Back to top

Újabb csemetékkel bővült az Újszülöttek erdeje

A Pécs környéki erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. tavaly csatlakozott az Újszülöttek erdeje programhoz. A Vajszló melletti öthektáros csemetekert most bővült: április 12-én kozármislenyi gyermekek a BuszRent Kft. közreműködésével ötven facsemetét ültettek. A szemléletformáló akció ősszel folytatódik.

Tevékeny szemléletformálás

Fotó: Mecsekerdő, Domján Endre
Ez a napfényes tavaszi délelőtt ideális időszak volt a friss csemeték elültetésére. A Mecsekerdő Zrt. Sellyei Erdészetének területére, Vajszlóra a kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskola 2.c. osztályának harminckét tanulója érkezett, hogy részt vállaljon az erdősítési, egyben szemléletformáló programban.

A gyermekek szakképzett segítséggel ültették a növendék fácskákat, és az élménypedagógia módszerével játékos formában ismerkedhettek a környezetvédelmi szemlélettel.

A program a gyermekeket szállító és a csemeték ültetését finanszírozó BuszRent Kft. részvételével született meg. A cég fontos küldetése, hogy társadalmilag felelős vállalatként kiálljon olyan ügyek mellett, mint a fenntarthatóság és a természetvédelem.

Újszülöttek erdeje

Az Újszülöttek erdeje nagyszabású kormányzati program, amely minden született gyermek után évente 10-10 facsemete elültetését tűzte ki célul. A programban az állami erdőgazdaságok, köztük a Mecsekerdő Zrt. tevékeny részt vállal. Így került sor tavaly a Baranya megyei Vajszlón egy 50 ezer csemetét nevelő terület kialakítására. A csemetekertben az Ormánság emblematikus fafaját, a kocsányos tölgyet, illetve gyertyánt, vadkörtét, vadcseresznyét, szilt és korai juhart nevelnek.

Fotó: Mecsekerdő, Domján Endre

Fotó: Mecsekerdő, Domján Endre

Forrás: 
Mecsekerdő Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.

Fokozottan tűzveszélyes időszak, csütörtöktől már Pest és Veszprém megyében is

A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt június 30-tól Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

A növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás - hívta fel a figyelmet cikkében a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál.

Károlyi gróf: „Reményeim lassan valóra válnak”

A Nemzeti Kastélyprogram keretében megújult a füzérradványi Károlyi-kastély és parkja. A pompásan helyreállított épület és a gyönyörű százhektáros angolpark eredeti jellegét idézve született újjá. A rekonstrukciót Alföldy Gábor tájépítész, kerttörténész könyve dokumentálja, amelynek személyes hangú előszavát maga Károlyi László gróf írta. A nagy idők 91 esztendős tanújával emlékeiről beszélgettünk.

Légi felderítés és növényvédelem: talán még idén felszállhatnak a kijuttató drónok

Erős szélben és változó légmozgás mellett is jól teljesítenek a mezőgazdasági monitoring drónok, növényvédelemre azonban ilyen időjárási viszonyok között nem ajánlott a használatuk. A dróntechnológiával, a jogszabályokkal és a biztonságos üzemeltetéssel foglalkozik a MyActionCam Kft. és Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozata.

Bővül a tűzgyújtási tilalommal érintett terület hazánkban

A kritikusan száraz talajviszonyok és a kánikula miatt, az előreláthatóan továbbra is csapadékszegény időjárásra való tekintettel a hatóság 2022. június 24-től kiterjeszti a tűzgyújtási tilalmat Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre is. A korlátozás Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is tovább él.

Tankönyv vetőmagtermesztőknek

Új szakmai kiadvánnyal gazdagodott a magyar vetőmagtermesztés. Az Izsáki Zoltán és Kruppa József által szerkesztett Szántóföldi növények vetőmagtermesztése című könyvet június 21-én mutatták be Szarvason, és a bemutatón felszólalt Gyuricza Csaba, a MATE rektora is. A három kötetből álló könyvben 52 szerző írásait gyűjtötték össze. Terjedelmén kívül az sem mindennapi, hogy a művet 25 éves gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakember lektorálta.

Megújult az Agrár Széchenyi Beruházási Hitelprogram

Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Max néven új beruházás finanszírozási eszköz áll a kis-és középvállalkozások rendelkezésére július 1-től.