Back to top

Brüsszelben a hatástanulmány

Az Európai Bizottság fokozatos lépéseket tesz az ólomtartalmú lőszerhasználat betiltásáért. A Bizottság rendelete egy éve jelent meg, amelynek legfontosabb eleme a vizes élőhelyeken és puffer zónájukban az ólomtartalmú sörétes lőszerek használatának tilalma és azok birtoklásának határozott kizárása a vadászatból.

A rendeletben foglaltakat minden tagállamnak be kell építenie jogszabályi környezetébe 2023 első negyedévére.

A Bizottság felkérte az Európai Vegyianyag-ügynökséget (ECHA), hogy a vizes élőhelyeken mérje fel az ólomsörét felhasználásának környezetre gyakorolt hatását. De emellett az ettől eltérő területeken folytatott vadászat és céllövészet során használt összes ólomtartalmú lőszer használatának mértékét is, illetve az ólomsúlyok használatát a halászat és a horgászat során.

A rendelet nyilvánosságra hozatalát követően az ECHA előterjesztett egy tervezet, amely szerint az összes ólomtartalmú lőszer használata általánosan betiltásra kerülne 3-5 éven belül, beleértve a céllövészethez használtakat.

Sőt, a horgászólom használatát és forgalmazását is teljes mértékben betiltanák. Az ECHA indítványát tavaly március 24-én társadalmi vitára bocsátották, ami hat hónapos konzultáció után szeptember 24-én lezárult.  

Az Országos Magyar Vadászkamara nemzetközi szervezetekkel együttműködve egy minden ágazatot érintő, lehető legalaposabb hatástanulmányt végzett az indítvány várható hazai hatásairól.

Ennek érdekében kapcsolatba lépett a legfontosabb hazai lövészszövetségekkel, az Agrárminisztériummal, illetve a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatallal, a Brüsszelben szolgálatot teljesítő, döntéshozó képviselőkkel és több nemzetközi vadászati szervezettel, például az Európai Vadászszövetséggel (FACE). A hatástanulmány elkészítése során meghatározó szerepet játszott a Fegyverügyi Egyeztető Fórum és a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetségének szakértője, Németh Balázs.

Ennek részeként a Vadászkamara a Vadász- és Sportlövő Szakbizottságának támogatásával megvizsgálta három lőtér talaját, melynek eredményeit akkreditált labor szolgáltatta. Továbbá a NÉBIH 2009-ig visszamenőleg az összes olyan vizsgálati eredményét rendelkezésre bocsátotta, melyben a termőtalaj, a vadhús, halhús, vágóhídi termékek, mezőgazdasági termények ólomterheltségét vizsgálták. Az adatok kiértékelését a Tudományos Akadémia professzora, prof. dr. Mézes Miklós végezte.   

Az ECHA indítványa sörétes fegyvereink mintegy 85 százalékát érinti (kb. 120 ezer sörétes fegyver), amelyek nem alkalmasak az ólomnál keményebb töltet kilövésére.

Az OMVK emiatt felkérte Hamza Emil igazságügyi fegyverszakértőt, hogy készítsen a hazai viszonyokra vonatkozó fegyvertechnikai elemzést.

A közös munka eredménye egy közel 70 oldalas hatástanulmány lett, amelyet eljuttattak az Európai-vegyianyag Ügynökségnek. A kérdés azonban továbbra is az, vajon a jövőben is használhatjuk ólomtartalmú lőszereinket?

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új trend hódít: már nem menők a macskák és az aranyhalak

Talán elsőre különösen hangzik, de egyre több ember tart imádkozó sáskát (vagy más néven ájtatos manót) a hagyományos házi kedvencek helyett, de a botsáskák népszerűsége is felfelé ível.

Interaktív programokkal várja a MATE a látogatókat a VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem is kitelepül az immár nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon, Gödöllőn, május 28-29-én.

Binturongok születtek a Szegedi Vadasparkban

Binturongok (Arctictis binturong) születettek a Szegedi Vadasparkban, a cibetmacska faj kölykeit már a látogatók is megfigyelhetik az Ázsia-ház melletti kifutójukban - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

A bolygó legkörnyezetbarátabb élelmiszerei: vadhústól a teljes kiőrlésű gabonákig

Az élelmiszerek akkor tekinthetők környezetbarátnak, ha nem vagy csak kevéssé károsítják a környezetet, akár az előállításukhoz használt eszközök, vegyi anyagok, vagy akár a biológiai lebonthatóságuk és/vagy megújuló képességük miatt. Ilyen élelmiszerek például a vadhús, a hüvelyesek, a kagylók, a szezonális zöldségek és gyümölcsök, az algák, a gombák és a teljes kiőrlésű gabonák is.

Mindenkinek ajánlott laboratóriumi vizsgálat

A laboratóriumi levélminta-vizsgálatok bizonyos támogatások esetén kötelezőek, és azok a kertészek is hasznos információkhoz jutnak az eredményekből, akiket semmi sem kötelez az elvégeztetésükre. Az elszabadult műtrágyaárak miatt az eddiginél is fontosabb, hogy a kívánt hozamokhoz elegendő, de a szükségesnél nem több tápanyagot adagoljanak a termelők.

Mi az a majomhimlő és hogyan lehet elkapni?

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője figyelmeztetett, hogy a világ újabb félelmetes kihívására: a koronavírus után itt a majomhimlő. Tedros Adhanom Ghebreyesus minderről Genfben beszélt, ahol a WHO szakértői a 15 Afrikán kívüli országban terjedő majomhimlő-járványról tárgyaltak.

Az őstermelői előírások teljesítését segíti a Nébih

Számos ponton változtak tavaly az őstermelői tevékenység és a termékek értékesítésének szabályai. Megszűnt például az őstermelői igazolvány, helyette FELIR azonosítót és Nébih tevékenységazonosítót kell igényelni, majd ezeket megjeleníteni a szabályos árusításhoz.

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.