0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Folynak a metszések a szőlőkben

A szőlő metszésének időpontjával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, ma már nem csak az időjárás, hanem az elvégzendő munka nagysága határozza meg. Sokan azt mondják, hogy az őszi lombhullástól tavaszig végezzük el, a legjobb, ha december előtt nem kezdünk neki. Ha fagytól veszélyeztetett fajtáról van szó, akkor fagymentes, kora tavaszi, de még rügyfakadást megelőző időpontot válasszunk. 

A szőlő metszését akkor lehet elkezdeni, amikor nagyobb fagyoktól már nem kell tartani, de ha lehet, ne halasszuk addig, amíg a nedvkeringés megindul és a metszési felület „könnyezni” kezd.

Szakmai vélemények szerint eurázsiai szőlőfajták általában –15 fokos lehűlést is kibírnak hosszabb időn keresztül, ám ennél alacsonyabb –20, -25 fokos tartós fagyokat már nem viselnek el károsodások nélkül.

A rügyvizsgálat során elsősorban a fagyott, károsodott rügyek számát lehet könnyen megállapítani. Ha a metszési felületen a főrügy és mellékrügyek zöld színűek, nincs fagykár. A fagykárt a rügyek barna, fekete elszíneződése mutatja. Még a 60 százalékos fagykár esetén is elérhető teljes termés, ha a metszést a téli fagyok után végezzük, mert a fagyok előtt metszett szőlőben nincs mód rügyterhelés növelésével a fagykárok kiküszöbölésére. Ezért meggondolandó a korai metszés.

A munkaszervezés miatt sok helyen az ünnepek előtt megkezdődött a metszés a szőlőben. Eddig nem mutatta meg az igazi arcát a tél, így nyugodtan tudtak dolgozni a szabadban a gazdálkodók. A nagyobb ültetvénnyel rendelkező termelők már december közepén elkezdik a metszést, ami február végéig is eltart.

A gyakorlat azt mutatja, sajnos a kézi munkához kevés a hozzáértő szakember.

Ugyanakkor a nagyobb területen gazdálkodó szőlősgazdák nem késlekedhetnek, mert a vegetáció márciusra várható beindulásáig valamennyi tőke metszésével végezniük kell.

Hosszú évek tapasztalata, hogy a szőlőben a nagy bajt a február vége okozhatja.

A mélynyugalmi állapotnak Vince-nap (január 22.) után van vége, ezt követően nagy változás indul meg a növényben, a cukor átalakul keményítővé, ami már nem véd meg a fagytól.

A szekszárdi és a tolnai borvidék termelői elégedetten nyugtázták, hogy kár nem érte eddig az ültetvényeket, a gazdák visszajelzései alapján kitűnő állapotban vannak a vesszők. A Sopronban is elindult a munka, a Taschner Bor- és pezsgőház tulajdonosa elmondta, a 30 hektáros birtokon a metszés 90 százalékával már végeztek. Taschner Kurt hozzátette, novemberben kezdődtek a munkálatok, s bérmunkában a felét egy vállalkozó metszette meg. A többi már a cég munkatársaira hárult. A vesszőkről általánosságban kijelenthető, hogy jól beértek.

A Korai piros Veltelini és az Irsai Olivér ugyan vékony vesszőket adott, de van miből válogatni. Összességében optimista hangulatban tekintenek az előttük álló vegetációra.

Egyszerű próbát is tehetünk otthon, vágjunk le egy vesszőt a szőlőről, és tegyük vízbe a meleg szobában. Ha nem indul meg a növény, akkor még tart a mélynyugalmi állapot, ha kizöldell, akkor már túl van ezen az időszakon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu