0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Ma egyesül a Budapest Bank és az MKB Bank

Március 31-én éjfélkor megvalósul a Magyar Bankholding két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank jogi egyesülése. Az egyesült pénzintézet átmenetileg MKB Bank Nyrt. néven működik tovább.

Ezzel újabb mérföldkőhöz érkezett a Magyar Bankholding által irányított hármas bankfúzió, amelynek célja, hogy a Budapest Bank, az MKB Bank, valamint – később, 2023 májusáig – a Takarék Csoport integrációjával Magyarország második legnagyobb, és a digitalizációban is élenjáró univerzális nagybankját hozzák létre.

Egységben az ügyfelekért

A három bank egyesítésében rejlő szinergialehetőségek kiaknázása megkezdődött, ennek első előnyeit a Budapest Bank és az MKB Bank ügyfelei már élvezhetik is. Az egyesült MKB Bank 66 városban, összesen 143 bankfiókkal és 184 db ATM-mel van jelen, ezzel az ügyfeleknek a korábbinál több helyszínen biztosítják a személyes ügyintézést és a megszokott magas minőségű kiszolgálást.

2022. április 1-től a lakossági és vállalati ügyfelek betéti bankkártyájukkal országosan közel 1.100 helyszínen, az egyesült MKB Bank mellett a Takarékbank ATM-jeiből is vehetnek fel készpénzt a saját banki ATM készpénzfelvételi díjjal megegyező díjért.

A korábbi Budapest Bank fiókok arculata is megváltozik, és részben vagy egészben a jogutód MKB Bank logójával és egyéb arculati elemeivel működnek tovább. Április 4-től a Budapest Bank 14 korábbi fiókjánál lesz látható nagyobb imázsváltás. Valamennyi korábban megszokott kommunikációs csatornán – internetbankon, mobilappon, számlakivonaton, postai vagy elektronikus levélben – is majd az MKB Bank saját adataival és logójával találkozhatnak az ügyfelek. Kidolgozás alatt áll a Budapest Bankból, az MKB Bankból, illetve a jövő évben csatlakozó Takarék Csoportból létrejövő nagybank márkája, amelynek bevezetése a tervek szerint 2023-ban valósul meg.

Kimagasló pénzügyi eredményekre építkeznek

A Magyar Bankholding keretében zajló intenzív átalakulási folyamat, illetve a fokozódó piaci turbulenciák ellenére mind a Budapest Bank, mind az MKB Bank rendkívül sikeres évet zárt. Az MKB Csoport 77,7 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el 2021-ben, mérlegfőösszege 2020 óta 19,1%-kal bővült, ami több mint 530 milliárd forint növekedés mellett elérte a 3 314 milliárd forintot.

A Budapest Bank 6,2 milliárd forint teljes átfogó eredményt és 13,8 milliárd forint konszolidált, adózás előtti eredményt ért el a tavalyi évben.

A bank mérlegfőösszege 2021. december végére 7%-kal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest, így meghaladta a 2.530 milliárd forintot.

„Stabil tulajdonosi háttérrel, erős pénzügyi alapokkal vágunk bele a fúzió következő fejezetébe, hogy olyan piacvezető, digitális bankot építsünk, amely nagy mértékben hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez és felveszi a versenyt a nemzetközi bankokkal és neobankokkal is” emelte ki dr. Barna Zsolt, a Magyar Bankholding Zrt. és egyben az egyesült MKB Bank elnök-vezérigazgatója.

Átállási hétvége az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében

A Budapest Bank és az MKB Bank egyesülését követő napokban az egyesült bank tervezetten és ütemezetten átállítja informatikai rendszereit. A 2022. április 2-i és 3-i hétvégén az azonnali fizetési rendszer is ütemezetten leállításra kerül, ezért az egyesülő intézmény ezekre a napokra bankszünnapot hirdet. Az elektronikus csatornák – internetbank, mobil applikáció, üzleti terminál – nem lesznek elérhetőek.

A leállás ugyanakkor nem érinti a POS terminálokon történő fizikai bankkártyás vásárlást, valamint az ATM-es készpénzfelvételt.

Április 4-én, hétfőn, a korábbi Budapest Bank, valamint az eddigi MKB Bank bankfiókok országosan zárva lesznek bankszünnap miatt. Ezen a napon a fizetési megbízások rendben teljesülnek, és az ügyfelek a bankkártyáikat is zavartalanul használhatják az egyenlegeik erejéig.

Az ügyfelek az átállási időszakkal kapcsolatos tudnivalókról és a szolgáltatások igénybevételi lehetőségeiről a Budapest Bank és az MKB Bank honlapjain és közösségi média felületein, valamint személyes kapcsolattartóikon és az ügyfélszolgálaton keresztül egyaránt tájékozódhatnak.

Egerszegi Ádám transzformációért felelős vezérigazgató-helyettes az informatikai átállás kapcsán elmondta: „Kifejezetten fontos szempont volt, hogy a két tagbank egyesülése a lehető legkevesebb teherrel és fennakadással járjon az ügyfeleknek. A hétvége során esetlegesen felmerülő problémák elhárítására számos óvintézkedést vezettünk be annak érdekében, hogy minden ügyfélnek azonnali választ tudjunk adni az esetleges megkeresésekre a tagbankok megszokott kommunikációs csatornáin.

Az átállás lehetővé teszi, hogy az ügyfelek számára a jövőben egységes kiszolgálást és termékpalettát tudjunk biztosítani.”

Menetrendszerűen zajlik az építkezés

2022. január 1. óta az MKB-Euroleasing, a Budapest Lízing, a Takarék Lízing, valamint a Budapest Bank Autófinanszírozási üzletága Euroleasing márkanév alatt integráltan, egységes irányítással működik. Az integrációval olyan országos lefedettségű hálózat jött létre, amely mind a lakossági, mind a vállalati ügyfelek fizikai kiszolgálását hatékonyabbá teszi, illetve a tagbankok fiókjaiban is elérhetővé váltak a gépjármű-, eszköz- és mezőgazdaságigép-finanszírozási lehetőségek is.

A Magyar Bankholding 2022 februárjában a londoni központú Thought Machine-t és annak banki alaprendszerét, a Vault-ot választotta a Magyar Bankholding Csoport új digitális banki platformjának létrehozásához és működtetéséhez, amely az alapját adja a csoport által fejlesztett újszerű, jövőbeni bankolási élménynek. A Thought Machine-nel közös együttműködés keretén belül a csoport első körben olyan termékek és szolgáltatások bevezetését tervezi, amelyek lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy egy helyen, kényelmesen intézzék mindennapi pénzügyeiket.

A bank részére a platform pedig lehetővé teszi a különböző termékek és szolgáltatások az ügyfelek egyedi igényeihez történő igazítását, valamint az újítások egyszerű, gyors és költséghatékony bevezetését.

„A bankcsoport már jelenleg is számos területen piacvezető, célunk pedig egy olyan magyar tulajdonú bank felépítése, amely ügyfélközpontúságával átformálja a pénzintézetekről kialakult hagyományos képet. Egyedülálló piaci tapasztalatokkal rendelkező szakértői csapatunkkal elkötelezetten dolgozunk a tervek sikeres megvalósításán, aminek a mostani egyesülés meghatározó lépése” – tette hozzá dr. Barna Zsolt.

Forrás: Magyar Bankholding Zrt.