Back to top

Folynak a metszések a szőlőkben

A szőlő metszésének időpontjával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, ma már nem csak az időjárás, hanem az elvégzendő munka nagysága határozza meg. Sokan azt mondják, hogy az őszi lombhullástól tavaszig végezzük el, a legjobb, ha december előtt nem kezdünk neki. Ha fagytól veszélyeztetett fajtáról van szó, akkor fagymentes, kora tavaszi, de még rügyfakadást megelőző időpontot válasszunk. 

Fotó: MTI/Balázs Attila
A szőlő metszését akkor lehet elkezdeni, amikor nagyobb fagyoktól már nem kell tartani, de ha lehet, ne halasszuk addig, amíg a nedvkeringés megindul és a metszési felület "könnyezni" kezd.

Szakmai vélemények szerint eurázsiai szőlőfajták általában –15 fokos lehűlést is kibírnak hosszabb időn keresztül, ám ennél alacsonyabb –20, -25 fokos tartós fagyokat már nem viselnek el károsodások nélkül.

A rügyvizsgálat során elsősorban a fagyott, károsodott rügyek számát lehet könnyen megállapítani. Ha a metszési felületen a főrügy és mellékrügyek zöld színűek, nincs fagykár. A fagykárt a rügyek barna, fekete elszíneződése mutatja. Még a 60 százalékos fagykár esetén is elérhető teljes termés, ha a metszést a téli fagyok után végezzük, mert a fagyok előtt metszett szőlőben nincs mód rügyterhelés növelésével a fagykárok kiküszöbölésére. Ezért meggondolandó a korai metszés.

A munkaszervezés miatt sok helyen az ünnepek előtt megkezdődött a metszés a szőlőben. Eddig nem mutatta meg az igazi arcát a tél, így nyugodtan tudtak dolgozni a szabadban a gazdálkodók. A nagyobb ültetvénnyel rendelkező termelők már december közepén elkezdik a metszést, ami február végéig is eltart.

A gyakorlat azt mutatja, sajnos a kézi munkához kevés a hozzáértő szakember.

Ugyanakkor a nagyobb területen gazdálkodó szőlősgazdák nem késlekedhetnek, mert a vegetáció márciusra várható beindulásáig valamennyi tőke metszésével végezniük kell.

Hosszú évek tapasztalata, hogy a szőlőben a nagy bajt a február vége okozhatja.

A mélynyugalmi állapotnak Vince-nap (január 22.) után van vége, ezt követően nagy változás indul meg a növényben, a cukor átalakul keményítővé, ami már nem véd meg a fagytól.

Fotó: viniczai

A szekszárdi és a tolnai borvidék termelői elégedetten nyugtázták, hogy kár nem érte eddig az ültetvényeket, a gazdák visszajelzései alapján kitűnő állapotban vannak a vesszők. A Sopronban is elindult a munka, a Taschner Bor- és pezsgőház tulajdonosa elmondta, a 30 hektáros birtokon a metszés 90 százalékával már végeztek. Taschner Kurt hozzátette, novemberben kezdődtek a munkálatok, s bérmunkában a felét egy vállalkozó metszette meg. A többi már a cég munkatársaira hárult. A vesszőkről általánosságban kijelenthető, hogy jól beértek.

A Korai piros Veltelini és az Irsai Olivér ugyan vékony vesszőket adott, de van miből válogatni. Összességében optimista hangulatban tekintenek az előttük álló vegetációra.

Egyszerű próbát is tehetünk otthon, vágjunk le egy vesszőt a szőlőről, és tegyük vízbe a meleg szobában. Ha nem indul meg a növény, akkor még tart a mélynyugalmi állapot, ha kizöldell, akkor már túl van ezen az időszakon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

Argentínában a jelenlegi esőzések megmenthetik a szezont

Argentína, az egyik legnagyobb gabonaexportőr, az elkövetkező napokban további bőséges esőzésekre számíthat, és valószínűleg az átlagoshoz közeli csapadékos hónap elé néz, ez pedig elengedhetetlen, hogy legalább elfogadható évet tudjon zárni az ország a szója és a kukorica betakarítása után.

Vince-napi borverseny Temerinben: megújulás a koronavírus árnyékában

A Temerini Kertbarátkör 1997-ben alakult, a következő év januárjában már megszervezték az első Vince-napi borfesztivált is. A kezdeti 23 résztvevőből az évek folyamán több száz lett.

Pincejárás Vince-napján

Január 22-e, azaz Vince-nap egy hagyományos jósló nap, amikor a levágott szőlővesszőből következtettek a szőlőtermés minőségére. “Ha fénylik Vince, megtelik a pince” tartották, azaz, ha Vince napján süt a nap, jó bortermés várható.

Nem ártana a csapadék

Az elmúlt hetek meglehetősen szárazon alakultak az ország nagyobb részén, a talaj nedvességgel való feltöltődése így megállt. Pedig főleg az Alföldön és északnyugaton a mélyebb rétegek még szárazak, szükség lenne a csapadékra. Az őszi vetések kedvező állapotban vannak, de azoknak is jót tenne egy tartósabb hótakaró.

Őshonos fajták gazdasága

A Keszler Családi Gazdaság nem más, mint egy jókora, régimódi „falusi hátsó udvar” – mintegy háromszáz „lakóval”: marha, mangalica, juh, kecske, liba, tyúk és társaik élnek itt. Szintén érdemes megemlíteni a gyümölcsöst, mert őshonos magyar barackfajták is vannak benne, vagy az Otellóból és Izabellából álló „szőlőbirtokot”.

Földben maradt a répa? Semmi pánik!

"Elfelejtettem felszedni ősszel a zöldséget! Attól megehetem?" Ehhez hasonló internetes hozzászólásokat rendszeresen olvasunk kertészkedéssel foglalkozó Facebook csoportokban. Szerintünk igen, de azért megkérdeztük a szakembert is.

A növényi élet és a hőmérséklet

A növények is válaszolnak a környezeti hatásokra, mindenekelőtt a gravitációra és a fényre, ezek irányítják a főtengelyük elhelyezkedését – noha vannak kivételek, mint a vízszintesen is növekedő gyökerek és hajtások. A fényt a zöld színtestek elnyelik, és összekapcsolják a különböző fotokémiai történésekkel.

A napraforgók titkos mintázata az aszály ellen is véd

Régóta tudjuk, hogy a virágok UV fény alatt teljesen máshogy néznek ki, mint ahogy az emberi szem érzékeli őket. Sok virágon "célkereszt" van, mely segíti a beporzásukat. Azonban néhány tudós a napraforgókat vizsgálva azt vette észre, hogy virágonként eltér a mintázat.

Ködképzés mesterfokon

A ködképzők szinte megkerülhetetlen eszközökké váltak a kémiai és a biológiai növényvédelemben egyaránt. Segítségükkel munkaidőt és munkaerőt takaríthatnak meg a kertészek, ráadásul egyes készítmények ködpermetezővel történő kijuttatása gazdaságosabb és hatékonyabb a hagyományos permetezésnél.