Back to top

Az agrárvállalkozók jó adósok

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány hitelfelvételük során segíti a hazai agrár és vidéki vállalkozásokat azzal, hogy intézményi kezességvállalást biztosít fedezet gyanánt. "Az, hogy most már 500 milliárd forintnyi kezességvállalási állománya van az AVGHA-nak, egyértelműen mutatja, hogy jó irányba haladunk" - emelte ki Nagy István agrárminiszter a közelmúltban sajtótájékoztatón.

Az agrárvállalkozók jó adósok | MMG

Hazánk 2900 településén valósul meg a kis és közepes vállalkozások támogatása. Huszonöt-harmincezer őstermelő és családi gazdálkodó, 87 százalékban mikrovállalkozások találhatók a támogatottak között. Ügyfelenként átlagosan kezdetben 15 millió, ma már 30 millió forint, összességében pedig 500 milliárd forint a garantált hitelállomány. Ezek a számok jellemzik dióhéjban az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány működését. Az 500 milliárd forintos határt a somogybabodi szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó Agrofema Kft. hitelügyletével érték el. A 25 éves vállalkozás kombájnvásárlását garantálja az alapítvány.

Az AVGHA az 500 milliárd forintos határt az Agrofema Kft. hitelügyletének garanciavállalásával érte el
Az AVGHA az 500 milliárd forintos határt az Agrofema Kft. hitelügyletének garanciavállalásával érte el
Fotó: AM/Pelsőczi Csaba

A mezőgazdaság folyamatosan fejlődik, ezért állandó fejlesztésre van szükségünk. Elsősorban nagy gépekre, ami igen nagy terhet jelent a gazdálkodás szempontjából. Így jól jött, amikor az idei évben a bankhoz fordulva ajánlották ezt a lehetőséget. Nagy előny a kiszámíthatósága, így nem kellett újabb fedezetet bevonnunk a hitelhez

– mondta el dr. Fenyvesiné Mater Gyöngyi, az Agrofema Kft. ügyvezető igazgatója.

Fotó: AM/Pelsőczi Csaba
A magyar agrárgazdaság a "Megújuló vidék, megújuló agrárium" programmal a korszerűsítés időszakába lépett, ezért különösen fontos mind a finanszírozási feltételek javítása, mind a beruházási hajlandóság ösztönzése – mondta el az agrárminiszter egy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar finanszírozásáról tartott tájékoztatón. Nagy István az agrárhitelezés sikerének tekinti, hogy az élelmiszergazdaság hitelállománya 2021 végére meghaladta az 1500 milliárd forintot. Ennek az egyik oka az, hogy többféle segítséget is kapnak a gazdák a beruházásaik finanszírozásához: támogatást, hitelt, kamattámogatást, hitelgaranciát. Igaz, kell is a segítség, hisz a mezőgazdaság tőkeigényes, és hónapokig, akár évekig is áll a pénz a terményben, hizlalt állatban, mire el lehet adni.

Nagy István agrárminiszter a témával kapcsolatosan rámutatott:

Nagyon hosszú idő az, amíg a termelést meg kell finanszírozni. Hosszú időn át csak befelé áramlik az ágazatba a pénz. Majd eltelik 6 hónap, egy év, vagy akár kettő is addig, amikor ki tudjuk venni belőle. De addig a jószágot mindennap etetni kell, a növényeket táplálni kell, növényvédő szerekkel kell kezelni. Tehát nagyon sok ráfordítás van, és ezt a speciális helyzetet kell megoldanunk a kedvezményes hitelekkel, hitelgaranciával.

Nagy István, agrárminiszter
Nagy István, agrárminiszter
Fotó: mmg
És hogyha a gazda - egy növénytermesztő - nem akar azonnal kombájn alól értékesíteni dömping áron, akkor eljut addig a döntésig, hogy be kell ruházni, szárítót kell építeni, tárolókapacitást kell, bővíteni, szállítójárművet vásárolni, tehát egy nagy összegű beruházásra van szükség.
Akkor indul a folyamat: meg kell pályázni, el kell nyerni. Ha mindez sikeres, akkor már a pénz fele megvan. Hogy szerezzük meg a másik felét? Egy része megvan otthon a gazdaság bevételéből, de biztos, hogy eljut a bankig, a hitelfelvételhez. És itt jövünk újra csak segítségül a gazdák számára. Ahhoz, hogy hitelt tudjon egy gazda felvenni, kamattámogatási konstrukciókat, kezességvállalásokat biztosítunk.

Az, hogy a 150 milliárd helyett most már 500 milliárd forintnyi kezességvállalási állománya van az AVGHA-nak egyértelműen mutatja, hogy jó irányba haladunk. A gazdák részéről látszik, hogy van hajlandóság a beruházásra, értik, hogy mit szeretnének elérni a minisztériumban. A támogatási rendszerre van igény, és látszik, hogy jó pályázatokat ír ki a minisztérium, mivel az találkozik a gazdák fejlesztési szándékával. Ez a garanciája a magyar mezőgazdaság megújulásának - mutatott rá Nagy István.

Fotó: AM/Pelsőczi Csaba
Dr. Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta:
- Én azt gondolom, hogy mivel sokféle kockázat van manapság, ezért sokféle kockázatkezelési eszközt, rendszert dolgoz ki az Agrárminisztérium. Mi egy olyan eleme vagyunk ennek, ami már évtizedek óta működik.

Hitelre, illetve pénzre, forrásra a mezőgazdaságnak mindig is szüksége volt. Most, amikor a technológia, a modernizáció folyamatos, egyrészt még több pénzre van szükség a beruházásokhoz, másrészt pedig a napi működéshez is –kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Nyilvánvaló, hogy banki szemmel azokat az ügyfeleket, akik lényegesen nagyobbak, nagyobb területen gazdálkodnak, szívesebben finanszírozzák. Az alapítványnak ebben is egy kiegyenlítő szerepe van, mérettől függetlenül segíti a gazdálkodókat, de különösen a kis és középvállalkozói körben képes mindenkit támogatni.

Mennyire jó adósok az agrárvállalkozók?

- Nagyon jó adósok.

Nem mindig volt ez így, de az elmúlt egy évtizedben elmondható, hogy más ágazatokhoz, szektorokhoz képest lényegesen jobb adósok.

Viszont sokkal több forrásra van szükségük. A bankoknál van egy határ, aminél nem tudnak feljebb menni egy-egy ügyfél hitelezésében. Emiatt hiába jó adósok, a garanciákra változatlanul szükség van.

Természetesen azt még nem látjuk mi lesz, hisz közismert, hogy a tavalyi évben a moratórium miatt jogilag sokkal kevesebb problémás hitel felmondására kerülhetett sor. A tavalyi év ilyen szempontból nálunk is kiugróan alacsony volt, huszonnégyezer ügyfél esetében mondta fel a bank a hitelüket és kellett nekünk helytállni. Egyértelmű, hogy a következő években ez a szám emelkedni fog. Erre föl kell készüljünk, de alapvetően a válaszom mégis az, hogy nagyon alacsony a bukási arány a mezőgazdaságban, és reméljük, hogy ez így is fog maradni!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Szeptember végén került megrendezésre immár 33. alkalommal a Nyúltenyésztési Tudományos Nap. A Kaposváron tartott rendezvényen az ágazat szereplői a hazai kutatók legfrissebb tudományos kutatási irányait és eredményeit ismerhették meg, majd sor került az ágazat helyzetét összefoglaló kerekasztal beszélgetésre is.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Nyílt levél az energiaárak miatt

Tekintettel az energiaárak elmúlt hetekben tapasztalt rendkívüli emelkedésére, a német nagykereskedelmi és külkereskedelmi szövetség (BGA) nyílt levelet intézett a kancellárhoz és a szövetségi kormányhoz.

A méhész is vállalkozó 3.

Ez már a többedik cikkem, és végre elérek oda, hogy a méhészetről is elkezdjek beszélni. Az előző cikkek gondos után járást igényeltek több részletükben, mert hiába tudok valamit, ha le akarom írni, csak leellenőrzöm még egyszer. Ebben a cikkben erre nem volt szükség, ugyanis az elejétől a végéig kizárólag saját tapasztalatot írok le.

Megjelent a feldolgozóipari kkv-k energiatámogatási programjának pályázati felhívása

Megjelent a feldolgozóipari kis- és közepes vállalkozások (kkv) energiatámogatási programjának pályázati felhívása; a pályázatra október 20-ától regisztrálhatnak az energiaintenzív cégek - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium a közösségi oldalán hétvégén.

Tűzifaprogram: átcsoportosítják a készleteket

Nagyon nagy az érdeklődés a Tűzifaprogram iránt, ezért az állami erdészetek az erdőkben gazdagabb vidékekről faanyagot szállítanak át oda, ahol kevesebb az erdő vagy többen élnek – jelentette be közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Gazdafórum a Szigeti Farmon: terítéken a zöldítés

A Kalocsa melletti Szigeti Farmon tartott gazdafórum fő témái a közös agrárpolitika változásai voltak, élükön a zöld alapszabályokat (Zöld Felépítmény) tartalmazó agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG), és az új elemként induló, önkéntes agro-ökológiai programokkal (AÖP). A szeptember végi tanácskozásra mintegy 90 helyi és dél-alföldi termelő érkezett.

Fogadóépület várja a Rám-szakadékba látogatókat

A Visegrádi-hegység egyik frekventált kirándulóhelyén, a Rám-szakadékban információs és elsősegély-központot adott át a területet és a környező erdőket kezelő Pilisi Parkerdő - mondta el az erdőgazdaság szóvivője szerdán az MTI-nek.