Back to top

Új szabályok a növényvédelemben

Tavaly decemberben módosult a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010 FVM rendelet, ami a fenntartható peszticid-használatáról szóló irányelvnek megfelelően kötelezővé teszi az integrált növényvédelmet, és az elektronikus permetezési naplót. A sok változást tartalmazó rendelettervezete Jordán László, a NÉBIH növény-, talaj- és agrárkörnyezet-védelmi igazgatója ismertette Szadán.

A kötelező integrált növényvédelem során az eredeti, 2010-es rendelet mellékletében leírt nyolc alapelvet kell betartani.

(A károsítók megjelenésének megelőzésére biológiai, biotechnikai, agrotechnikai, fizikai és kémiai eljárásokat egyaránt használni kell, beleértve például az ellenálló fajtákat, a természetes ellenségek támogatását is. Folyamatosan figyelni kell a károsítókat, a kezelést megfigyelésre és szakirányító javaslatára alapozva kell elvégezni. Előnyben kell részesíteni a mechanikai, biológia és más környezetkímélő eljárásokat a növényvédő szerekkel szemben. Ha mégis kémiai védekezésre kerül sor, olyan készítményt kell választani, ami a lehető legcélzottabb, és a lehető legkevesebb mellékhatása van a környezetre, az emberi egészségre. Figyelni kell a rezisztencia kialakulásának megelőzésére, és a növényvédelmi technológiát mindig az előző évi tapasztalatok alapján kell megtervezni.)

Fotó: Horváth Csilla

A növényorvosi vényen eddig három helyettesítő készítményt lehetett feltüntetni, az új rendelet szerint azt lehet feltüntetni, hogy a kereskedő kiadhat azonos kultúrára és károsítóra engedélyezett, azonos hatóanyagú készítményt.

Változik a méhek védelmére szolgáló szabályozás: marad a tiltás a méhekre kifejezetten kockázatos szerekkel a virágzó, vagy virágzó gyomokkal tűzdelt kultúrákban, továbbá ott, ahol sok levéltetű miatt járnak a méhek.

Méhekre nem jelölésköteles vagy méhkímélő technológiával is engedélyezett készítményeket szabad csak használni

ebben az esetben, a permetezést pedig legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával lehet kezdeni és 23 óra előtt be kell fejezni.

A növényvédelmi szolgáltatás az új előírások szerint a károsító megfigyelésével kezdődik és a növényorvosi vény kiállításával végzőik. Aki egyes és kettes kategóriába tartozó növényvédő szert használ, ötévente továbbképzésen kell részt vennie.

A növényorvosi szakirányításról idéntől az egységes kérelem nyomtatványon kell nyilatkoznia a gazdálkodónak, megadva a növényorvos nevét és kamarai azonosítóját, de nem kötelező, hogy a szerződést feltöltsék a Nébih rendszerébe.

A permetezőgépekre és drónokra is kell típusminősítést kérni, a követelmények a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem honlapján jelennek meg.

Fotó: Horváth Csilla
A minősítés 5 évig érvényes. 2022. április 30-ig kell a most működő drónokra megkérni a típusminősítést. Arra is figyelmeztetett Jordán László, hogy csak vizsgázott drónpilóták dolgozhatnak a gépekkel. A permetezőgépek műszaki felülvizsgálatában megszűnt az utóbbi évek kedvezménye, amikor is elfogadták az ellenőrök, ha már be volt jelentve vizsgálatra a gép. Az új gépeket ötéves korukig egyszer kell „műszakiztatni”, aztán háromévente.

Az elektronikus permetezési napló tervezete váltotta ki a legnagyobb indulatokat, ismerte el az előadó, de a tapasztalatok tükrében lehet majd változtatni rajta, mondta.

A permetezési naplót legkésőbb a kezelésig kell kitölteni, ami a gazdálkodó kötelessége, értékesítésre termelt növények esetén, illetve csávázáskor, és ez volt a követelmény a papíralapú permetezési napló esetén is.

Júliustól azoknak is át kell térni az elektronikus permetezési naplóra, akik gazdálkodási naplót vezetnek. A bevitt adatokhoz csak a gazdálkodó és a hatóság fér hozzá. Az elektronikus permetezési naplóval megelőzzük a várható uniós kötelezettséget, és azért is megkönnyítheti az életet, hogy az eddigi ötévenkénti növényvédőszer-felhasználási adatközlést, amit 10 ezer gazdálkodótól kértek be, az EU éves gyakoriságra tervezi változtatni. Fenntarthatósági szempontból is jó, ha pontosan tudjuk követni a növényvédőszer-felhasználást.

Fotó: Pixabay
A napló kitöltése elég rugalmas, a tervezett kezelés bevitelénél lehetőség van arra, hogy ne véglegesítsük az adatokat, így még módosítható vagy törölhető a bejegyzés. A gazdálkodó FELIR-számmal léphet be a rendszerbe az ügyfélkapun keresztül. A legnagyobb munka az adatbevitel lesz, amikor meg kell adni a kezelt terület adatait, de azok átvihetők későbbi felhasználásra. Fantázianévvel is lehet jelölni a táblákat, amelyeket GPS-koordinátákkal lehet azonosítani, vagy helyrajzi szám-intervallumokkal, esetleg utca és házszám alapján. Fel kell tüntetni a szakirányítót. A kezelést pedig lehet ismételni.

Az elektronikus permetezési naplót 2022. július 1-től kötelező vezetni.

Meghatalmazott is kitöltheti, de azt a Nébih-nél be kell jelenteni. A permetezési napló folyamatos vezetése a gazdálkodó felelőssége. Márciusban lehet kipróbálni a rendszert és a beérkező tapasztalatok, javaslatok alapján még javítani lehet rajta, hangsúlyozta Jordán László.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

Szüret utáni teendők

A nyár elején letermő gyümölcsfák esetében gyakori probléma, hogy a szüret után elhanyagolják vagy teljesen elhagyják a növényvédelmet. Pedig a szüret utáni védekezések is elengedhetetlenek, mert a korai lombhullás káros a rügydifferenciálódásra, ami a következő évi termést is kedvezőtlenül befolyásolja.

Gyógynövények: kihasználatlan sokféleség

Biológiai sokféleség szempontjából hatalmas potenciál lakozik a gyógynövényekben is, többnyire kihasználatlanul. Mai életünket tekintve, a legtöbb háztartásban már a kamillateát sem használják, annak ellenére, hogy jótékony hatásait mindenki ismeri.

Kevés és drága az ananász

Az európai piacot jelenleg a Costa Ricából származó ananász fedi le, ám a felhozatal egyre kisebb, az eladási árak pedig számottevően emelkedtek, és ez a tendencia valószínűleg tovább folytatódik.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Az élet mindent újrafest

Előadásokkal egybekötött fajtabemutatót tartott Csólyospáloson a Plant Alliance Hungary. A családi vállalkozás több mint húsz éve foglalkozik egynyári növények szaporítóanyagának termesztésével és forgalmazásával, valamint vetőmagok és tálcás palánták értékesítésével.

Beköltöznek a szobanövények (és a pajzstetvek is)

Az egyre hűvösebb idő beköszöntével el kell kezdeni bevinni az eddig kertben „nyaraltatott” szobanövényeket, és a mediterrán eredetű, a komolyabb fagyokra érzékeny dézsás növények is lassan a teleltető helyükre kerülhetnek. A teleltetéskor gyakori probléma okozói a pajzstetvek, melyek ilyenkor szintén beköltöznek – a növénnyel együtt…

Megállíthatatlanul terjednek a rothadásos betegségek – növényvédelmi előrejelzés 40. hét

A sebzések és gyümölcsmoly-berágások nyomán gyakori a gyümölcsfertőző moníliás megbetegedés. A fertőzés nyomán most inkább a rothadás a jellemző, viszonylag kevés a fán maradó, „múmiásodó” termés. Rothad a szőlő is, sietni kell a szürettel.

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

Sovány lesz a német burgonyatermés a nyári aszály miatt

Hiába ültettek a tavalyinál több burgonyát Németország-szerte, a betakarított mennyiség, illetve a hektáronkénti hozam is elmarad nemcsak a tavalyitól, de a sokéves átlagáról is. Az ok egyértelműen a forró és száraz nyár; főleg az öntözetlen területeken nagyok a kiesések.