Back to top

Tőkefinanszírozást vehetnek igénybe a beruházó agrárvállalkozások

Április közepétől tőkefinanszírozást vehetnek igénybe azok az agrárvállalkozások, amelyek a Vidékfejlesztési Program keretében hajtanak végre beruházásokat. A konstrukció lényege, hogy a szükséges önerő egy részének előfinanszírozásáért tulajdonrészt kap a vállalkozásban a Vidékfejlesztési Tőkealapot működtető, állami tulajdonban álló gazdasági társaság.

Fotó: Magyar Mezőgazdaság
Minderről Balczó Barnabás, az MFB Invest Zrt. vérigazgatója beszélt a Portfolio Agrárium 2022 konferenciáján április 6-án Kecskeméten. „Gyorsítósáv a beruházásokhoz - Támogatás-előfinanszírozás egyszerűen” című előadása abban a szekcióban hangzott el, ahol a szakmai tanácskozás résztvevői arra keresték a választ, hogyan lehet finanszírozni az agrárszektor előtt álló történelmi léptékű felzárkózási és fejlesztési programot a drasztikusan változó makrogazdasági környezetben.

Mint mondta,

az MFB Csoporton belül 2021 novemberében kezdődött el a Vidékfejlesztési Tőkealap tervezése, amely idén április közepétől nyújt lehetőséget a Vidékfejlesztési Program nyertes beruházási pályázatainak előfinanszírozására.

Az MFB Invest piaci szereplőként jár el, de a lehető legkedvezőbb feltételek mellett segíti elő az önrész előteremtését és ezzel a tervezett beruházás megvalósulását.

A Vidékfejlesztési Tőkealap preferált támogatási irányai közé tartozik az élelmiszeripari, az állattartó telepek, kertészeti, takarmány-előállító és borászati üzemek építése, bővítése, korszerűsítése, valamint a precíziós fejlesztés.

A finanszírozást csak kft-k, illetve részvénytársaságok vehetik igénybe, amennyiben már rendelkeznek támogatói okirattal. Az igényelhető összeg 5 millió forinttól 1,2 milliárd forintig terjedhet, de nem lehet több a pályázati támogatásnál. Kezességre, fedezetre, pénzügyi garanciák vállalására nincs szükség. A befektetés formája tőkeemelés vagy tagi kölcsön, aminek feltétele, hogy a finanszírozó ideiglenesen kisebbségi – legfeljebb 3 százalékos – részesedést szerezzen a vállalkozásban.

A finanszírozás futamideje legfeljebb három év, a kölcsönt és az időarányosan elvárt – évi fix 6,5 százalékos – hozamot az államkincstárhoz benyújtott elszámolások alapján fizeti vissza a vállalkozás, amellyel a tőkefinanszírozó tulajdonviszonya megszűnik.

Balczó Barnabás kiemelte: a hazai agrárium számára újszerűnek és talán kevésbé komfortosnak tűnhet, hogy a cégben tulajdonjogot szerez a finanszírozó, de ha a bankok az ismert gazdasági nehézségek hatására jelentősen megemelik az önerő mértékét, sok cég számára megoldást jelenthet a tervezett beruházás megvalósítására.

A Vidékfejlesztési Tőkealapot kezelője, a 100 százalékos MFB Invest tulajdonban levő FOCUS VENTURES Tőkealap-kezelő Zrt. a Vidékfejlesztési Program keretében elnyert támogatást finanszírozza elő, és előlegszámlára is hajlandó fizetni a számla kiállítója számára.

A finanszírozási forma legfontosabb előnye, hogy a támogatott beruházásba kezdő vállalkozások kedvezőbb feltételekkel juthatnak banki finanszírozáshoz, mivel időt nyernek tőketartozásuk kiegyenlítésére.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Írjon levelet Kittenberger Kálmánnak!

A Nimród Vadászújság 2022-ben első alkalommal írja ki a Sólyom-díjat, amely nevét a 110. évfolyamában járó lap neves publicistájáról, Kittenberger Kálmán levelezőtársáról, Láng Rudolfról kapta.

Egy helyen a vadászatot érintő legaktuálisabb témák

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) hatvani székházában tartottak tanácskozást június 21-én a Vadászkamara Területi Szervezeteinek titkárai. Az egyeztetés során a legaktuálisabb témákat vették górcső alá, ezek közül is kiemelt napirendi pont a Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program volt.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Nagy érdeklődés övezte a mezőgazdasági kisüzemek támogatására kiírt pályázatot

A Vidékfejlesztési Program meghirdetett felhívási közül az egyik legsikeresebbnek a 2022. május 31-én lezárult, adottságaik és ambícióik alapján fejlődőképes, kisméretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és gazdasági több lábon állását segítő, mezőgazdasági kisüzemek támogatására kiírt pályázati konstrukció bizonyult.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Erősödik a KITE szerbiai integrációja

Június közepén felavatták az Újvidék melletti Csenejen a KITE d.o.o központját. Az avatáson részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nedimovič Branislav szerb mezőgazdasági miniszter és Pásztor István, a Vajdasági Parlament elnöke is. A vendégeket Guba Sándor, a nádudvari KITE Zrt. elnöke és Szabó Levente vezérigazgató köszöntötték.

Gödöllőn ismerte el a gazdák fejlődését és újításait a Digitális Agrárakadémia

A Digitális Agrárakadémia konzorciuma digitális bemutató gazdaság tematikus versenyt hirdetett meg, lehetőséget biztosítva a gazdaságoknak arra, hogy sikereiket és tapasztalataikat bemutathassák. A Digitális Bemutató Gazdaság Díjakat 27 díjazott részére adták át a MATE gödöllői Szent István Campusán.