Back to top

Egy éves a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

A MATE megalakulása és zökkenőmentes modellváltása történelmi lehetőségeket biztosít a korszerű képzési struktúra hazai megalapozásához és a magyar agrárium felzárkóztatásához. Az intézmény első születésnapjáig elvégzett munka pozitív hatásai már most érezhetők: megújult a képzési kínálat, fejlődik az infrastruktúra, megvalósult egy kétlépcsős béremelés, sőt felpezsdült az egyetem sport- és kulturális élete is.

A MATE jogelőd intézményeinek integrációja, az alapítványi modellváltás, az elavult kari struktúra átalakítása, a tantervek modernizálása és a közeljövőben várható fejlesztések elindítása mind fontos eredménynek tekinthetők az elmúlt esztendőből, hiszen minden fiatal olyan egyetem hallgatója szeretne lenni, ami minden téren megfelel a 21. század követelményeinek.

Az egyéves születésnapját ünneplő intézmény iránti bizalom folyamatos növekedését tanúsítja, hogy a 2021/2022. tanévben 24 százalékkal több új hallgató kezdhette meg tanulmányait a MATE-n, miközben két évvel korábban még 40 százalékkal csökkent az agrárképzésekre jelentkezők száma.

„A minőségi és gördülékeny oktatási-kutatási tevékenységhez intézményünk egyre erősödő bázist biztosít, hiszen Sarródtól Békéscsabáig immár több mint 600 épület, 13 000 hektár termőföld, húsznál több gazdasági társaság és egy világszínvonalú gödöllői uszoda is a tulajdonunkban van. Az első gyümölcsök pedig már most beértek: a tavalyi évet több mint 100 rendezvénnyel és közel 2000 sajtómegjelenéssel zártuk, hallgatóink 92 OTDK-díjat nyertek, 120 ösztöndíjasunk került be az Új Nemzeti Kiválósági Programba, igazolt sportolóink száma pedig meghaladta az ezer főt” – hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba rektor.

Fotó: MATE

Mint azt az intézmény vezetője kiemelte, a legfőbb cél az élettudományok minden területén tettre kész, gyakorlatias tudású szakembereket képezni, melyhez a MATE minden lehetséges támogatást megad.

Ily módon a gyöngyösi, kaposvári, keszthelyi és szarvasi campusok a vidéki értelmiség jelentős bázisaivá fejlődhetnek, eredményesen szolgálva mind a térségi igényeket, mind a nemzetpolitikai elvárásokat.

A hosszabb távú cél pedig az, hogy a szervezetileg és szakmailag megfelelően átalakított MATE a világ első harminc agráregyeteme közé kerüljön, melyre az első év kiemelkedő eredményei alapján minden esélye megvan.

Forrás: 
MATE

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Állatvédelmi szakállatorvosi képzés indul

Először indított állatvédelmi, illetve állatjólléti posztgraduális képzést az Állatorvostudományi Egyetem.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben – magyar észjárással

Mintha csak egy amerikai sikertörténetet olvasnánk… Kereset-kiegészítésnek indult a vállalkozás, amely aztán szűk három évtized alatt a maga szegmensében a világ egyik meghatározó vállalatcsoportjává fejlődött.

Gazdafórum a Szigeti Farmon: terítéken a zöldítés

A Kalocsa melletti Szigeti Farmon tartott gazdafórum fő témái a közös agrárpolitika változásai voltak, élükön a zöld alapszabályokat (Zöld Felépítmény) tartalmazó agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG), és az új elemként induló, önkéntes agro-ökológiai programokkal (AÖP). A szeptember végi tanácskozásra mintegy 90 helyi és dél-alföldi termelő érkezett.