Back to top

Folynak a metszések a szőlőkben

A szőlő metszésének időpontjával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, ma már nem csak az időjárás, hanem az elvégzendő munka nagysága határozza meg. Sokan azt mondják, hogy az őszi lombhullástól tavaszig végezzük el, a legjobb, ha december előtt nem kezdünk neki. Ha fagytól veszélyeztetett fajtáról van szó, akkor fagymentes, kora tavaszi, de még rügyfakadást megelőző időpontot válasszunk. 

Fotó: MTI/Balázs Attila
A szőlő metszését akkor lehet elkezdeni, amikor nagyobb fagyoktól már nem kell tartani, de ha lehet, ne halasszuk addig, amíg a nedvkeringés megindul és a metszési felület "könnyezni" kezd.

Szakmai vélemények szerint eurázsiai szőlőfajták általában –15 fokos lehűlést is kibírnak hosszabb időn keresztül, ám ennél alacsonyabb –20, -25 fokos tartós fagyokat már nem viselnek el károsodások nélkül.

A rügyvizsgálat során elsősorban a fagyott, károsodott rügyek számát lehet könnyen megállapítani. Ha a metszési felületen a főrügy és mellékrügyek zöld színűek, nincs fagykár. A fagykárt a rügyek barna, fekete elszíneződése mutatja. Még a 60 százalékos fagykár esetén is elérhető teljes termés, ha a metszést a téli fagyok után végezzük, mert a fagyok előtt metszett szőlőben nincs mód rügyterhelés növelésével a fagykárok kiküszöbölésére. Ezért meggondolandó a korai metszés.

A munkaszervezés miatt sok helyen az ünnepek előtt megkezdődött a metszés a szőlőben. Eddig nem mutatta meg az igazi arcát a tél, így nyugodtan tudtak dolgozni a szabadban a gazdálkodók. A nagyobb ültetvénnyel rendelkező termelők már december közepén elkezdik a metszést, ami február végéig is eltart.

A gyakorlat azt mutatja, sajnos a kézi munkához kevés a hozzáértő szakember.

Ugyanakkor a nagyobb területen gazdálkodó szőlősgazdák nem késlekedhetnek, mert a vegetáció márciusra várható beindulásáig valamennyi tőke metszésével végezniük kell.

Hosszú évek tapasztalata, hogy a szőlőben a nagy bajt a február vége okozhatja.

A mélynyugalmi állapotnak Vince-nap (január 22.) után van vége, ezt követően nagy változás indul meg a növényben, a cukor átalakul keményítővé, ami már nem véd meg a fagytól.

Fotó: viniczai

A szekszárdi és a tolnai borvidék termelői elégedetten nyugtázták, hogy kár nem érte eddig az ültetvényeket, a gazdák visszajelzései alapján kitűnő állapotban vannak a vesszők. A Sopronban is elindult a munka, a Taschner Bor- és pezsgőház tulajdonosa elmondta, a 30 hektáros birtokon a metszés 90 százalékával már végeztek. Taschner Kurt hozzátette, novemberben kezdődtek a munkálatok, s bérmunkában a felét egy vállalkozó metszette meg. A többi már a cég munkatársaira hárult. A vesszőkről általánosságban kijelenthető, hogy jól beértek.

A Korai piros Veltelini és az Irsai Olivér ugyan vékony vesszőket adott, de van miből válogatni. Összességében optimista hangulatban tekintenek az előttük álló vegetációra.

Egyszerű próbát is tehetünk otthon, vágjunk le egy vesszőt a szőlőről, és tegyük vízbe a meleg szobában. Ha nem indul meg a növény, akkor még tart a mélynyugalmi állapot, ha kizöldell, akkor már túl van ezen az időszakon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Egyre többfelé tapasztalható nagyfokú aszály

Az ország nagy részén rendkívül száraz időjárás gyorsította fel a gabonák és a repce érését, és a nyári növények is nagyon megsínylik a júniusi aszályt és a forróságot. Sajnos az előttünk álló napokban is csak elszórtan lehet záporokra, zivatarokra számítani. Számottevő visszaesés a hőmérsékletben csak a jövő hét közepén valószínű, akkor kissé növekszik a záporok esélye is.

Országos Borverseny: a magyar borok rangadója

Az érzékszervi minősítésnek több szintjét különböztetjük meg: a kötelező hatósági minősítésen túl kiemelt szerepe van borversenyeknek, a kereskedelmi minősítéseknek, minőségbiztosítási intézményeknek, valamint szakmai kiadványok által felkért bizottságok, vagy szakértők pontozásán alapuló minősítési eredményeinek. Összességében valamennyi minősítés a fogyasztó tájékoztatására hivatott.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

Védőital és rendszeres pihenőidő hűsítheti a kánikulában dolgozókat

A munkaadók kötelesek gondoskodni különösen a szabadban fizikai munkát végzők egészségének megóvásáról a tartós nagy melegben. A hideg ivóvíz, árnyékot adó sátorlap, ponyva mellett rosszullét esetére mobiltelefonnak is kéznél kell lennie a munkaterületeken.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

Folytatódik a szőlőár-csata?

Szüret előtt állva sokan kongatják meg újólag a vészharangot a várható szőlőárakra hivatkozva. Az elkeseredés kézzel tapintható, pedig az árak kapcsán még mély a csend. A gazdák borúlátóan fogalmazzák meg véleményüket a személyes beszélgetéseken, a közösségi médiában.

A Nádor és a Kondás Martonvásáron

„Az idei őszibúza-fajtabemutató ugyan nem a legszebb, de nem is a legrosszabb a martonvásáriak életében” – így foglalta össze véleményét Vida Gyula, a Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézet igazgatója június elején, a kis híján Medárd napján tartott bemutatón.

Így gondoskodjunk a meggyről

A meggy őshonos növény hazánkban, alkalmazkodott az éghajlatunkhoz, mégsem hagyhatjuk magára. Az utóbbi időben pedig megviseli a változékony időjárás és a károsítók. A keceli meggy tanácskozáson termesztésének fogásairól is szó esett. Folytatjuk előző beszámolónkat.

Megújult az Erdélyi és Partiumi Borverseny

Ma már nem kérdés, hogy a Kárpát-medence szőlő- és borkultúrája egységes egész. Ugyan évtizedeken keresztül el volt vágva egymástól a szakma, s ennek köszönhetően a fejlődés is másféle irányt vett, de az évszázados hagyományok, a közös múlt letagadhatatlan. Régóta hangoztatjuk, megérett a változásra, megújulásra az Erdélyi Borverseny, hogy még jobban fel lehessen zárkóztatni az erdélyi borászokat.