Back to top

Miniciklámen-fajták díszítőértéke

Egyre nagyobb a piaci verseny a különböző növényházi kultúrák terén is, ezért mind fontosabb szempont a növények díszítőértéke. Így van ez a ciklámennél is, amely elsősorban az őszi és téli hónapokban keresett cserepes dísznövény, és termesztése az elmúlt években jelentősen lerövidült, korszerűsödött.

A Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karán miniciklámen-fajták díszítőértékét vizsgáltuk, cikkünkben a 2019-es kísérlet eredményeit közöljük.

A ciklámen értékesítése akkor kezdődik, amikor a tövek virágzásnak indulnak. Általában 2-6 nyílott virág esetén mondhatjuk a töveket piacosnak. A kész növényeket fölszedik, áruvá készítik és csomagolják, majd CC-kocsikon szállítják az értékesítés helyszínére. A kartondobozokba vagy tálcákra méret, fajta és magasság szerint csoportosítják a növényeket.

Számos ciklámenfajtát kínálnak a piacon, ezeket leginkább méret szerint tudjuk elkülöníteni. Kedvelt nagyméretű fajtasorozatok a Halios és a Latinia, ezek 12-22 centiméter átmérőjű cserépbe ültethetők.

A közülük is kiemelkedő méretű ciklámenfajták erős gyökerüknek köszönhetően jobban viselik a nagyobb hőingást és az akár 25 °C-os hőmérsékletet is, ezáltal pedig folyamatos növekedésre képesek. Ilyen például a Halios sorozat Red Rebelle és a Halios HD sorozat Red Rebelle fajtája.

A kísérlet beállítása
A kísérlet beállítása
Fotó: Jóljárt Fanni

A midi fajtasorozatok, mint a Tianis és a Premium közepes növekedési erélyűek, az ajánlott cserépátmérő esetükben 10,5-15 centiméter.

Gazdaságosabban termeszthető

Az utóbbi időben népszerűvé váltak a miniciklámen-fajtasorozatok is, mint a Smartiz, a Metis vagy a Super-serie. Ezek főként 6-12 centiméteres cserépbe ültethetők. Népszerűségük oka, hogy tenyész­idejük rövidebb, mint a nagyobb növekedési erélyű fajtáké, palántáik olcsóbbak, miközben négyzetméterenként több növény nevelhető, és gondozásuk sem igényel a nagy fajtákétól nagyobb ráfordítást.

Kicsiny méretük a szállításnál is előny, sokkal több növényt lehet felpakolni a CC-kocsikra és a járművekre.

A 13-as cserépbe ültetett nagy fajták sokkal nagyobb dobozba vagy tálcába kerülnek csomagoláskor, mint a minik, és általában magasabbak is, így azoknál nagyobb helyet foglalnak a CC-kocsik polcán. A miniciklámenek ideálisan értékesíthetők szeptembertől egészen márciusig. A nagyobb méretű cserepet és a több közeget meghálálja a ciklámen, emellett a jól fejlett, dús lombú növények nem borulékonyak.

A Mini Winter fajtát a hűvösebb és párásabb éghajlaton való virágzásra nemesítették. Nyitott növényszerkezete jobban képes megbirkózni a változó időjárási körülményekkel, így a szabadban is nevelhető. A ciklámennemesítő Morel cég azért ajánlja ezt a fajtát, mert kevésbé érzékeny a botrítiszfertőzésre és rövid a tenyészideje.

Két fajta

A Metis sorozat Fantasia fajtája elegáns és univerzális miniciklámen. Tartósan virágzik, a szirmok jellegzetes fehér szegélye nagyon mutatóssá teszi a virágokat.

A miniciklámen-fajták közül a legkompaktabb növekedésű. Tenyészideje is jelentősen rövidebb, és hosszan eltartható szabadban is.

A kísérletet a tiszakécskei Gulyás Kertészetben állítottuk be 2019-ben. A palánták június végén érkeztek meg 84-es tálcákban, a növényeket július 10-ig akklimatizáltuk. Az ültetés előtt előkészítettük a speciális földkeveréket, ehhez 5-15-ös frakcióból álló litván fehér tőzeget, fekete tőzeget, mikrotápanya­go­kat és agyagot (RS 4-es föld), alginitet, Osmocote műtrágyát és meszet használtunk. A cserepeket Mayer 1010-es cserepezőgéppel töltöttük meg, utána a helyükre szállítottuk, és július 10-én beültettük a palántákat, majd beöntöztük.

A kísérleti állomány 2019 októberében
A kísérleti állomány 2019 októberében

A kísérleti növényállomány felét 13-as, másik felét pedig 10,5 centiméteres cserépbe ültettük. A négy kezelésből álló, négyismétléses blokk rendszerű kísér­letet 2019. augusztus 25-én állítottuk be, 80-80 növényt vizsgáltunk a Mini Winter és a Fantasia fajtából egyaránt, melyeket az asztal két oldalán helyeztünk el. Mindkét fajtából a fele-fele volt 10,5, illetve 13 centiméteres cserépben.

A mért paraméterek a növényátmérő, a levél-, a bimbó- és virágszám, valamint a virágok mérete voltak.

A méréseket mérőszalaggal végeztük, a mérési adatokat Excel-táblázatba rögzítettük, az adatokat varianciaanalízissel értékeltük. Kéthetente mértünk, kiegészítve egy decemberi méréssel. Ezt azért tartottuk szükségesnek, mert a ciklámenfajták tenyészideje eltérő, így egy későbbi mérési időpont akár megváltoztathatja a fajtáról alkotott eredményt.

Növényátmérő és levélszám

Az egész tenyészidő során a legnagyobb növényátmérőt a Super-serie sorozat 13-as cserépbe ültetett Mini Winter fajtája érte el. A második legnagyobb méretet a Metis sorozat Fantasia fajtája adta 13-as cserépben, de lényegesen nem tért el a 10,5-es Mini Wintertől, csak a tenyészidő végén. Mind az öt mérési időpontban a 10,5-es cserepes Fantasia fajta maradt a legkisebb. Minden mérési időpontban szignifikáns eltéréseket kaptunk. A 10,5-es cserepű növények esetében a Mini Winter mindegyik időpontban nagyobb átmérővel rendelkezett, mint a Fantasia.

A 13 cm-es cserépben szintén minden alkalommal a Mini Winter növényátmérője lett nagyobb.

A különböző cserépméretű Mini Winter esetében minden időpontban szignifikánsan nagyobb átmérőjűek lettek a 13-as cserépbe ültetett növények. A Fantasia fajtánál is szignifikánsan nagyobb átmérőt eredményezett minden alkalommal a 13 cm-es cserép.

A 13-as cserépben több levelet hoztak a növények, kivételt képez az első időpont, amikor még a Mini Winter 10,5-es cserepes változata vezetett e tekintetben. A tenyészidő elején a Fan­tasia fajtának volt több levele, de de­cemberre ez a szám megfordult, és a Mini Winter hozta végül a legtöbb levelet a 13-as cserépben. A kettő közül a Mini Winter volt a kompaktabb növekedésű. A 10,5-es cserépben szembetűnő volt a különbség a két fajta között, a Mini Winter sokkal kompaktabb állományt eredményezett kisebb cserépben, mint az ugyanolyan cserépméretű Fantasia.

Az öt mérési időpont mindegyike szignifikáns eltérést adott.

A 10,5-es cserépben lévő növények közül végig a Mini Winter egyedein volt szignifikánsan több levél. 13 centiméteres cserépben október 18-ig a Fantasia fajta növényein számoltunk szignifikánsan több levelet, ám ez az október végi időpontra közel azonos értékűvé vált, de­cember 27-én pedig már a Mini Winter fajta lett 13-as cserépben a legkompaktabb növekedésű. A Mini Winter esetében az első mérési időpont kivételével a 13-as cserépben lévő növények lettek szignifikánsan nagyobbak, tehát a cserépméret növelte a levelek számát. Ugyanez elmondható a Fantasia esetében is, ahol a tenyészidő alatt végig a 13-as cserepes növényeken volt szignifikánsan több levél.

Bimbó- és virágszám

A fajták szeptember közepén fejlesztették az első bimbókat. A Mini Winter bimbószáma a tenyészidő elején jóval magasabb volt cserépmérettől függetlenül, mint a Fantasia fajtáé. Kezdetben a 10,5-es cserépben lévő növények hordoztak több bimbót a Mini Winter esetében, tehát ez a fajta korábban virágzik.

A Fantasia nagyobb cserépbe ültetett növényei kezdetben több bimbót hoztak, így korábban is virágoztak.

A kisebb, 10,5-es cserépben a bimbószám sokkal lassabban nőtt, a növények virágzása is későbbre tolódott. A mérési időpontok közül szignifikáns eltérést a 2. és az 5. adott. A 10,5-es cserepes változatok közül kezdetben a Mini Winter rendelkezett több bimbóval, de az utolsó időpontban már a Fantasia hozott szignifikánsan többet. A Fantasia fajta későbbi időpontban virágzott. A 13-as cserepek esetében a Mini Winter bizonyult korábbi, míg a Fantasia későbbi virágzásúnak. A tenyészidő elején még a 10,5-es cserépben lévő Mini Winter-állomány rendelkezett szignifikánsan több bimbóval, de az utolsó decemberi időpontban ez megfordult, és a 13-as cserépben fejlődő növényeken lényegesen több lett a bimbó. Tehát ebben az esetben a nagy cserép késleltette a virágzást. A Fantasia fajta esetében a 2. mérési időpontban a nagyobb cserepes növények hoztak több bimbót, ám a tenyészidő végére a kiscserepes töveken volt szignifikánsan több bimbó.

A Fantasia fajta teljes virágzásban 2019 decemberében
A Fantasia fajta teljes virágzásban 2019 decemberében

Tehát a nagyobb cserép rontotta a fajta tartósságát azáltal, hogy korábbi virágzást eredményezett.

Az első virágok a második mérési időpontban jelentek meg, mind a két fajtából a 10,5-es cserepű növények hozták ki az első virágokat. Akkor még a 13-as cserépbe ültetett növények nem virágoztak. A tenyészidő kezdetén a 10,5-es Mini Winter rendelkezett több virággal, majd az utolsó időpontra megfordult a helyzet, és a 13-as cserepű állományon volt több virág. A kezdeti időszakban a Fantasia fajta mindkét cserépméretben kevesebb virágot hordozott, azonban a december 27-i időpontban a 13-as cserepű Fantasia-növényeken számoltuk a legtöbb virágot, és a 10,5-es cserepes Fantasia is több virággal rendelkezett, mint a 10,5-es Mini Winter. Tehát ez a fajta későbbi virágoztatásra alkalmasabb. Szignifikáns eltérést az ötödik, december 27-i időpontban kaptunk. A 10,5-es cserepes fajták közül a Fantasia lényegesen több virággal rendelkezett a tenyészidőszak végén, mint a Mini Winter, tehát későbbi virágoztatásra alkalmasabb.

Hasonló szignifikáns eltérés született a 13-as cserépméret esetében is, a Fantasia abban is jobban teljesített.

A fajtákat külön-külön megvizsgálva azt tapasztaljuk, hogy a nagyobb cserépméret mindkét fajta esetében szignifikánsan növeli a virágok számát, a növények díszítőértékét.

Virágok mérete

A legnagyobb méretű virágokat a 10,5-es cserepes Mini Winter-növények hozták, az átlagos virágátmérő 3,31 centiméter volt; ezt követi a 10,5-es cserépben lévő Fantasia fajta. A 13-as cserepű Mini Winter és Fantasia mérete közel azonosnak bizonyult. 10,5-es cserépben fajtától függetlenül szignifikánsan nagyobb virágot hoztak a növények, a két fajta közül a Mini Winter teljesített jobban. 13-as cserépben ugyanakkor a Fantasia növényei hordoztak nagyobb virágokat. A kisebb, 10,5-es cserépben nevelt állomány szignifikánsan nagyobb virágméretet adott a Mini Winter és a Fantasia fajta esetében is. Tehát a nagyobb cserép törpítő hatással volt a virágok méretére.

Több közeg, több költség

A kísérlet során kiderült, hogy a nagyobb, 13 centiméteres cserép a növények átmérőjét kedvezően befolyásolta mindkét fajta esetében, közel egyforma mértékben. Ebből arra következtethetünk, hogy a nagyobb térfogatú termesztőkö­zeg­ben lévő több felvehető tápanyag hatására a ciklámen is nagyobbra növekszik.

A legnagyobb átmérőt a Mini Winter fajta érte el 13-as cserépben.

A nagyobb átmérőjű növények nagyobb térállást igényelnek a termeszt­őberen­de­zésben, és ez jelentősen megnövelheti az amortizációs költséget azzal, hogy azonos számú növényt nagyobb területen tudunk csak felnevelni, más kultúráktól véve el a helyet a berendezésben. Nagyobb méretű növényekből a sérülések elkerülése érdekében a CC-kocsikra és a szállítójárműbe is kevesebb fér.

A nagyobb cserépben lévő nagyobb mennyiségű földkeverék és a benne lévő több műtrágya szintén növeli a kultúra termelési költségét. A piaci kereslet hiányában az értékesítési árat nem biztos, hogy ezekkel a többletköltségekkel arányosan lehet növelni. Mindezek figyelembevételével nem biztos, hogy megéri nagyobb növényeket nevelni. A kereskedők a nagyobb cserépben nevelt miniciklámenért nem hajlandók többet fizetni, mint amennyit a 10,5 centiméteres cserépméretűért szoktak.

A Mini Winter fajta esetében a tenyészidő elején a cserép mérete nem befolyásolta jelentősen a levelek számát, későbbi időpontban viszont kisebb mértékben képes volt növelni azt.

A Fantasia esetében a nagyobb cserépméret számottevően növelte a levelek számát, nagyobb cserépben kompaktabb lett az állomány, mely keresettebb a piacon. A nagyobb levélszám következtében a növény többet asszimilál, így több virág fog képződni. A Mini Winter esetében homogénebb, kompaktabb állományt adott a kísérlet, ennél a fajtánál mindkét cserépméret nagyobb levélszámot eredményezett. A Fantasia fajta esetében sokkal nagyobb különbségeket tapasztaltunk a tövek között, több volt a kiugróan alacsony vagy magas érték, de ez az átlagolás során eltűnik. A kompaktabb, sűrűbb lombozat csökkenti a növények szellőzését, megnövelve ezzel a szürkepenész-fertőzés veszélyét, különösen a Mini Winter fajta esetében. A sűrű, szoros levélállás következtében ezt a fajtát gyakrabban kellett tisztogatni, mint a Fantasiát. A Mini Winter esetében a nagyobb élőmunka­igény többletköltséget eredményezhet, de a botrítiszfertőzésben tönkrement áru is árbevétel-kiesést okozhat a termesztőknek.

A Fantasia fajta a nagyobb cserép okozta nagyobb levélszám következtében sem lett fogékonyabb a botrítisz fertőzésére.

A Mini Winter fajta teljes virágzásban
A Mini Winter fajta teljes virágzásban
A Mini Winter a tenyészidő elején jelentősen több bimbót fejlesztett, illetve cserépmérettől függetlenül a virágzás is hamarabb kezdődött, mint a Fantasiá­nál. A Mini Winter esetében a nagyobb cserép képes növelni a bimbók számát, és ez a fajta alkalmasabb a korai virágoztatásra. A Fantasia a tenyészidő elején kevés bimbót hozott, ám később jelentős mértékben növekedett a bimbószáma, és utolérte, sőt meghaladta a Mini Winter fajtáét. Tehát ez a ciklámenfajta a vásárlók számára kedvezőbb lehet tartósság szempontjából, hiszen a növény megfelelő gondozás esetén a legtöbb virágot otthonukban fogja hozni. A nagyobb, 13-as cserépben lévő Fantasia ciklámen már decemberben virágzott, a 10,5-es cserépben lévő akkor még csak nagyon sok bimbót hordozott.

A Fantasia fajta esetében arra a következtetésre jutottunk, hogy a kisebb cserépméret későbbi virágzást eredményez.

A nagyobb cserépméret mindkét fajta esetében növelte a bimbók, így a virágok számát is, tehát növeli a ciklámenfajták díszítőértékét. A cikláment 4-5 virágos állapottól kezdik el értékesíteni. Ezt az állapotot a Mini Winter hamarabb érte el, ezért biztonságosabban értékesíthető, a tövek gyorsabban felnevelhetők. A Fantasia később virágzik, ám több bimbót és virágot képes hozni a későbbi időszakban, decemberben. A koraiság és egységesség szempontjából egyértelműen a Mini Winter fajta termesztése ajánlott. A növények tartóssága szempontjából ugyanakkor a Fanta­sia teljesített jobban a kísérlet során.

A tenyészidő elején a Mini Winter fajta képes több virágot hozni, tehát ko­raibb termesztésre javasolt. A Fantasia kései virágzású fajta. A cserépméret befolyásolta a virágok számát. A nagyobb közeg több virágot eredményezett, tehát növelte a növények díszítőértékét.

Mindkét fajta esetében a 10,5-es cserepű fajták hozták a nagyobb virágot, 13-as cserépben kisebbek lettek a virágok.

A nagyobb cserép bár több virágot eredményezett, a nagyobb mennyiség miatt ezek a virágok elaprózódnak. A kiscserepes ciklámenek átlagosan sokkal több nagyméretű virágot hoztak, különösen igaz ez a 10,5-es cserépben nevelt Mini Winter fajtára.

Turiné dr. Farkas Zsuzsa, Jóljárt Fanni

Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Levéltetvek mindenütt – Növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A kórokozóknak kevésbé kedvezett az utóbbi napok időjárása, a rovarkártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Különösen a levéltetvek jelenléte feltűnő, némely növényen aggasztó méreteket ölt.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Digitalizáció a megbízhatóság jegyében

A KITE hódmezővásárhelyi alközpontjában május 5–7. között magas szintű gépkiállítást és bemutatót szerveztek. Évek óta arra törekszenek, hogy az eseményt összekapcsolják a Hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokkal, kihasználva annak szinergikus hatását, ugyanis a két bemutatót alig 1 kilométerre tartják egymástól.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.