Back to top

Tihanyi kék, Tarcali kék, Laska, Fekete muskotály: bortörténelmi kortyok

Rég elfeledett magyar borfajták az N28 terasznyitó hétvégéjén. Április 8-10. között Budapest legkülönlegesebb borétterme, az N28 Wine & Kitchen megnyitja teraszát és a régi magyar szőlőfajtákból készült borokat is pohárral kínálják.

Rendkívüli alkalomnak számít ez, hiszen ezekből a borfajtákból csak limitált mennyiségben készül bor és leginkább palackos formában kerülnek értékesítésre. Így ezen a hétvégén a vájtfülű borkedvelők többféle fajtával is megismerkedhetnek, hiszen egyszerre ennyi különlegességet még nem szolgáltak fel poharas formában a városban. A Budapest szívében elhelyezkedő borétterem ráadásul hamarosan borkóstoló sorozatot indít „Bortörténelem kortyonként” címmel, ahol bemutatják a legkülönlegesebb régi magyar fajtákat is, ennek előfutára lesz terasznyitó eseményük.

A tavaly év végén megnyitott N28 Wine & Kitchen bemutatkozásával két híres, magyar borászat álma vált valóra.

Barta KárolyUjvári Vivien főborász segítségével – világszínvonalú tokaji borokat készít Mádon. Szentesi József pedig a Velencei-tó északi részének vezető borásza, aki rengeteget tett az olyan ősi magyar fajták megmentéséért, mint például a Csókaszőlő, a Lisztes vagy a Tihanyi kék.

Méltatlanul keveset beszélünk az elfeledett, ősi magyar szőlőfajtákról. Tihanyi kék, Tarcali kék, Laska, Fekete muskotály. Csak néhány név azok közül, melyek a 19. század végén a legnépszerűbb szőlőfajtáknak számítottak idehaza, de mára ezek szinte teljesen eltűntek. Azonban egy helyen biztosan fellelhetők: Szentesi József pincéjében, és ennek folyományán az N28-ban is.

Szentesi József a beavatkozásoktól mentes borkészítés szószólója, a Borászok Borásza díj kitüntetettje, Michelin-csillagos éttermek beszállítója, és nem véletlenül!

19. századi szőlészeti és borászati munkák tanulmányozása után 10-10 feledésbe merült fehér- és kék szőlőfajta telepítéséről döntött. Árverésekre járt, 1880-ból vagy korábbról származó leírásokat vett, amelyekben felsorolták, mik voltak akkoriban az első osztályú fajták. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetéből vesszőket kért és a Velencei-tó körül megkezdte a fajták ültetését. A pince első felfedezettje a Csókaszőlő volt, amelyből immár 10 évjárat tapasztalata áll rendelkezésre. Ennek középérésű, vonzóan meggyes, jó savú, jó szerkezetű, a hordós érlelést jól tűrő, kiválóan érlehető bora van. De említhetnénk még a Tihanyi kéket, a Laskát, a Fekete muskotályt, a Fehér gohért, a Kék bajort, vagy a Tarcali kéket.

A régi magyar borok budapesti szentélyében április második hétvégéjén nem csak egy korty történelem, hanem egy korty jövő is kóstolható:

Fehérborok:

  • Somló Kincse Sárfehér 2020
  • Somló Kincse Piros bakator 2020
  • Somló Kincse Gohér 2019
  • Szentesi Pince Vörös dinka 2018

Vörösborok:

  • Szentesi Pince Tihanyi kék 2020
  • Szentesi Pince Laska 2020
  • Szentesi Pince Kék bajor 2020
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatósági szempontok a borászatban

Ma már a környezettudatosság egyre több iparágban, tevékenység során kap szerepet. Benesch Antal főborásszal arról beszélgettünk, hogy a borászati-szőlészeti tevékenység hogyan tud környezettudatos lenni, az Érseki Pincészet esetében milyen intézkedéseket tesznek e téren.

Másodszorra ismerték el a Folly Arborétum borát rangos nemzetközi versenyen

A 2019-es után a 2020-as évjáratú Folly Arborétum Rajnai rizling is megkapta a legjobbaknak járó „aranyérmet” Németország legrangosabb borászati versenyén, a Berliner Wein Trophy-n. A versenyen a 400 fős zsűri a 40 országból érkező, több mint 14 ezer tétel közül választotta az egyik legjobbnak a badacsonyörsi Folly Arborétum itthon is közkedvelt fehérborát.

Díj a legjobb borászatnak, borkereskedőnek, étteremnek, borszakírónak, oktatónak

A Magyar Sommelier Szövetség idén kilencedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet hat kategóriában lehet elnyerni. A jelöltekről döntést az elnökségi tagok hozzák annak figyelembe vételével is, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzésekhez.

Kezdődnek az élményprogramok a Fővárosi Állatkertben

Hétvégente tavaszköszöntő élményprogramokkal: látványetetésekkel, állatbemutatókkal, állattréningekkel, merüléses cápatréninggel és egyéb eseményekkel indítja a tavaszi szezont a Fővárosi Állat- és Növénykert, amely már megnyitotta a Margitszigeti Kisállatkertet is.

Legyen béke, szabadság, egyetértés

Mi magyarok szeretünk emlékezni, különösen olyan történelmi időszakra, amely bővelkedik kiváló emberi teljesítményekben, fiatalos, friss lendületben, hősiességben, megfontolt bölcsességben – fogalmazott ünnepi beszédében Feldman Zsolt, a Bács-Kiskun vármegyei Hetényegyházán tartott március 15-ei ünnepségen.

Nyertünk egy kis időt a metszésre, rezes lemosásra – növényvédelmi előrejelzés 11. hét

A februári kellemes napok után visszatért viszonylag hideg napok lehetőséget adnak a faápolási-metszési munkák befejezésére; illetve a virágzás kezdete előtt még réztartalmú gombaölő készítmények is használhatók a lemosópermetezésre.

Akinél boldog szőlők teremnek

"A bor készítésének sok jó útja van! Minden út jó, aminek a vége egy egészséges, hibátlan, tiszta ízű bor, és minden bor jó, amely valamely fogyasztó örömére szolgál"- fogalmazta meg alapelvét Koch Csaba. A borotai borásszal beszélgettünk generációkról, szaktudásról, technikáról és technológiáról, fajtáról és termőhelyről, de leginkább a borról.

Új területen kápráztatta el a világ szakmai elitjét a Törley Pezsgőpincészet!

A világ egyik legjelentősebb borversenyén, a németországi Mundus Vini-n nyert aranyérmet a Törley Alkoholmentes Rosé. Az immár hagyományosan megrendezett tavaszi fordulón idén első alkalommal írtak ki bor alapú, alkoholmentes kategóriát, ahonnan az első magyar érmet a Törley Pezsgőpincészet Kft. hozta el.

Az új agrártámogatási rendszer kihívásai

Februárban jelent meg a szlovákiai gazdáknak szóló több mint száz oldalas kézikönyv, ami a 2023–27 közötti agrártámogatási rendszerben való eligazodást igyekszik segíteni. A kézikönyv az agrártámogatások mindkét pillérét lefedi.

Vattacukor ízű szőlő

A Cotton Candy™ szőlő nemesítésének huszadik évfordulóját ünnepli az International Fruit Genetics LLC (IFG) vállalat. A fajtát 2003-ban hagyományos úton nemesítette David Cain genetikus, kertész, aki egyben az IFG társalapítója, majd még mintegy tíz év telt el, mire kereskedelmi forgalomba került.