0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Drónhadsereg az erdőkért

Egy ausztrál cég mesterséges intelligenciát, drónokat és egyedi tervezésű magtokokat vet be az újraerdősítés felgyorsítására. Az erdők irtása következtében évi 1,35 millió tonna szén-dioxid kerül a légkörbe. Az AirSeed Technology drónhadsereget állít csatasorba a folyamat megfordítása érdekében.

Erre a célra különleges magtokot terveztek, hogy drónról, a levegőből lehessen a talajba lőni a magvakat. A tok nemcsak a becsapódáskor védi a magokat, hanem a kelést gyorsító táp­anyagban gazdag bevonatot is képez, amit biomasszából állítanak elő. A drónok önállóan repülnek és mindegyik több mint napi
40 ezer magtok kilövésére képes.

Az ültetés előtt felmérik a terepet: azonosítják a területre jellemző növényfajokat és meghatározzák az optimális ültetési mintázatot.

Ezen kívül talajmintát is vesznek, hogy annak elemzése alapján állítsák össze a minden szükséges tápanyagot tartalmazó, az adott területre optimális magtokot. A térképezés alapján elkészítik a drónok repülési tervét és meghatározzák a magok cél-GPS-koordinátáit. A drónok önállóan, automata vezérléssel repülnek végig a beprogramozott útvonalon. A faültetés így 25-ször gyorsabb és 80 százalékkal olcsóbb, mint a kézi telepítés.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság