0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Táptalaj a tehetségnek

Kihirdette nő gazdálkodók részére szervezett speciális képzési és támogatási programja nyerteseit a Corteva Agriscience április 22-én. A globális mezőgazdasági vállalat nálunk első alkalommal megszervezett TalentA programja Európa szerte már több mint ötszáz agráriumban tevékenykedő nőnek segített álmai megvalósításában.

A TalentA Programot a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat alapította fenntarthatósági programja keretében, a termelők és a fogyasztók életminőségének javítása érdekében. A nők mezőgazdasági szerepvállalásának erősítése és támogatása a vállalat 2030-ra kitűzött fenntarthatósági céljainak egyike. Az első TalentA 2019-ben valósult meg Spanyolországban, és eddig több mint 500 női gazdálkodó képzését és fenntartható mezőgazdasági törekvéseiket támogatta a program.

Az első TalentA Magyarországot a Corteva felkérésére a Magyar Női Unió (MNU) szervezte meg. Felhívására harmincan jelentkeztek az ország tizenhét megyéjéből. Kétlépcsős oktatási programjuk tavaly novemberben kezdődött.

Tizenhét online előadáson vehettek rész és fejleszthették vezetői készségeiket, vállalkozási, pénzügyi és mezőgazdasági ismereteiket neves szakértők közreműködésével.

Az online oktatási programot húsz női gazdálkodó végezte el sikeresen, akik ez után saját mezőgazdasági projektötletükkel pályázhattak a képzési program keretében hirdetett versenyre. Olyan megvalósítható, üzleti tervvel alátámasztott elképzeléseket kellett bemutatniuk, amelyek saját közvetlen környezetük közösségeit és a fenntartható mezőgazdaságot egyaránt szolgálják.

A szakértői zsűri által kiválasztott legjobb három pályamű összesen bruttó 3,25 millió forintos díjazásban részesült, de mivel nagyon értékes mikroprojektek készültek, és nagyon szoros volt a verseny, egy különdíjasról is döntöttek. A díjazottak projektjeik megvalósításának támogatására hat alkalmas mentorálásban is részesültek Yvonne Dedrik média- és marketingszakértő vezetésével.

“Rendkívül izgalmas és változatos projekttervek érkeztek be a résztvevőktől, így nem volt könnyű kiválasztani az első három helyezettet.

A döntés során nagy hangsúlyt kapott, hogy a projektek összhangban legyenek a Corteva fenntarthatósági céljaival, támogassák a fenntartható gazdálkodást és a közösségeket – mondta Borsos László, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója. Köszönetét fejezte ki a szervezésért az MNU-nak, kiemelve, hogy „ilyen energiákat megmozgatni csak a nők tudnak”.

„A résztvevők szakmailag széles profilt képviseltek, de az is kiderült, hogy mekkora szükség van egymást motiváló, segítő, támogató közösségekre” – hangsúlyozta Batthyány-Schmidt Margit, az MNU elnöke.

A díjátadó ünnepségen részt vett dr. Juhász Anikó, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, aki bemutatta a 2021-től 2030-ig meghirdetett

„Megújuló vidék, megújuló agrárium” programot, kiemelve azokat a célkitűzéseket és lehetőségeket, amelyek a vidéken élő nőket, női gazdálkodókat, kistermelőket érintik.

Felhívta a figyelmet a májusban újra nyíló kisüzemek támogatását szolgáló pályázatra, aminek keretében 15 ezer eurós egyösszegű támogatást lehet igényelni. Hozzátette: a megváltozott EU-rendelet értelmében utoljára lehetett az eddig megszokott egyszerű, könnyen teljesíthető formában meghirdetni a támogatást.

Az induló agrárvállalkozások, azon belül külön a fiatal gazdálkodók 2023-tól is számíthatnak állami támogatásra, ahogyan a gazdaságok átadása is. Az új támogatási ciklusban kétszer akkora forrás jut majd tanácsadásra és képzésre, mint jelenleg, és létrejön az AKIS, egy olyan rendszer, aminek a mezőgazdasági tudás fejlesztése, az ágazati innováció és a digitalizáció elősegítése lesz a feladata.

Az első hazai TalentA győztese Nagy Zsófia kertészmérnök lett, aki mini fűszeres arborétumot épít a ráckevei Duna-ág mellett, a Somlyó-szigeten.

Terve, hogy az ország összes fellelhető és megtermelhető fűszernövényét bemutatja az 500 négyzetméteres területen, ahol workshopok keretében inspirálja az érdeklődőket és a környékbeli tanulóifjúságot a fűszernövények termesztésére és feldolgozására.

Növényi olajak előállítását és hasznosítását bemutató témaudvar kialakítását tervezi a második helyezett Szabó Mária, aki 45 hektáron folytat AKG gazdálkodást Somogy és Tolna megye határán. Sokat tud a növények gyógyító erejéről, amiről több könyve is megjelent német, illetve magyar nyelven. Egyebek mellett felhagyott szőlők és gyümölcsösök helyreállítása révén szeretne megtanítani másokat az értékes dió-, szőlő, tökmag- és orbáncfűolaj előállítására és értékesítésére, valamint az élelmiszerfelesleg kreatív felhasználási módjaira.

A különféle palánták értő és eredményes termesztését tanítaná meg szűkebb és tágabb környezetének a Nyúlon gazdálkodó Buzás Tiborné, aki számos nemzetközi díjat nyert már csilitermesztőként.

Nemcsak a szakszerű gondozást, hanem a zöldségek és gyümölcsök feldolgozását is szeretné megmutatni projektje során, méghozzá közösségi főzés keretében.

A díjátadón minden nyertes kiemelte, hogy a Corteva speciális képzési programja során nagy szakértelemmel rendelkező, motiváló előadókkal találkoztak, miközben egy támogató közösség tagjává váltak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu