0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Az állatorvoslásban is hasznos a 3D-nyomtatás

A technológia segítségével többek közt az állat egyedi anatómiájához illeszkedő implantátumokat lehet létrehozni.

3D-modellezés segítségével készít anatómiai modelleket, fúrósablonokat és implantátumokat egy állatorvosi és mérnöki háttérrel is rendelkező magyar csapat. A humán orvosláshoz hasonlóan a digitális tervezés és a 3D nyomtatás segítségével a személyre szabott gyógyászatot kívánják meghonosítani az állatgyógyászat területén – írja a hvg.hu.

„A munkánk lényege, hogy egyedileg tervezett és legyártott segédeszközökkel segítsük az állatorvosi munkát, és ezáltal pontosabbá, gyorsabbá és biztonságosabbá tegyük a beavatkozásokat”

– mondta a lapnak Czeibert Kálmán állatorvos, anatómus, kutató, a Limes Model kutatás-fejlesztési részlegének vezetője.

„Az első fázisban a különböző képalkotó eljárások által készített felvételekből elkészítjük az érintett csont, testrész vagy elváltozás háromdimenziós modelljét. Mivel megfelelő programokkal ez a modell egy számítógépen interaktívan bemutatható, így már ez is sok információval szolgál a műtétet végző orvosnak. A következő szakaszban az anatómiai modellekre tervezzük rá a megfelelő implantátumot vagy a célzást segítő eszközöket, majd

ezeket 3D-nyomtatással vagy pedig CNC-technológiával gyártjuk le.

Így szemben a hagyományos módszerrel – amikor általában különböző méretű szabvány-modellekből választ ki a sebész egy implantátumot, és azt alakítja a műtét során az adott állat anatómiájához –, a digitális tervezéssel már eleve figyelembe tudjuk venni az egyedi sajátosságokat” – hangsúlyozza a szakember.

A szakemberek bíznak abban, hogy a rendelkezésre álló új technológiáknak köszönhetően minél több állat gyógyulásához tudnak eredményesen hozzájárulni. A több szakterületet – állatorvosi ellátást, fizioterápiás rehabilitációt, eszköztervezést és -gyártást – összefogó szakmai együttműködésnek köszönhetően egy Magyarországon eddig egyedülálló lehetőség nyílik meg az állatok gyógyításban.

Forrás: hvg.hu