0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Nyerő páros

Néhány évvel ezelőtt feltűnt egy kiemelkedő képességű, gyönyörű küllemű kanca az utánpótlás mezőnyben. Kezdettől fogva kiegyensúlyozott, jó eredményeket szállított a korosztályos és később a nyitott számokban is. Később, ahogy teltek az évek, felfigyeltünk cserfes, fiatal, tehetséges lovasára, Kalán Eszterre is.

A mögöttünk álló szezonban ez a fiatal, de rendkívüli összhangban lévő páros remek eredményeket ért el hazai és nemzetközi szinten is, ami különösen figyelemre méltó, hiszen fiatal női lovasról van szó, aki bátran, és mindig a legpontosabb lovaglással próbálja segíteni csodás lovát. Eszterrel beszélgettünk kiváló kancájáról és a távlati terveiről.

Mióta van nálad Gareza, ez a kiemelkedő képességű és küllemű kanca?

Két és fél évesen vettük Hollandiában, így több mint hét éve van már nálunk. Fiatalon is nagyon kedves, szimpatikus és szép küllemű kanca volt, pedig épp a legelőről hozták be, amikor elmentünk lovat választani.

A szabadonugróban már az első kicsi akadálynál tudtuk édesapámmal, hogy haza kell vinnünk ezt a kiemelkedő képességű kancát.

Négyévesen kezdtük el belovagolni, Búza Krisztián képezte ki, és ő is kezdett el vele versenyezni. Ötéves korában már én ültem rajta, így viszonylag gyorsan került alám. Nagyon együttműködő ló volt már a kezdetekkor is. Nekem pedig jó elfoglaltságot jelentett a fiatal lóval való munka, mert pont ebben az időszakban nyugdíjaztuk akkori nagypályás lovamat.

Mit tartasz a legfontosabbnak azok közül a sikerek közül, amiket eddig közösen elértetek Garezával?

Több olyan eredményünk van, amire nagyon büszke vagyok és egyben boldog is, hogy sikerült ezeket ilyen fiatalon átélnem.

Elsőként a 2019-ben elért fiatal lovas országos bajnoki második helyezésünk. Egy verőhibával az öt teljesített pálya alatt épp hogy lecsúsztunk az első helyről.

A következő, amikor a 2021-es szilvásváradi nemzetközi versenyen, életünk második 150-160-as nagydíján sikerült dupla hibátlan pályát teljesítenünk, így egy értékes hatodik helyezést értem el, ami azon a versenyen a legjobb magyar eredménynek számított.

Végül pedig egy szintén 2021-ben elért eredményem, a felnőtt országos bajnoki nyolcadik hely.

Örülök annak is, hogy ilyen csodás eredménnyel zárhattam a 2021-es szezont. Az utolsó nemzetközi versenyünkön, a Nemzeti Lovardában megrendezett kétcsillagos Longines Ranking Class szombati fordulójában legjobb magyarként az értékes ötödik helyen zártunk.

De nagyon-nagyon büszke vagyok arra is, hogy amikor nehéz pályát lovagolok vele, teljesen biztos lehetek abban, hogy mindig nagyon vigyáz rám, küzd a jó eredményekért. Hálás vagyok azért az összhangért, ami közöttünk van, így minden alkalommal magabiztosan tudok a pályára lovagolni.

Az utóbbi időkben nagyon jól látszik, hogy kitűnő párost alkottok Garezával. Mennyi munkád van ebben?

Immáron öt éve versenyzek Garezával, és természetesen, mint mindenhol, nekünk is voltak nehézségeink az elején, és ahogy haladtunk felfelé, menet közben is.

A kezdetekkor rögtön két problémával küzdöttünk. Ifi lovasként kaptam meg az akkor még elég fiatal, rutintalan Garezát, és akkor nem is volt lehetőségem több másik lóval versenyezni mellette, úgyhogy nem tudtam neki annyit segíteni, mint egy profi lovas.

De szerencsére Krisztián mindig ott volt mellettem, és ez így van azóta is, mindig maximálisan segíti a közös munkánkat.

Másrészt pedig gondot okozott a felkészülési helyszín. Sokáig egy olyan bérelt lovardában tudtunk csak készülni a versenyeinkre, ahol nem volt fedelesünk, így a téli szezonban nem sokat tudtunk lovagolni. Ezért a fedett pályás versenyekre rendkívül nehéz volt a felkészülés. A nyári szezonban pedig a kinti talajunk minősége miatt csak nagyon keveset lehetett ugrómunkát végezni. De most már két éve a saját lovardánkban dolgozunk és készülünk, ahol tizenkét hónapon keresztül tudunk minőségi munkát végezni a lovainkkal, ami látszik az utóbbi idők eredményein is.

Ki segíti a munkád a mindennapokban?

Már lassan nyolc éve Búza Krisztián segíti a mindennapos munkámat. Nagyon szerencsésnek érzem magam, mivel ő mindig ott van mellettem és átsegít a nehézségeken. Neki köszönhetem a leginkább azt, amit idáig elértem mind az eredmények terén, mind pedig a ló felkészítésében.

Kiemelkedő szakembernek tartom, mivel rengeteg lovat hozott már fel nagydíj szintig és örülök, hogy láthatom a mindennapos munkáját a lovakkal.

Tőle tanultam meg, hogy a lovak a sporttársaink, ezért maximálisan meg kell nekik adnunk mindent, amire szükségük van.

Nekem a kezdetekkor sok feszültséget okozott, amikor GP- vagy Nemzetek Díja-pályát kellett lovagoljak. Túlságosan rágörcsöltem, és ezért nem is sikerültek jól ezek a fontosabb versenyek. Most már sokkal nyugodtabban és magabiztosabban be tudok menni ezekre a versenyszámokra, ami ugyancsak nem sikerült volna Krisztián nélkül.

Egy ideje már saját, a családotok által üzemeltetett lovardában készültök. Ki hogyan veszi ki a munkából a részét?

Már két éve a saját lovardánkban, a Cseszterlint Lovasklubban készülünk fel a versenyekre. A szüleimnek nagyon sok és rendkívüli munkája van ennek a csodás lovardának a létrehozásában, amiért nagyon hálás vagyok nekik. Nagyon sokat segített a lovak, és ezáltal a mi eredményeinken is, valamint sokkal kényelmesebb a felkészülés, kifejezetten élvezzük a napi munkát.

A téli szezont szeretjük a legjobban, mivel mindannyian nagyon fázósak vagyunk, de itt egybe van építve az istálló a fedelessel, így át tudunk menni a lovakkal dolgozni anélkül, hogy ki kelljen menni a hidegbe.

Ráadásul a szigetelés miatt a legnagyobb mínuszokban is nálunk 10-15 fokot mutat a hőmérő bent a fedelesben is.

A szakmai irányításért Krisztián a felelős. A legjobb körülmények kialakításáról és az anyagi háttér megteremtéséről a szüleim gondoskodnak, valamint ízletes főztjeivel gondoskodik rólunk a legjobb szakács, a nagypapám!

A családi vállalkozás néhány irodája a főépület emeletén kapott helyet, úgyhogy mindent el tudunk intézni anélkül, hogy kimozdulnánk. A kishúgom, Csenge nemrég belekezdett a díjugratásba, úgyhogy ő is sokat segít a lovaknál.

Említetted, hogy a decemberi budapesti nemzetközi versenyen te érted el a szombati napon a legjobb eredményt. Ez megfelelő évzárás számodra?

Igen, nagyon örülök neki. A második nap nem gondoltam volna, hogy ilyen jó időt tudok lovagolni, mert azért a mi párosunk nem a gyorsaságáról híres, de megpróbáltuk, és a közös bizalom meghozta gyümölcsét.

Nagyon örültem, hogy sikerült kicsit vagányabban lovagolnom. Ennél jobb évzárást nem is tudtam volna elképzelni. Gareza is nagyon jó formában volt, szépen teljesített. Így ő már csak a téli pihenőjét élvezi, jó ideig.

Mik a terveid, célkitűzéseid az idei évre?

Szeretnék idén még több nemzetközi versenyre eljutni és szeretném, ha a felnőtt kategóriában is meg tudnám állni a helyem. Nem titkolt vágyam, hogy a válogatottban is segítsem hazánkat a minél jobb eredmények elérésében. Valamint szeretnék minősülni az EY Cup huszonöt év alatti lovasoknak kiírt döntőjére, amit decemberben rendeznek Salzburgban.

Hány lóval foglalkozol napi szinten?

Elég változó. Általában napi hárommal, de mivel nekünk elég sok fiatal, kezdő lovunk van jelenleg, ezért Krisztiánnal felváltva ülünk rajtuk, így olykor több is összegyűlik, de előfordul az is, hogy kevesebbet kell lelovagolnom. Nagyon izgalmas és érdekes látni ezeknek a fiatal lovainknak a folyamatos változását, fejlődését. Nagyon élvezem a munkát velük és Garezával is.

Forrás: Pegazus