Back to top

Tihanyi kék, Tarcali kék, Laska, Fekete muskotály: bortörténelmi kortyok

Rég elfeledett magyar borfajták az N28 terasznyitó hétvégéjén. Április 8-10. között Budapest legkülönlegesebb borétterme, az N28 Wine & Kitchen megnyitja teraszát és a régi magyar szőlőfajtákból készült borokat is pohárral kínálják.

Rendkívüli alkalomnak számít ez, hiszen ezekből a borfajtákból csak limitált mennyiségben készül bor és leginkább palackos formában kerülnek értékesítésre. Így ezen a hétvégén a vájtfülű borkedvelők többféle fajtával is megismerkedhetnek, hiszen egyszerre ennyi különlegességet még nem szolgáltak fel poharas formában a városban. A Budapest szívében elhelyezkedő borétterem ráadásul hamarosan borkóstoló sorozatot indít „Bortörténelem kortyonként” címmel, ahol bemutatják a legkülönlegesebb régi magyar fajtákat is, ennek előfutára lesz terasznyitó eseményük.

A tavaly év végén megnyitott N28 Wine & Kitchen bemutatkozásával két híres, magyar borászat álma vált valóra.

Barta KárolyUjvári Vivien főborász segítségével – világszínvonalú tokaji borokat készít Mádon. Szentesi József pedig a Velencei-tó északi részének vezető borásza, aki rengeteget tett az olyan ősi magyar fajták megmentéséért, mint például a Csókaszőlő, a Lisztes vagy a Tihanyi kék.

Méltatlanul keveset beszélünk az elfeledett, ősi magyar szőlőfajtákról. Tihanyi kék, Tarcali kék, Laska, Fekete muskotály. Csak néhány név azok közül, melyek a 19. század végén a legnépszerűbb szőlőfajtáknak számítottak idehaza, de mára ezek szinte teljesen eltűntek. Azonban egy helyen biztosan fellelhetők: Szentesi József pincéjében, és ennek folyományán az N28-ban is.

Szentesi József a beavatkozásoktól mentes borkészítés szószólója, a Borászok Borásza díj kitüntetettje, Michelin-csillagos éttermek beszállítója, és nem véletlenül!

19. századi szőlészeti és borászati munkák tanulmányozása után 10-10 feledésbe merült fehér- és kék szőlőfajta telepítéséről döntött. Árverésekre járt, 1880-ból vagy korábbról származó leírásokat vett, amelyekben felsorolták, mik voltak akkoriban az első osztályú fajták. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetéből vesszőket kért és a Velencei-tó körül megkezdte a fajták ültetését. A pince első felfedezettje a Csókaszőlő volt, amelyből immár 10 évjárat tapasztalata áll rendelkezésre. Ennek középérésű, vonzóan meggyes, jó savú, jó szerkezetű, a hordós érlelést jól tűrő, kiválóan érlehető bora van. De említhetnénk még a Tihanyi kéket, a Laskát, a Fekete muskotályt, a Fehér gohért, a Kék bajort, vagy a Tarcali kéket.

A régi magyar borok budapesti szentélyében április második hétvégéjén nem csak egy korty történelem, hanem egy korty jövő is kóstolható:

Fehérborok:

  • Somló Kincse Sárfehér 2020
  • Somló Kincse Piros bakator 2020
  • Somló Kincse Gohér 2019
  • Szentesi Pince Vörös dinka 2018

Vörösborok:

  • Szentesi Pince Tihanyi kék 2020
  • Szentesi Pince Laska 2020
  • Szentesi Pince Kék bajor 2020
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Adventi kertajánló

A korai sötétedéshez igazított nyitvatartási idővel, de számos hazai botanikus kert és arborétum tart nyitva a téli hónapokban. Sőt, programokkal is több helyen készülnek, ezekből válogattunk.

Amibe a fűszerpaprika belepirul

A megmérettetést másnapján a Szatymazi Gazdakör, a Szatymaz Község Önkormányzata, a MATE KERTI ZKK Szegedi Kutató Állomás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezete, a MTA Kertészeti Albizottság, valamint a SZAB Kertészeti-, Növénybiológiai és Biotechnológiai Munkabizottság nevével fémjelzett előadásokat Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg.

Etyeki sörsiker Londonban

Több mint 40 ország, közel 700 nevezett tétele között ért el ezüst- és bronzérmet a szakmai körökben a világ legjelentősebb sörversenyének tartott International Beer Challenge-n az Etyeki Sörmanufaktúra, Londonban.

Szombaton lesz a Vadlúd Sokadalom Tatán

Magyarország legnagyobb télköszöntő madárfesztiváljára, a Vadlúd Sokadalomra várják az érdeklődőket szombaton Tatán.

Gyógynövények az ültetvényben

Napjaink széles körben alkalmazott szőlőtermesztési gyakorlataiban jelentős talajbolygatással vagy vegyszerfelhasználással jár a gyomszabályozás, gyomirtás. Ezek sorközti kiváltására már számos takarónövény-magkeverék elérhető, alkalmazásuk elsősorban az ökológiai, biodinamikus vagy AKG előírások szerint működő gazdaságokban terjed. Friss hazai kutatásban a gyógynövények felhasználását vizsgáljuk.

Agrárakadémia a falusi és vidéki turizmusról

Az agroturizmus kihívásairól volt szó a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság kiadó Agrárakadémia sorozatának ötödik állomásán. Az előadók a vidéki turizmus előtt álló kihívásokról és a bennük rejlő lehetőségekről beszéltek.

Mikor árt a legkevésbé az alkohol? Érdekes felfedezés a tudósoktól

Az orvosok és kutatók évek óta állítják, hogy a hosszú távú túlzott alkoholfogyasztás hihetetlenül káros hatással lehet az egészségünkre. Most árnyalták a képet.

Boldog születésnapot HNT!

„Negyed évszázad nagy idő egy szervezet életében. Van mire emlékezni, ezért is hívtuk találkozóra a szakma kiválóságait, segítőinket, a velünk szimpatizálókat”- köszöntötte a vendégeket Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke. A 25 éves évfordulót ünneplő esemény hátteréül impozáns háttérül szolgált a felújított Budavári Palota Magyar Királyi Lovardája.

Várva-várt jótékonyság újborral

Itthon hagyományosan Márton-napkor mutatkoznak be az újborok, ez idén is így van. A Soproni borvidéken dolgozó, fertőbozi Vincellér Borbirtok idén 3 különböző újbort készített, palackok nemes ügyet támogatnak, a Várva Várt Alapítvány munkáját segítik.

Hogyan lettek biotermesztők?

A csehországi bioszőlő-termesztés fejlődéséről hallhattak előadást a Biocont Klub első, Bodrogkeresztúron tartott rendezvényén részt vevők, és két neves szőlész-borász is elmondta, miért választotta ezt a módszert.