Back to top

Bemutatták a Semjén – Bayer vadászkönyvet

Megjelent a Nimród Könyvek első kötete, amely Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vadászatról szóló filozófiai írásait és Bayer Zsolt újságíró novelláit foglalja magába. A műveket Szőke Gábor Miklós szobrászművész alkotásai és Vasáros Zsolt építész installációi kísérik.

A vadászat választott engem című kötetet január 12-én a Vajdahunyad várában mutatták be, ahol Semjén Zsolt kihangsúlyozta, rendhagyó kötet született, mivel négy műfaj alkot benne egységes ívet.

Fotó: Csatlós Norbert
Oldalain megjelennek a vadászat eredetéről, gondolatiságáról és lényegéről szóló értékezések, egy kezdő vadász vadásztörténetit megörökítő novellafüzér, amelyeket az Egy a Természettel világkiállításon is látott alkotások illusztrálnak, modern kori, de mégis hagyományőrző installációkkal vegyítve.  

A könyv a vadászó és a nem vadászó embereket egyaránt megcélozza, érveket vázol miért szükséges és helyes vadászni, a nem vadászók pedig leírt gondolatok és élmények alapján tudják átgondolni a vadászat lényegét, szükségességét.  

A kötet előszavát Farkas István piarista atya írta, teológiai távlatot adva a műnek. Ezután a szerzők írásai egymást váltják a kötetben, amelyeket a szobrászművész vagy az építész illusztrációi koherensen lezárnak, keretbe foglalva így az olvasottakat.   

Fotó: Csatlós Norbert
A miniszterelnök-helyettes azt is kifejtette a bemutatón, hogy ha őseink 99 százaléka nem vadászott volna, és nem lettek volna sikeres vadászok, akkor nem lenne emberiség, így a vadászat ellenzői sem. Szerinte „nem azt kell megmagyarázni, hogy miért vadászik valaki, hanem azt, hogy miért viseltetik valaki előítéletes ellenérzéssel a vadászat és a vadászok iránt.”

Kiemelte Walt Disney Bambiját, ezzel érzékeltetve a napjainkban dívó állatok humanizálásának tendenciáját, az ember és állat egy szintre helyezését, „amitől már csak egy lépés az ember dehumanizálása”.

Hozzátette, a természet rendjének megfelelően, minden állatot megillet a tisztelet, de az ember az ember, az állat pedig állat.

A kötet hamarosan románul is megjelenik, de készül a spanyol, a szlovák, a szerb, a német, az angol és az orosz nyelvű fordítás is. A vadászat választott engem című kötet az Egy a Természettel Nonprofit Kft. megbízásából a Dénes Natur Műhely Kft. gondozásában jelent meg.

Fotó: Csatlós Norbert

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

Megcsalják a párjukat, de legalább védik a fiókákat

Egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálata szerint az egyébként monogám madaraknál a hímek félrelépése pozitív is lehet: úgy tűnik ugyanis, hogy a más tojóknál nevelkedő fiókáikat is ugyanúgy védik veszély esetén, mint saját fészkükben lévőket, ezzel pedig javítják az összes fióka túlélési esélyeit.

Jeff Daniels színészről neveztek el egy pókölő élősködőt

Jeff Daniels amerikai színészről neveztek el egy pókölő élősködőt amerikai tudósok - írta a The Guardian online kiadása.

Felfedezték a világ két legkisebb szárazföldi csigafaját

A világ legkisebb két szárazföldi csigafaját fedezte fel és írta le egy nemzetközi kutatócsoport, Páll-Gergely Barna, az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Növényvédelmi Intézetének munkatársa vezetésével. Az Angustopila psammion és az Angustopila coprologos fajok jelenleg a világ legkisebb szárazföldi puhatestű állatai.

Mérföldkő a vadgazdálkodásban

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás részeként Nemzetközi Vadászati és Vadgazdálkodási Konferenciát rendeztek. Az ötnapos szimpózium mintegy 50 szakmai előadása a világkiállítás évének vadászati és vadgazdálkodási gondjaira hívta fel a figyelmet. A megfogalmazott gondolatokból kiadvány született, melyet a későbbiekben leemelve a polcról, visszatekinthetünk a 2021-es év szakmai kihívásaira.

Számos ágazatban alkalmazhatók

A drónok nemcsak hasznosak, de egyre népszerűbbek is a precíziós gazdálkodásban. Jelentősen megkönnyítik a munkavégzést úgy, hogy közben számos adatot gyűjthetünk az adott növénykultúrákról. De nemcsak a mezőgazdaságban, a vadgazdálkodásban is remekül alkalmazhatók a kiegészítő eszközök segítségével. Túlzások nélkül kijelenthető, a jövő eszköze lehet a modern gazdálkodásban.

Hatalmas jéghalkolóniát találtak a kutatók a Weddell-tengerben

Hatalmas, virágzó jéghalkolóniát fedeztek fel az Antarktisz körüli tengerfenéket vizsgáló kutatók.

Erdőket zártak le a sertéspestis miatt

Olaszország észak-nyugati régióiban, Liguria és Piemont tartományban betiltották a vadászatot, az erdei kirándulást és a gombaszedést is az afrikai sertéspestisben elpusztult vaddisznók miatt - jelentette a Huffington Post hírportál olasz nyelvű oldala vasárnap.

Teremtett világunk megóvása közös felelősségünk

Az elmúlt évtizedben 82 új, országos jelentőségű, védett természeti terület létesült összesen 4 107 hektár kiterjedéssel – közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán.

Él, mint a fogoly Derekegyházon

Hogy el ne tűnjön végleg hazánkból a fogoly, országos program jött létre, melyhez a Délalföldi Erdészeti Zrt. 2005 nyarán kapcsolódott. Olyan élőhelyet hoztak létre tudatos gazdálkodással, ahol más fajok is jól érzik magukat. A fővadász szerint a közel két évtizedes tevékenységben majdhogy nem huszadrangú szempont a vadászat.