0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Ajánlati fajtalista díjátadó

A 40. AGROmashEXPO-n átadták az őszi búza, az őszi káposztarepce és a kukorica posztregisztrációs ajánlati fajtakíséreltekben résztvevő legjobb fajták tulajdonosainak az okleveleket és emlékplaketteket, amelyeket Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke és Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke adott át.

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Vetőmag Szövetség 15 éve indította el fajtakísérleteket, amihez 2018-ban a NAK is csatlakozott.

Ezzel a kamara célja, hogy objektív körülmények között széles körű fajtaismereti információkat biztosítsanak a gazdálkodók számára, ezzel is támogatva versenyképességüket. Ezeket az információkat keresik és használják is a gazdálkodók. A vizsgálatokhoz a NAK új beltartalom-vizsgáló gépet is beszerzett, amivel a későbbiekben gyorsabban lehet eredményeket produkálni.

Petőházi Tamás beszédében kifejtette: „az okszerű vetőmaghasználat az alapja a sikeres gazdálkodásnak. A termőhelyi adottságoknak leginkább megfelelő szaporítóanyag kiválasztása nem lehetséges összehasonlító kísérletek nélkül.”

A három szervezet idén már tizenötödik alkalommal indította el az őszi búza és a kukorica felmérését, az őszi káposztarepcét pedig harmadik alkalommal tesztelik az ország különböző termesztési adottságú területein a kisparcellás összehasonlító vizsgálatokat lebonyolító NÉBIH szakemberei.

Az őszi búza terméseredmény kategóriájában, a korai éréscsoportban I. helyezést ért el a Saaten Union Hungária Kft. Hify fajtája. Középérésű csoportban pedig szintén a Saaten Union Hungária Kft. egyik fajtája, a Hydrock nyerte az első díjat.

Minőségkategóriában, nyersfehérje-tartalom szempontjából, a korai éréscsoportban I. helyezést a Karintia Kft. Maurizio fajtája kapta, míg a középérésű csoportban a Saatbau Linz Hungária Kft. Antonius fajtája nyerte.

Őszi káposztarepce magtermés kategóriájában, a korai éréscsoportban I. helyezést a Limagrain Hungária Kft. LG Absolut fajtája, középérésű csoportban pedig a Bayer Hungária Kft. DK Excited fajtája kapta.

Kukorica szemterméseredmény kategóriájában, az igen korai éréscsoportban a Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft. P8834 hibridje nyerte az I. helyezést. A korai éréscsoportban a Syngenta Kft. SY Solandri hibridje, a középérésű csoportban a Marton Genetics Talabor hibridje, míg a késői éréscsoportban a Bayer Hungária Kft. DKC5685 hibridje kapta az I. helyezettnek járó díjat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu