Back to top

A CLIMMAR-ról dióhéjban

A CLIMMAR az Európai Mezőgazdasági Gépkereskedők Szövetsége, amelynek 16 ország nemzeti szervezete a tagja. Magyarországot a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége, a MEGFOSZ képviseli a szervezetben, immár több mint negyed évszázada.

A CLIMMAR székhelye a hollandiai Nieuwegenben van, elnöke Erik Hogervorst. Mellette három elnökhelyettes és a főtitkár irányítja a szervezetet. A hatékony lobbitevékenység érdekében az Európai Unió székhelyén, Brüsszelben működik a főtitkárság. Tizenhat tagszervezetén keresztül 16 ezer kereskedőt és szervizt tömörít a CLIMMAR Európa-szerte, amelyek összesen 190 ezer szakembert foglalkoztatnak.

A szervezethez tartozó vállalkozások összesített árbevétele 47 milliárd euró volt tavaly, az általuk lefedett mezőgazdasági terület 1,9 millió hektár volt és 3,5 millió mezőgazdasági vállalkozó a partnerük.

A CLIMMAR aktívan vesz részt az EU szabványosítási és normaalkotási tevékenységében, a forgalmazók kereskedelmi és szerviztevékenységének fejlesztésében, illetve a szakember-utánpótlás megteremtésében.

A CLIMMAR öt munkacsoportba szervezi a tevékenységét. Ezek egyike a lobbitevékenységet fogja össze, egy másik a piacokat elemzi, statisztikákat és prognózisokat készít, a konjunktúrát értékeli. Külön munkacsoport méri fel a kereskedők által nyújtott szolgáltatásokkal való elégedettséget. A felmérés alapján készített Dealer Satisfaction Index (DSI) a gyártók és a velük kapcsolatban álló kerekedők üzleti és szakmai kapcsolatát értékeli, éves viszonylatban. A CLIMMAR rendkívül fontosnak tekinti a szakképzést és a továbbképzéseket felügyelő és értékelő munkacsoport tevékenységét, továbbá a normatívákat, ajánlásokat és szabványtervezeteket kidolgozó munkacsoportot.

A szervezet és szakmai bizottságai, munkacsoportjai rendszeres megbeszéléseken, munkatalálkozókan egyeztetnek. A CLIMMAR weboldalán rendszeresen közzéteszik a konjunktúraindexeket és más releváns elemzések eredményeit.

Utóbbiak között jelent meg nemrég a szövetség európai tagszervezeteihez tartozó vállalkozások által foglalkoztatott szakemberek elemzése. Eszerint az európai átlag 11,6 foglalkoztatott vállalkozásonként. A MEGFOSZ-tag vállalkozások átlagosan 22,8 főt foglalkoztatnak, ez volt a legnagyobb fajlagos létszám. A többi tagország esetében 4,6 (Olaszország) és 20,8 fő (Nagy-Britannia) között alakult a vállalkozásonkénti átlag.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öreg traktorok ha találkoznak...

Bár dologidő van, egy napra szüneteltetjük a munkát, elvégre traktoros találkozó ritkán van – hangzott el Csáfordon, ahol több év kihagyást követően végre meg tudták tartani a veterán mezőgazdasági járművek tizedik „összejövetelét”.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Erősödik a KITE szerbiai integrációja

Június közepén felavatták az Újvidék melletti Csenejen a KITE d.o.o központját. Az avatáson részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nedimovič Branislav szerb mezőgazdasági miniszter és Pásztor István, a Vajdasági Parlament elnöke is. A vendégeket Guba Sándor, a nádudvari KITE Zrt. elnöke és Szabó Levente vezérigazgató köszöntötték.

Gödöllőn ismerte el a gazdák fejlődését és újításait a Digitális Agrárakadémia

A Digitális Agrárakadémia konzorciuma digitális bemutató gazdaság tematikus versenyt hirdetett meg, lehetőséget biztosítva a gazdaságoknak arra, hogy sikereiket és tapasztalataikat bemutathassák. A Digitális Bemutató Gazdaság Díjakat 27 díjazott részére adták át a MATE gödöllői Szent István Campusán.

A meleg miatt több a mezőgazdaságot érintő tűz

Idén eddig már 10493 tűz keletkezett a szabadban, csaknem kétszer annyi, mint tavaly ilyenkor. A leégett terület nagysága 331 négyzetkilométert tesz ki, ami majdnem tízszerese a 2021-ben leégett terület nagyságának. Csak júniusban 971 szabadtéri tűz keletkezett, ami tavaly júniushoz képest 9 százalékos emelkedést jelent.

Két tulajdonos, négy kultúra

A balástyai Hegedűs fivérek termesztik hazánkban a legtöbb frisspiaci fejes salátát. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a megtermelt mennyiség csaknem a tízszeresére nőtt a kertészet bő egy évtizede alatt. A fő kultúrát jól kiegészíti a karalábé és a kápia, és egyre több lehetőséget látnak a gumós édesköményben is.

Lesz még rosszabb – száraz, forró nyarak Mezőhegyesen

Az aratás hagyományos kezdete, Péter-Pál napja előtt 15 nappal már meg kellett kezdeni az aratást Mezőhegyesen.

Légi felderítés és növényvédelem: talán még idén felszállhatnak a kijuttató drónok

Erős szélben és változó légmozgás mellett is jól teljesítenek a mezőgazdasági monitoring drónok, növényvédelemre azonban ilyen időjárási viszonyok között nem ajánlott a használatuk. A dróntechnológiával, a jogszabályokkal és a biztonságos üzemeltetéssel foglalkozik a MyActionCam Kft. és Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozata.

Mire figyeljen az autós, ha traktort előz?

A mezőgazdasági munkák során a gazdák gyakorta használják a közutakat járműveikkel, akár benzinkúti tankolás, akár az egyik munkaterületről a másikra való eljutás okán. Mire figyeljenek az autósok, ha lovas kocsit, traktort előznek – erről kérdeztünk szakértőt.