Back to top

Folyamatban a jövő – avagy precíziós gazdálkodás a gyakorlatban

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. szervezésében az idei évben újra útjára indul az Agrárakadémia Fórum sorozat.

Folyamatban a jövő – avagy precíziós gazdálkodás a gyakorlatban

A vállalatirányítás és az agronómusok döntés-előkészítő rendszerei

Agrárakadémia Fórum - Gödöllő

 

Időpont:

2022. március 2. (szerda) 10 óra

 

Helyszín:

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Gödöllői Campus

MATE főépület, rektori díszterem

(2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1.)

 

A rendezvény első témáját, a precíziós gazdálkodási rendszereket a MATE Gödöllői Campusán járjuk körbe, a témában jártas szakértők közreműködésével.

 

Tervezett program:

10:00–10:30 Regisztráció

10:30–10:40 Köszöntő - Prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

10:40–10:55 Nyitóelőadás - Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Agrárminisztérium

10:55–11:10 A precíziós gazdálkodás lehetőségei és annak új elemei - Dr. Milics Gábor, tanszékvezető egyetemi docens, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

11:10–11:45 A Precíziós Gazdálkodási Rendszer bemutatása a benne rejlő lehetőségekkel. -
Hadászi László innovációs főigazgató, és Mészáros Gábor rendszerfejlesztési igazgató, KITE Zrt.

11:45–12:05 Adatalapú döntéshozatal az agráriumbanOkner Péter cégvezető,
AgroVIR Kft.

12:05–13:00 Kerekasztal-beszélgetés a fórumról

Résztvevők: Gyuricza Csaba, Feldman Zsolt, Milics Gábor, Hadászi László, Mészáros Gábor,
Okner Péter, Balogh Sándor, Ötvös Zoltán

Moderátor: Halmos B. Ágnes

13:00–14:00 Szendvicsebéd, a konferencia zárása

 

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a regisztracio@magyarmezogazdasag.hu e-mail-címen lehet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy fesztivál is lehet zöld

A környezettudatosság napjaink egyik kiemelt közéleti témája – kifejezetten az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében –, így a fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) segítségével egy igazán zöld rendezvényt hoznak létre.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Hycole Kft. Ezzel egy nemzetközi színvonalú közös munka kezdődött el a Kaposvári Campus kutatói és a nyúltenyésztő vállalkozás szakemberei között, eredményeik pedig rövid időn belül termékre, forintra válthatóak lesznek.

Újabb cégek csatlakoznak a duális képzéshez

A MATE Kaposvári Campusa tovább bővíti a duális képzésben részt vevő cégek körét. A tavaly ősszel indult műszaki képzés népszerűsége miatt az egyetem fontosnak tartja, hogy újabb gyakorlati lehetőségek nyíljanak meg a hallgatók előtt. Az egyeztetések már zajlanak, Vörös Péter campus-főigazgató és Huszti Gábor, a megyei közgyűlési alelnöke el is látogatott a ZIEHL-ABEGG Kft. marcali telephelyére.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Öreg traktorok ha találkoznak...

Bár dologidő van, egy napra szüneteltetjük a munkát, elvégre traktoros találkozó ritkán van – hangzott el Csáfordon, ahol több év kihagyást követően végre meg tudták tartani a veterán mezőgazdasági járművek tizedik „összejövetelét”.

Sertéságazati szakértők tanácskozása

Többnapos, zártkörű tanácskozáson tekintették át az InterPIG és az agri benchmark Pig Network globális sertéságazati szakértői hálózatok képviselői a közelmúlt világpiaci történéseit és a sertéságazat 2021. évi költség- és jövedelemviszonyainak alakulását tagországi szinten.

Erősödik a KITE szerbiai integrációja

Június közepén felavatták az Újvidék melletti Csenejen a KITE d.o.o központját. Az avatáson részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nedimovič Branislav szerb mezőgazdasági miniszter és Pásztor István, a Vajdasági Parlament elnöke is. A vendégeket Guba Sándor, a nádudvari KITE Zrt. elnöke és Szabó Levente vezérigazgató köszöntötték.

Gödöllőn ismerte el a gazdák fejlődését és újításait a Digitális Agrárakadémia

A Digitális Agrárakadémia konzorciuma digitális bemutató gazdaság tematikus versenyt hirdetett meg, lehetőséget biztosítva a gazdaságoknak arra, hogy sikereiket és tapasztalataikat bemutathassák. A Digitális Bemutató Gazdaság Díjakat 27 díjazott részére adták át a MATE gödöllői Szent István Campusán.