A Neszmélyi BORvidékÉrt Egyesületet alkotó 6 neszmélyi borászat (Bősze Pincészet – Ászár, Hilltop Neszmély Borászat – Neszmély, Kisbaka Családi Borbirtok – Baj, Kősziklás Borászat – Dunaszentmiklós, Petőcz Pincészet – Ászár, Szivek Pince – Kesztölc) egymás véleményét és tevékenységét tiszteletben tartva, határozott elvek alapján szabályrendszert állított fel a szőlő származása, művelése, feldolgozása, illetve a bor kezelése és érlelése terén.
Az első #Neszmély bort 5 pincészet – Szivek Pince (Kesztölc), Petőcz Pincészet (Ászár), Bősze Pincészet (Ászár), Kősziklás Borászat (Dunaszentmiklós), illetve a borvidék legismertebb neve a Hilltop Neszmély Borászat – készítette el. A kezdeményezéshez ugyanakkor további borászatok is csatlakozhatnak, akik a Neszmélyi BORvidékÉrt Egyesület által lefektetett és elfogadott határozott értékrendnek, illetve a #Neszmély készítési kritériumainak megfelelnek.
„Ez a palack bor maga Neszmély. Benne van az északi hosszan elnyúló borvidék minden sajátossága, a neszmélyi dombok és völgyek, a mély-meleg lösztalaj, a hűvösebb klíma, az itt végtelen hosszúságban kígyózó Duna.
Mi, akik a szívügyünknek tekintjük ezt a borvidéket, és tenni akarunk azért, hogy minél többen lássák, érezzék, amit mi már jó ideje tudunk és hiszünk, hogy a magyar borvidékek között, fehérbor tekintetében, a Neszmélyi borvidék élenjáró és szinte minden évjáratban a legjobbak között tud lenni, szeretnénk közös erővel régi dicsfényébe állítani a borvidéket” – mondta a #Neszmély kapcsán a magyar borászat ikonikus alakja, a Hilltop Neszmély Borászat társtulajdonosa és főborásza, Kamocsay Ákos, hozzátéve, hogy a közösségi bor létrehozásával nem az a cél, hogy egy csúcsminőség kerüljön a pohárba, hanem egy olyan stílus, mely erre a tájra, s az itt termő fajtákra jellemző, minden évjáratban.
„Célkitűzésünk, hogy a #Neszmély egy könnyen értelmezhető, friss, gyümölcsös és üde jellegű házasítás legyen, melyben az alapfajták egyéni karakterei nem uralkodnak el a cuvée-n. Mindezt úgy, hogy a Neszmélyi borvidék könnyedsége és lendületessége köszönjön vissza a borból. Ezért alap fajtákként a Királyleányka, Olasz rizling, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Chardonnay, Pinot gris, illetve illatos fajtákként Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Sárga muskotály adja a házasítás lelkét.
Továbbá a #Neszmély borral szeretnénk egyre több rendezvényen is megjelenni, és a boron keresztül megismertetni a borvidéken tevékenykedő borászatokat, illetve a Neszmélyi borvidék sokszínűségét és szépségét” – fogalmazta Emmer Szabolcs, a Neszmélyi BORvidékÉRT Egyesület elnöke, a 2008-ban alapított dunaszentmiklósi Kősziklás Borászat tulajdonos-borásza, aki az ötlet egyik gazdája volt, s oroszlánrészt vállalt a #Neszmély közösségi bor létrehozásában és kivitelezésében.
A #Neszmély közösségi bor
Színe a zöldes fehértől a zöldes sárgáig terjedő skálán mozog. Friss és üde jellegű házasítás, melyben az alapfajták egyéni karakterei nem uralkodnak el a cuvée-n. A bor kerek, gyümölcsös íz világú, emellett határozott savakkal rendelkezik. A Neszmélyi borvidék könnyedsége és lendületessége köszön vissza borból
Felhasználható szőlőfajták:
- Alap fajták: Királyleányka, Olasz rizling, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Chardonnay, Pinot gris,
- Illatos/aromatikus fajták: Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Sárga muskotály
Szőlőtermesztés:
- A házasításban szereplő termés kizárólag a Neszmélyi Borvidék területéről származhat.
- Az alapfajták esetén maximális terméshozam 110q/ha, illatos/aromatikus fajták esetén 140q/ha