Back to top

Tőkefinanszírozást vehetnek igénybe a beruházó agrárvállalkozások

Április közepétől tőkefinanszírozást vehetnek igénybe azok az agrárvállalkozások, amelyek a Vidékfejlesztési Program keretében hajtanak végre beruházásokat. A konstrukció lényege, hogy a szükséges önerő egy részének előfinanszírozásáért tulajdonrészt kap a vállalkozásban a Vidékfejlesztési Tőkealapot működtető, állami tulajdonban álló gazdasági társaság.

Fotó: Magyar Mezőgazdaság
Minderről Balczó Barnabás, az MFB Invest Zrt. vérigazgatója beszélt a Portfolio Agrárium 2022 konferenciáján április 6-án Kecskeméten. „Gyorsítósáv a beruházásokhoz - Támogatás-előfinanszírozás egyszerűen” című előadása abban a szekcióban hangzott el, ahol a szakmai tanácskozás résztvevői arra keresték a választ, hogyan lehet finanszírozni az agrárszektor előtt álló történelmi léptékű felzárkózási és fejlesztési programot a drasztikusan változó makrogazdasági környezetben.

Mint mondta,

az MFB Csoporton belül 2021 novemberében kezdődött el a Vidékfejlesztési Tőkealap tervezése, amely idén április közepétől nyújt lehetőséget a Vidékfejlesztési Program nyertes beruházási pályázatainak előfinanszírozására.

Az MFB Invest piaci szereplőként jár el, de a lehető legkedvezőbb feltételek mellett segíti elő az önrész előteremtését és ezzel a tervezett beruházás megvalósulását.

A Vidékfejlesztési Tőkealap preferált támogatási irányai közé tartozik az élelmiszeripari, az állattartó telepek, kertészeti, takarmány-előállító és borászati üzemek építése, bővítése, korszerűsítése, valamint a precíziós fejlesztés.

A finanszírozást csak kft-k, illetve részvénytársaságok vehetik igénybe, amennyiben már rendelkeznek támogatói okirattal. Az igényelhető összeg 5 millió forinttól 1,2 milliárd forintig terjedhet, de nem lehet több a pályázati támogatásnál. Kezességre, fedezetre, pénzügyi garanciák vállalására nincs szükség. A befektetés formája tőkeemelés vagy tagi kölcsön, aminek feltétele, hogy a finanszírozó ideiglenesen kisebbségi – legfeljebb 3 százalékos – részesedést szerezzen a vállalkozásban.

A finanszírozás futamideje legfeljebb három év, a kölcsönt és az időarányosan elvárt – évi fix 6,5 százalékos – hozamot az államkincstárhoz benyújtott elszámolások alapján fizeti vissza a vállalkozás, amellyel a tőkefinanszírozó tulajdonviszonya megszűnik.

Balczó Barnabás kiemelte: a hazai agrárium számára újszerűnek és talán kevésbé komfortosnak tűnhet, hogy a cégben tulajdonjogot szerez a finanszírozó, de ha a bankok az ismert gazdasági nehézségek hatására jelentősen megemelik az önerő mértékét, sok cég számára megoldást jelenthet a tervezett beruházás megvalósítására.

A Vidékfejlesztési Tőkealapot kezelője, a 100 százalékos MFB Invest tulajdonban levő FOCUS VENTURES Tőkealap-kezelő Zrt. a Vidékfejlesztési Program keretében elnyert támogatást finanszírozza elő, és előlegszámlára is hajlandó fizetni a számla kiállítója számára.

A finanszírozási forma legfontosabb előnye, hogy a támogatott beruházásba kezdő vállalkozások kedvezőbb feltételekkel juthatnak banki finanszírozáshoz, mivel időt nyernek tőketartozásuk kiegyenlítésére.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elindult az NLSF Program a fogathajtó szakágban

A Magyar Lovassport Szövetség előterjesztésére Magyarország kormá­nyá­nak támogatásával 2022-ben elindult a Nemzeti Lovassport és Sport­lótenyésztési Program. Az elsődleges elképzelések szerint csak a három olimpiai szakágat érintette volna, de az eredményességeket figyelembe véve a lovastorna és a fogathajtó szakágak is részeseivé váltak a programnak.

Élőhelyfejlesztések zárultak le a Balatonnál

Az elmúlt évtizedben mintegy 80 milliárd forint értékben 330 projekt keretében több mint 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota, amelyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak is rendkívüli szerepe volt - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára Keszthelyen.

Meglévő állományokkal is lehet pályázni baromfi állatjóléti támogatásra

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Reziliencia az agráriumban - Ki marad a végén?

A generációváltás új szabályozása és az agrárium válságállósága volt a két kiemelt témája a negyedik alkalommal megrendezett Agribusiness Konferenciának december 6-án. Az ország legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete a szaktárca, valamint a banki és a termelő szektor jelentős képviselőit hívta meg a tanácskozásra.

Generációs megújulás támogatása

A mezőgazdaságban tapasztalható elöregedés megállítása, az agrár-nemzedékváltás ösztönzése, valamint a fiatalok vidékről való elvándorlásának csökkentése érdekében az agrártárca stratégiai célkitűzései között eddig is szerepet kapott egy mezőgazdasági generációs megújulást segítő intézkedéscsomag kidolgozása és megvalósítása.

Új látogatóközponttal várja az érdeklődőket Magyarország leghosszabb barlangja

Átadták a Pál-völgyi-barlang új látogatóközpontját kedden; a 254,5 millió forintos beruházáshoz 234,99 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást használtak fel - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága kedden az MTI-vel.

Az AKIS és az azt támogató beavatkozások a KAP Stratégiai Tervben

Az Agrártudás- és Innovációs Rendszer (angol betűszóval: AKIS) az új Közös Agrárpolitika részeként az új KAP Stratégiai Tervbe is beépült, támogatva a tanácsadást, a képzést, az interaktív innovációs projekteket, a tudáscsere-lehetőségeket és a mezőgazdasági termelők összekapcsolását a tanácsadással és a kutatással.

Párhuzamos fejlődéstörténet

Az idén már másodszor nyerte el az Agrartechnik német szaklap által meghirdetett Service Award verseny „A legjobb szervizműhely” díját az AXIÁL Kft. bajai telephelyének szervizszerelő csapata. Az itt dolgozók a jövőben még az eddigieknél is magasabb színvonalon végezhetik munkájukat, december 5-én ugyanis felavatták a vállalat új mobilszerviz-műhelyét Baján.