Back to top

Kezdés rozékkal Spanyolországban

A Concours Mondial de Bruxelles az a nemzetközi verseny, ahol több mint 10 000 bort neveznek a termelők, tapasztalt borkóstolók, köztük sok újságíró és kereskedő bírálják el a versengő borokat. A verseny több mint 25 éves tapasztalatával a világ egyik vezető rendezvénye.

A Concours Mondial de Bruxelles most először válik négy szekcióra, a különböző borfajták szerint, mindegyiket más-más hónapban és országban rendezik meg. A szervezők véleménye szerint így minden borfajta szakmailag jobban megítélhető. Az összesen több mint 10 000 mintával a Concours Mondial elérte azt a méretet, amelyet már nehéz egyetlen helyen kezelni.

Idén a spanyol Valladolid ad otthont a Concours Mondial de Bruxelles (CMB) Rosé Wine Sessionjának. Az eseményre március 11-én, 12-én és 13-án kerül sor a Patio Herreriano-ban, melyen mintegy hatvan nemzetközi bíró vesz részt.

A rosé szekció korai, márciusi megtartásával a piaci igényeire és a rozé borok iránti növekvő fogyasztói érdeklődésre kívánnak reagálni. Ezzel a díjnyertes termelők promóciós és marketingeszközökhöz jutnak, ami segíti a borok forgalomba kerülését.

A szervezők célja az is, hogy a versennyel olyan fórumot hozzanak létre, amelynek középpontjában a rosé áll. A szervezők azért választották Valladolidot, mert a rosé különösen fontos a tartomány számára, amely az Ibériai-félszigeten az egyetlen, amely öt eredetmegnevezéssel büszkélkedhet: Cigales, Rueda, Ribera del Duero, Toro és León, több mint 27 000 hektár szőlővel. Valladolidban március 11. és 13. között 1200 és 1300 pályamunkát kóstolnak meg a bírálók, amire jelentkezni 2022. február 18-ig lehet. Az arany- és ezüstérmeken kívül a következő trófeákat osztják ki: • Pezsgő rozé bor • Közepesen száraz rozé bor • Édes rozé bor • Organikus rosé bor

A négy idei CMB rendezvény közül a legnagyobb azonban a vörös- és fehérborokra fókuszál, melynek május 19. és 22. között az olaszországi Cosenza tartomány ad otthont.

Várhatóan közel 350 bíró utazik a Calabria szívében található régióba, ahol a szőlőtermesztés több mint 2500 éves múltra tekint vissza. Jelentkezési határidő március 21. Az idei harmadik rendezvényen, július 1-től 3-ig pezsgőt megkóstolnak. Az édes és szeszezett borok megmérettetését szeptember 20-22-re tervezik.

Forrás: 
cmb

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Digitális Bemutató Gazdaságokon is múlik a jövő agráriumának sikere

Újabb tizenöt agrárinnovációt alkalmazó gazdálkodó nyerte el a Digitális Agrárakadémia konzorciuma által alapított Digitális Bemutató Gazdaság Díjat.

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Az ünnepek előtt nagyobb forgalom várható a borpiacon is

Az ünnepek előtt emelkedő forgalomra számít, hosszabb távon pedig stabil nyereséget remél a Grand Tokaj, Tokaj-Hegyalja legjelentősebb bortermelője.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.