Back to top

Párduc kerestetik

Immár egy hónapja, december 11-e óta hatalmas port kavart a hír, hogy fekete párduc kószált Kiskunhalas közelében. A település mellett készült silány felvételen egy fekete macskaféle látható, majd Szolnok környékén ismét felbukkant a „Fekete sejtelem”, de szakmai terepvizsgálatok után továbbra is csak feltételezések láttak napvilágot az állat valódi kilétéről.

A keresett állatról készült kiskunhalasi felvételt a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság megvizsgálta, közleményében kijelentette, a felvétel valódi. A videót Fülöp Róbert, a város polgármestere posztolta közösségi oldalán…

A „nyomozás” a Szolnok és Újszász közötti szakaszon készült újabb felvétellel folytatódott, amelyen a szűz hóban, a gazos irányába sétáló fekete bundájú macskaféle látható.

Amennyiben a felvétel nem manipulált és a méretarányokra támaszkodunk, vajmi kevés eséllyel nevezhetjük az állatott fekete párducnak. A felvételt látva a helyszínre sietett Kardos Roland állatkertész, a Magyar Magánállatkertek Egyesület elnöke, hogy saját szemével győződjön meg a látottakról. Ezt követően videóposztot osztott meg közösségi oldalán, ahol nem messze a háta mögött a rettegett „nagymacska” kicsinyített, úgyszólván házi kandúr változata látható. A Fekete sejtelem éppen békésen egerészett a felvételen, tudomást sem véve az állatkertészről.   

Kardos Roland felvette a kapcsolatot a Szolnoki Rendőr-főkapitánysággal és Both Zoltán vadállatbefogóval, akik elmondták, hogy a területen szakmai, hozzáértő bejárás nem történt.

A kiskunhalasi és a szolnoki felvételek között eltelt idő alatt bejelentések sokasága érkezett a rendőrségre, de a szakemberek továbbra sem találtak illegális tartásból megszökött, vagy (egyes feltételezések szerint) Szerbiából áttévedt fekete párducra utaló nyomokat.

A párducnak tehát hűlt helye, fekete kandúr viszont annál inkább akad Kiskunhalas és Szolnok közelében, ugyanakkor egyértelmű bizonyíték hiányában még jó ideig elhúzódhat a Fekete sejtelem ügye.

Addig is érdemes árgus szemekkel figyelni Bács és Jászság tájait, ki tudja, lehet szembetalálkozunk az ország párducával.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lehet derékig érő mezőnövényekben gyönyörű, egészséges szőlőt termelni

„Igazából csak azt sajnálom, hogy nem előbb kezdtük el. Sokkal több fizikai munkával jár, sokkal nagyobb alázat és sokkal több kockázatvállalás szükséges hozzá, de megéri, mert a természetért tesszük.”

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

A chilei fütyülőréce

A közepes testalkatú chilei fütyülőréce (Mareca sibilatrix, korábban Anas sibilatrix) Dél-Amerika déli részén elterjed faj, elsősorban Chiléből származik, de Argentína, Paraguay, Uruguay, Chile, a Falkland-szigetek, Déli-Georgia és a Déli-Sandwich-szigetek területén is él. Őshazájában intenzíven vadászott faj, állományai azonban stabilak, így nem tartozik a veszélyeztetett madarak közé.

Nagy állományok fejése – még mindig a karusszel a nyerő

Jászladányban, a Jászföld Zrt. tehenészeti telepén jártunk. Az 1200-as holstein-fríz telepi létszámból 1030-1040 tehenet fejnek. Az út túloldalán levő istállóban növendékek és szárazon álló tehenek élnek. Összesen 2450 szarvasmarha található a telepen, a számuk a tervek szerint a jövőben tovább növekszik. A cél a legalább kétezres fejőstehén-létszám, amit az új fejőház kapacitása is elbír.

Nagy István: „Munkánk most valóban a termőföldtől az asztalig fog terjedni”

Nagy István a jelenlegi kormányalakítás után is az agráriumért felel, ezért a Fenntartható Fejlődés Bizottsága és a Mezőgazdasági Bizottsága előtt is referálnia kellett. Kinevezése előtti mindkét meghallgatásán hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium tevékenységét a jövőbe mutató megoldások fogják meghatározni.

Négy helyszínen száz film a gödöllői természetvédelmi fesztiválon

Május 27-től 29-ig rendezik meg a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált, amelyen ebben az évben négy helyszínen száz filmet nézhetnek meg a nézők. Az ingyenes fesztivál helyszíne a Gödöllői Királyi Kastély és parkja, a kínálatot számos családi és kulturális program színesíti.

Változatos élővilág a Kupi-erdőben

Pápától délre, a várostól tíz kilométerre, a Kupi-erdőben vezet a Tallós Pál Tanösvény. A Bakonyerdő Zrt. által 2003 óta működtetett és tavaly felújított tanösvény egy fájóan fiatalon elhunyt, kivételes ember és szakember munkásságának állít emléket.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Polgárőrök közreműködésével tisztulnak meg a Debrecen környéki erdők

A debreceni, illetve a megyeszékhely 15 kilométeres körzetében levő erdőterületeket tisztítja meg a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért.

Az erdő látogatásának rendje - Az erdei közlekedés szabályai

A Pécs környéki és Baranya megyei állami erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. régóta arra törekszik, hogy partneri viszonyt létesítsen a rendőrséggel. Május 3-án ezért tartottak közös partnerségi konferenciát, melyen a fő téma az erdei közlekedés, különösen az erdei motorozás, quadozás volt.