Back to top

Bemutatták a Semjén – Bayer vadászkönyvet

Megjelent a Nimród Könyvek első kötete, amely Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vadászatról szóló filozófiai írásait és Bayer Zsolt újságíró novelláit foglalja magába. A műveket Szőke Gábor Miklós szobrászművész alkotásai és Vasáros Zsolt építész installációi kísérik.

A vadászat választott engem című kötetet január 12-én a Vajdahunyad várában mutatták be, ahol Semjén Zsolt kihangsúlyozta, rendhagyó kötet született, mivel négy műfaj alkot benne egységes ívet.

Fotó: Csatlós Norbert
Oldalain megjelennek a vadászat eredetéről, gondolatiságáról és lényegéről szóló értékezések, egy kezdő vadász vadásztörténetit megörökítő novellafüzér, amelyeket az Egy a Természettel világkiállításon is látott alkotások illusztrálnak, modern kori, de mégis hagyományőrző installációkkal vegyítve.  

A könyv a vadászó és a nem vadászó embereket egyaránt megcélozza, érveket vázol miért szükséges és helyes vadászni, a nem vadászók pedig leírt gondolatok és élmények alapján tudják átgondolni a vadászat lényegét, szükségességét.  

A kötet előszavát Farkas István piarista atya írta, teológiai távlatot adva a műnek. Ezután a szerzők írásai egymást váltják a kötetben, amelyeket a szobrászművész vagy az építész illusztrációi koherensen lezárnak, keretbe foglalva így az olvasottakat.   

Fotó: Csatlós Norbert
A miniszterelnök-helyettes azt is kifejtette a bemutatón, hogy ha őseink 99 százaléka nem vadászott volna, és nem lettek volna sikeres vadászok, akkor nem lenne emberiség, így a vadászat ellenzői sem. Szerinte „nem azt kell megmagyarázni, hogy miért vadászik valaki, hanem azt, hogy miért viseltetik valaki előítéletes ellenérzéssel a vadászat és a vadászok iránt.”

Kiemelte Walt Disney Bambiját, ezzel érzékeltetve a napjainkban dívó állatok humanizálásának tendenciáját, az ember és állat egy szintre helyezését, „amitől már csak egy lépés az ember dehumanizálása”.

Hozzátette, a természet rendjének megfelelően, minden állatot megillet a tisztelet, de az ember az ember, az állat pedig állat.

A kötet hamarosan románul is megjelenik, de készül a spanyol, a szlovák, a szerb, a német, az angol és az orosz nyelvű fordítás is. A vadászat választott engem című kötet az Egy a Természettel Nonprofit Kft. megbízásából a Dénes Natur Műhely Kft. gondozásában jelent meg.

Fotó: Csatlós Norbert

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miben különbözik a városi denevér a vidéki denevértől?

Egyes denevérfajok nagyobb valószínűséggel fordulnak elő városokban, mint vidéken. Egy tudományos csoport most azt vizsgálta, hogy mely tulajdonságok jellemzőek a városi, illetve a vidéki denevérekre.

Magyar egynyári virágfajták értékelése

A csemői Marosi Díszfaiskola évek óta foglalkozik Dr. Kováts Zoltán dísznövény nemesítő szakmai örökségének fenntartásával. A híres nemesítő virágfajtáinak magtermesztésével, a fajták szelektálásával és egyöntetűvé tételével arra törekednek, hogy mind több település virágágyi kiültetésében helyet kapjanak a hazai klímára nemesített, kíváló díszítő értékű növények.

Takács Péter: Kakasdomb

„A családunkban nemzedékekre visszanyúlik a természet szeretete, így pályaválasztáskor, mondhatni, megpecsételődött a sorsom, erdész lettem, hasonlóan nagyapámhoz. Majdhogynem három év dombóvári hivatali munkát hátrahagyva, 2011-ben mindenszentek ünnepén kerültem a Bakonyerdő Zrt. Monostorapáti Erdészetéhez kerületvezető erdésznek."

Kimentették a szajnai delfint - de végül nem élte túl

Szerda hajnalban egy hat órán tartó művelettel sikerült kiemelni a Szajnából a belugát, mely múlt hét csütörtökön bukkant fel a folyóban.

Lehet agárral vadászni

Július 29-én megjelent az az agrárminisztériumi rendelet, amely a vadászvizsga-tanfolyam és maga a vadászvizsga, valamint a vadászíjjal, ragadozó madárral és a magyar agárral való vadászatra feljogosító kiegészítő vizsga szabályozásáról szól. A rendelettel a magyar agárral történő vadászat elől az utolsó akadály is elhárult.

Szeptemberben van a legtöbb hazánkban előforduló madárfaj az országban

A madárvonulás kialakulását a legutóbbi jégkorszakot követő időszakra teszik a szakemberek, amikor a felmelegedés következtében a jégtakaró visszahúzódásával lehetővé vált a fajok elterjedési területének északi és déli irányba való eltolódása.

Európa a madárinfluenza elleni védőoltás elfogadását szorgalmazza

Az év első felében nagyon sok európai országban kellett baromfiállományokat leölni a madárinfluenza miatt, ezért az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei szeretnék megvizsgálni a vakcinák jövőbeni felhasználását a járványok elleni küzdelemben.

A karolin réce

A karolin vagy karolinai réce – egyes helyeken kisasszonyréce – őshazája Észak-­Amerika, onnan került Európába. A gácsér feje és a meghosszabbodott tarkó fénylő fekete. A háta a farokig bársonyos fekete, torka fehér, melle gesztenyebarna fehér pontokkal, a szárnyoldalak sárgásbarnák.

Rossz állapotban van a Szajnába tévedt fehér delfin

A francia hatóságok úgy döntöttek, hogy megpróbálják vitaminokkal felerősíteni az belugát. Korábban próbálták etetni is, ám az állat nem fogadta el a felkínált halat.

Eltűnőben a hím tengeri teknősök

Az elmúlt négy nyáron Floridában kizárólag nőstény tengeri teknősök keltek ki. Ennek oka pedig a klímaváltozás.