macskák. A szakemberek szerint ez jelenti jelenleg a legnagyobb veszélyt az ország vadvilágára.

Egy tanulmányi becslés szerint a házi macskák egy évben 1,4-3,7 milliárd madár és 6,9-20,7 milliárd emlős halálát okozzák az USA-ban.

Az adatok azt mutatják, hogy több állat pusztul el évente az országban a macskák karmai között, mint közúti balesetben vagy mérgezésben. A tanulmány arra is kitért, hogy az elkóborolt, félvad példányok nagyjából háromszor több állatot ölnek meg, mint a házi kedvencként tartott társaik. De a házból kiengedett szőrös kis kedvenceinket sem kell félteni e tekintetben, a gazdáiknak jóval több odafigyelést és felelősséget kellene vállalniuk macskáik tetteiért.   

Ausztráliában például több államban is megtiltanák, hogy a gazdik kiengedjék macskájukat a lakásból, ugyanis azon a kontinensen is több millió őshonos állat megöléséért felelnek. Egy kutatás szerint ott egyetlen kóbor macska több mint 740 helyi vadállatot ejt zsákmányul, míg a házi macskák „csak” átlagosan 180-at - írja a Daily Mail. 

Ausztráliában naponta hárommillió emlős, kétmillió hüllő és egymillió erszényes állat pusztul el macskák miatt.

Ennek megállításáért a hatóságok bevezetnék az országban a macskatartásra vonatkozó korlátozásokat. Canberra olyan szabályozást készül érvénybe léptetni, hogy minden 2022 közepétől született macskát kötelező lesz lakásban tartani, különben gazdáik 1600 dolláros pénzbírsággal sújthatók. A Victoria állambeli Bendigoban ennél enyhébb szankciók várhatók, ott a telekhatáron belül kiengedhető a macska, ha onnan megszökik, 120 dolláros büntetésre számíthatnak a gazdik.

A dél-ausztráliai Adelaide Hills-ben a macskáknak 20 órától reggel 7 óráig tilos lenne a szabadban tartózkodniuk, míg Fremantle-ben a közterületekről tiltanák ki a macskákat.

Ezek a korlátozások egyelőre még az ausztrál parlament előtt állnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Majomhimlő: minden, amit az európai vírusról tudni lehet

Az először az Egyesült Királyságban és Portugáliában észlelt majomhimlőjárvány Spanyolországban is elterjedt, miután nyolc férfi az országban a vírusfertőzéssel összeegyeztethető tüneteket mutatott - derül ki a The Guardian cikkéből.

A chilei fütyülőréce

A közepes testalkatú chilei fütyülőréce (Mareca sibilatrix, korábban Anas sibilatrix) Dél-Amerika déli részén elterjed faj, elsősorban Chiléből származik, de Argentína, Paraguay, Uruguay, Chile, a Falkland-szigetek, Déli-Georgia és a Déli-Sandwich-szigetek területén is él. Őshazájában intenzíven vadászott faj, állományai azonban stabilak, így nem tartozik a veszélyeztetett madarak közé.

Nagy állományok fejése – még mindig a karusszel a nyerő

Jászladányban, a Jászföld Zrt. tehenészeti telepén jártunk. Az 1200-as holstein-fríz telepi létszámból 1030-1040 tehenet fejnek. Az út túloldalán levő istállóban növendékek és szárazon álló tehenek élnek. Összesen 2450 szarvasmarha található a telepen, a számuk a tervek szerint a jövőben tovább növekszik. A cél a legalább kétezres fejőstehén-létszám, amit az új fejőház kapacitása is elbír.

Nagy István: „Munkánk most valóban a termőföldtől az asztalig fog terjedni”

Nagy István a jelenlegi kormányalakítás után is az agráriumért felel, ezért a Fenntartható Fejlődés Bizottsága és a Mezőgazdasági Bizottsága előtt is referálnia kellett. Kinevezése előtti mindkét meghallgatásán hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium tevékenységét a jövőbe mutató megoldások fogják meghatározni.

Az USA 2,5 milliárd dollárt különít el a globális gabonaellátás biztosítására

Az Egyesült Államok elkülönít 2,5 milliárd dollárt az ukrajnai háború miatt veszélyeztetett globális gabonaellátás biztosítására - jelentette be Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter május közepén Varsóban.

Tizennyolctól negyvenig – fiatal gazdák ma

A magyar agrárium generációváltásának a sikere volna az alapja annak, hogy hazánk élelmiszerellátása a következő évtizedekben is biztosítva legyen. A nehéz folyamatot számos támogatás és szabályozási eszköz segíti, sőt, ösztönzi.

Reagált a Bank of England a globális búza- és étolajhiányra

Súlyos ársokkot okozó globális búza- és étolajhiány alakult ki az ukrajnai háború miatt, és az ebből eredő inflációs nyomás nagy része kívül esik a Bank of England monetáris eszköztárának hatókörén - mondta hétfőn a brit jegybank kormányzója.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Tizennégy jeladós kanalasgém szolgálja a faj védelmét

Az elmúlt öt évben hét fiatal és hét öreg kanalasgém (Platalea leucorodia) kapott GPS-jeladót a Kiskunsági Nemzeti Park területein - közölte a szervezet igazgatósága az MTI-vel.

Több tonnányi búza vesztegel az indiai kikötőkben

Több mint 1,8 millió tonna búza ragadt be az indiai kikötőkben, miután a kormány megtiltotta a gabonafajta exportját. A döntésre emelkedett a búzajegyzés az Egyesült Államokban és Európában egyaránt.