0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kimutatták, mennyi ideig marad fertőző a koronavírus a szarvasokban

Az észak-amerikai fehérfarkú szarvas esetében kimutatták, hogy képes megfertőződni a SARS-CoV-2 vírussal. Az Amerikai Egyesült Államok területén belül 5 államból jelezték vadon élő példányokból a fertőzést, eddig azonban kérdés volt, vajon képesek-e egymást, vagy az embert is megfertőzni.

Március végén jelent meg egy tanulmány a PLOS Pathogens című szaklapban, melyben laboratóriumi körülmények között vizsgálták a vírus fertőzőképességét a szarvasok között. Dr. Diego Diel, az amerikai a Népegészségügyi és Diagnosztikai Tudományok Tanszék docense és az Állatorvosi Főiskola Állategészségügyi Diagnosztikai Központjának Virológiai Laboratóriumának igazgatója elmondta:

„Egy relatív rövid időablak az, amíg a fertőzött állatok képesek átadni a vírust. Azonban a vírus nagyon könnyen jut át a szarvasokra, amikor azok más fertőzött állatokkal kerülnek kapcsolatba.”

– írja a phys.org.

A tanulmány azt is felfedte, hogy a vírus a szarvasok légzőrendszerében, nyirokszöveteiben – beleértve a mandulákat és más nyirokcsomókat – illetve a központi idegrendszer szöveteiben szaporodik.

„A vírus szaporodása a felső légzőszervrendszerben – különösen az orrüregben – ahhoz hasonló, amit az embereknél és más fertőzött állatoknál is megfigyeltek, melyek képesek elkapni ezt a betegséget.” – mondta Diel. „Véleményem szerint ez az oka annak, hogy a vírus olyan hatékonyan terjed.” Ahogy az embereknél, úgy a szarvasoknál is az orrból és szájból származó váladékokkal és aeroszolokkal jut tovább a vírus.

Ez a felfedezés fontos a jövőbeni SARS-CoV-2 járványügyi és immunológiai tanulmányok tervezése szempontjából, amelyek arra irányulnak, hogy megfejtsék:

viselkedhetnek-e a fehérfarkú szarvasok egyfajta rezervoárként a vírus számára, ahol az emberi populációtól függetlenül fennmarad a betegség.

Tavaly a kutatók számos olyan esetet tártak fel az USA államaiban, amikor emberekről jutott át a vírus a szarvasok populációiba.

Azon szövetek azonosítása, ahol a vírus szaporodni képes, szintén fontos információ a szarvasokra vadászó emberek szempontjából. Ugyan egyelőre nincs bizonyíték rá, hogy az állatok visszafertőzték volna az embereket, azonban a járványügyi szakemberek szerint előfordulhat, hogy a vadászok a fertőzött zsákmány zsigerelése és feldolgozása során elkaphatják a betegséget.

„Tekintettel a szarvasvadászat elterjedtségére az Egyesült Államokban, a vírus szaporodási helyeinek ismerete fontos, hogy minimálisra csökkentsük az betegségnek való kitettség és az átvitel kockázatát ezekből a vadon élő állatokból, amelyek potenciálisan visszafertőzhetik az embert.” – mondta Diel.

A tanulmány során orron át fertőztek meg fehérfarkú szarvasokat a SARS-CoV-2 vírussal egy 3-as biológiai biztonsági szintű létesítményben az USDA (United States Department of Agriculture, az Amerikai Egyesült Államok földművelésügyi minisztériuma) Nemzeti Állatbetegség Központjában (National Animal Disease Center, NADC), az Iowa állambeli Amesban. Ezután 3, 6 és 9 nappal később egészséges szarvasokat engedtek össze a fertőzöttekkel.

Tesztekkel igazolták, hogy a beteg szarvasok 5 nap után már nem fertőznek tovább, mivel 3 nappal a fertőzés után még tovább adták a betegséget, azonban 6 és 9 nappal később az egészséges állatok már nem kapták el a vírust.

Az új eredmények kiegészítik Diel csapatának korábbi eredményeit, melyet az NADC-vel közösen végzett, és elsőként bizonyították be, hogy a fehérfarkú szarvasok különösen fogékonyak a COVID-19 vírusfertőzésre.

Forrás: phys.org