Back to top

Véget kell vetni a macskák öldöklésének

A házi macskák lassan szó szerint elözönlik a világot. Ivartalanítási korlátozás nélkül globálisan jelentős szaporulattal számolhatunk, aminek egyenes következménye az énekesmadarak és kisemlősök állományainak drasztikus csökkenése. Angliában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában is vészes a helyzet, a problémára minél előbb intézkedésekre lesz szükség.

Öt angol városban végeztek kutatást, ahol a kóbor macskák egyedszámát vizsgálták, és a kutatási eredmények szerint a vizsgált területeken négyzetkilométerenként közel 9 gazdátlan macska él.

Az Egyesült Királyságban jelenleg 247 429 gazdátlan macska közül a legtöbb a sűrűbben lakott és társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetű területeken él.

A kóbor macskák száma négyzetkilométerenként 1,9 és 57 között változik a helytől függően.

Hasonló a helyzet a tengerentúlon is, az Egyesült Államokban évente több milliárd madarat és apró termetű emlőst ölnek meg a macskák. A szakemberek szerint ez jelenti jelenleg a legnagyobb veszélyt az ország vadvilágára.

Egy tanulmányi becslés szerint a házi macskák egy évben 1,4-3,7 milliárd madár és 6,9-20,7 milliárd emlős halálát okozzák az USA-ban.

Az adatok azt mutatják, hogy több állat pusztul el évente az országban a macskák karmai között, mint közúti balesetben vagy mérgezésben. A tanulmány arra is kitért, hogy az elkóborolt, félvad példányok nagyjából háromszor több állatot ölnek meg, mint a házi kedvencként tartott társaik. De a házból kiengedett szőrös kis kedvenceinket sem kell félteni e tekintetben, a gazdáiknak jóval több odafigyelést és felelősséget kellene vállalniuk macskáik tetteiért.   

Ausztráliában például több államban is megtiltanák, hogy a gazdik kiengedjék macskájukat a lakásból, ugyanis azon a kontinensen is több millió őshonos állat megöléséért felelnek. Egy kutatás szerint ott egyetlen kóbor macska több mint 740 helyi vadállatot ejt zsákmányul, míg a házi macskák „csak” átlagosan 180-at - írja a Daily Mail. 

Ausztráliában naponta hárommillió emlős, kétmillió hüllő és egymillió erszényes állat pusztul el macskák miatt.

Ennek megállításáért a hatóságok bevezetnék az országban a macskatartásra vonatkozó korlátozásokat. Canberra olyan szabályozást készül érvénybe léptetni, hogy minden 2022 közepétől született macskát kötelező lesz lakásban tartani, különben gazdáik 1600 dolláros pénzbírsággal sújthatók. A Victoria állambeli Bendigoban ennél enyhébb szankciók várhatók, ott a telekhatáron belül kiengedhető a macska, ha onnan megszökik, 120 dolláros büntetésre számíthatnak a gazdik.

A dél-ausztráliai Adelaide Hills-ben a macskáknak 20 órától reggel 7 óráig tilos lenne a szabadban tartózkodniuk, míg Fremantle-ben a közterületekről tiltanák ki a macskákat.

Ezek a korlátozások egyelőre még az ausztrál parlament előtt állnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

A fehérhasú tobzoskák kromoszómaszáma a második legmagasabb az emlősök között

Sok mindent nem tudnak a tudósok a tobzoskáról – arról a különös, pikkelyes emlősről, amely úgy néz ki, mint egy földi mormota és egy labda keresztezése.

Már néhány szem pollen végzetes lehet a macskák számára

Azok a liliom imádó kerttulajdonosok, akiknek macskája is van, jó ha tudják, hogy ezek a pompás virágok nagyon veszélyesek az állatokra nézve. Ha szőrmókunk a kelleténél kíváncsibb természetű és szívesen időzik a virágok közelében, azonnal vigyük állatorvoshoz, ha különös jeleket tapasztalunk nála.

Szúnyogokban mutatták ki a méhekre veszélyes vírust

A Black-Queen-Cell-Virus (BQCV) egy a mézelő méhre (Apis mellifera) veszélyes vírus, mely a méhanya lárváját támadja meg. A vírusról alig tudunk valamit, viszont legújabban szúnyogokban mutatták ki.

Oltják a keselyűket madárinfluenza ellen

Az Egyesült Államokban sürgősségi vakcinázásra bólintott rá az állategészségügyi hatóság a kondorkeselyűk körében. Mielőtt azonban a veszélyeztetett faj egyedei megkapnák az életmentő oltást, kísérleti biztonsági vizsgálatot végeznek egy nem veszélyeztetett keselyűpopuláción.

Rendkívüli állapot a madárinfluenza miatt

Brazíliában három vadon élő madárban mutatták ki a nagy patogenitású H5N1 madárinfluenzát május közepén, és azonnal 180 napra szükségállapotot hirdettek az országban, hogy megakadályozzák az átterjedését a baromfitelepekre.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma fontolgatja a csokoládés tej betiltását az iskolai étkezdékben

Az iskolai étkeztetésre vonatkozó új szabályok megállapításakor az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) az ízesített tej - beleértve a csokoládés, epres és más fajtákat - betiltását javasolja az általános és középiskolákban, mivel aggályosnak tartja a hozzáadott cukrok mennyiségét, ami a gyerekekre kifejezetten káros.

Hány állategységtől ipari a mezőgazdaság?

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága elfogadta az ipari kibocsátások csökkentését célzó uniós szabályokkal kapcsolatos álláspontját, amibe beleértik a legnagyobb állattartó gazdaságok kibocsátását is. Véleményük ellentétben áll a mezőgazdasági bizottságbéli társaikéval. Utóbbiak most benyújthatják saját módosító indítványaikat a zárószavazásra.

Villanypásztor legelőre és kiskertbe is

A Déli Farm Kft. a hobbiállattartóktól a legnagyobb mezőgazdasági termelőkig mindenkinek kínál egyénre, gazdaságra szabott megoldásokat. Csak a haszonállat tartáshoz kapcsolódó termékeik is több, mint tízezret számlálnak, de ez nem meglepő, hisz állatfajonként is több eltérő tartástechnológia létezik.

Jó reklám volt

III. Károly királlyá koronázásának helyszínét Nagy-Britanniában termesztett virágok sokasága díszítette. A Flowers from the Farm egyesület mintegy 80 tagja több mint 120 virágfajt nevelt külön erre a célra.