Back to top

A CLIMMAR-ról dióhéjban

A CLIMMAR az Európai Mezőgazdasági Gépkereskedők Szövetsége, amelynek 16 ország nemzeti szervezete a tagja. Magyarországot a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége, a MEGFOSZ képviseli a szervezetben, immár több mint negyed évszázada.

A CLIMMAR székhelye a hollandiai Nieuwegenben van, elnöke Erik Hogervorst. Mellette három elnökhelyettes és a főtitkár irányítja a szervezetet. A hatékony lobbitevékenység érdekében az Európai Unió székhelyén, Brüsszelben működik a főtitkárság. Tizenhat tagszervezetén keresztül 16 ezer kereskedőt és szervizt tömörít a CLIMMAR Európa-szerte, amelyek összesen 190 ezer szakembert foglalkoztatnak.

A szervezethez tartozó vállalkozások összesített árbevétele 47 milliárd euró volt tavaly, az általuk lefedett mezőgazdasági terület 1,9 millió hektár volt és 3,5 millió mezőgazdasági vállalkozó a partnerük.

A CLIMMAR aktívan vesz részt az EU szabványosítási és normaalkotási tevékenységében, a forgalmazók kereskedelmi és szerviztevékenységének fejlesztésében, illetve a szakember-utánpótlás megteremtésében.

A CLIMMAR öt munkacsoportba szervezi a tevékenységét. Ezek egyike a lobbitevékenységet fogja össze, egy másik a piacokat elemzi, statisztikákat és prognózisokat készít, a konjunktúrát értékeli. Külön munkacsoport méri fel a kereskedők által nyújtott szolgáltatásokkal való elégedettséget. A felmérés alapján készített Dealer Satisfaction Index (DSI) a gyártók és a velük kapcsolatban álló kerekedők üzleti és szakmai kapcsolatát értékeli, éves viszonylatban. A CLIMMAR rendkívül fontosnak tekinti a szakképzést és a továbbképzéseket felügyelő és értékelő munkacsoport tevékenységét, továbbá a normatívákat, ajánlásokat és szabványtervezeteket kidolgozó munkacsoportot.

A szervezet és szakmai bizottságai, munkacsoportjai rendszeres megbeszéléseken, munkatalálkozókan egyeztetnek. A CLIMMAR weboldalán rendszeresen közzéteszik a konjunktúraindexeket és más releváns elemzések eredményeit.

Utóbbiak között jelent meg nemrég a szövetség európai tagszervezeteihez tartozó vállalkozások által foglalkoztatott szakemberek elemzése. Eszerint az európai átlag 11,6 foglalkoztatott vállalkozásonként. A MEGFOSZ-tag vállalkozások átlagosan 22,8 főt foglalkoztatnak, ez volt a legnagyobb fajlagos létszám. A többi tagország esetében 4,6 (Olaszország) és 20,8 fő (Nagy-Britannia) között alakult a vállalkozásonkénti átlag.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

A precíziós gazdálkodás egyik alapja a talajinformáció

Dr. Dobos Endre, egyetemi tanár, a Magyar Talajtani Társaság elnöke szerint, a precíziós gazdálkodás egy csodálatos dolog. Fontos lehet megvizsgálni kicsit, hogy tudományos oldalról és különösen a talajos oldalról hogyan is néz ki ez az új gazdálkodási forma.

Milyen lesz 5 év múlva a vidéki turizmus?

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös Agrárakadémia sorozatának ötödik állomása Gyöngyös volt. A Károly Róbert Campus-on az előadók és a fórum résztvevői vidéki turizmus kérdéseivel, lehetőségeivel foglalkoztak. Bár a fórumon elhangzott, hogy az ágazat sok tekintetben egyhelyben toporog, a témában jártas szakértők szerint öt év múlva már más képet mutat majd.

Az ügyfelekért és a dolgozókért

Több, mint 10 évvel ezelőtt döntötték el, 2012-ben pedig bele is vágott nagyszabású telephely-fejlesztési programjába az AXIÁL Kft. Azóta 10 új telephelyet adtak át és ötöt újítottak fel. A legújabbat a napokban avatták Felsőzsolcán.

A biológiai iparág egyik legnagyobb független vállalatát vásárolta meg a Corteva

A Corteva, Inc. (NYSE: CTVA) és a Stoller Group, Inc. ("Stoller") ma bejelentette, hogy a Corteva végleges megállapodást írt alá a houstoni székhelyű Stoller, az iparág egyik legnagyobb független biológiai vállalatának felvásárlásáról. A több mint 60 országban folytatott tevékenységével és értékesítésével, valamint 2022-re több mint 400 millió dollárra prognosztizált bevételével a Stoller hozzájárul a Corteva növekedési és nyereségességi (EBITDA) mutatóihoz.

A hideg még várat magára

Bár ma a naptár szerint elkezdődött a tél, az időjárás egyelőre őszi jelleget mutat, és komolyabb lehűlés a következő egy hét során sem valószínű, sőt a jövő hét első felében az éjszakai fagyok is megszűnnek.

„Tisztában vagyunk az értékeinkkel és a feladatainkkal”

A nemzeti KAP-stratégia teljes támogatása mellett az ágazat likviditási problémáit, az állami kárenyhítő rendszer hiányosságait és a birtokpolitika visszásságait is kiemelte helyzetértékelésében Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke a szervezet tegnapi közgyűlésén.

Változások a drónpilótaképzések feltételrendszerében és az eljárásrendjében

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) módosította a pilóta nélküli légijárműves (drónos) növényvédelmi alapképzés megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó feltételrendszert és eljárásrendet. Az új változat 2023. január 1-jétől lép hatályba.

Aranyosi Károly - Kihívások közepette is tervezhető jövő

„Az IKR Agrár egy attitűdöt testesít meg, és ennek az attidűdnek több gyökere van: egyrészt a vállalat otthona, Bábolna, másrészt a mezőgazdaság; a hazai mezőgazdasággal, azon belül elsősorban a szántóföldi növénytermesztéssel való kapcsolata. IKR-esnek lenni különleges” – vallja Aranyosi Károly az IKR Agrár ügyvezetője.

Intelligens permetezés Európában

Az idei SIMA kiállításon mutatta be Európában a John Deere a növényvédő permetezőgépeihez kifejlesztett See & Spray funkciót. A gépeket az amerikai vállalat hollandiai gyárában, Horstban gyártják.