Back to top

Egri Borvidéki Kóstoló: a nagy vörös megtalálta fehér párját

Az egri borászok és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa által közelmúltban Budapesten szervezett superior és grand superior borokra fókuszáló eseményen 23 borászat 84 tételével ismerkedhettek az érdeklődők. A sétáló kóstolót mesterkurzusok egészítették ki, ahol a borvidékről, a Bikavérről és a dűlős borokról lehetett mélyebb ismereteket szerezni.

„Néhány éve megújult arculattal, marketing stratégiával fogadja a fogyasztókat az Egri Borvidék. Igyekszünk az évszakokhoz igazítani a kínálatot, így a tavasz az Egri Csillagé, a nyár a széles választékot kívánja bemutatni, az ősz a Bikavér ideje, s télen a nagy, bensőt melengető boroké a főszerep”- kezdte megnyitójában Farkas József, a borvidék elnöke. Az egri borászok és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa által szervezett superior és grand superior borokra fókuszáló eseményen 23 borászat 84 tételével ismerkedhettek az érdeklődők.

A sétáló kóstolót mesterkurzusok egészítették ki, ahol a borvidékről, a Bikavérről és a dűlős borokról lehetett mélyebb ismereteket szerezni.

(balról) Szuromi Mihály és Farkas József
(balról) Szuromi Mihály és Farkas József
Fotó: viniczai
„Az első világháború előtt a főváros egyik legkedvesebb fehérbora éppen Egerből került ki”- hívta fel a figyelmet az Egri Csillagra Dula Bence. A Dula Pincészet tulajdonosa hozzátette, jól iható, jó ár-érték arányú ital volt, amit a helyi borászok összekóstoltak, de nem árulták el az összetételét. „Ilyen Csillagot képzelek el ma is, nem versenylovat, hanem igazi gasztrobort szeretnénk a poharakba tölteni”- fogalmazta meg véleményét a szakember.

Dula Bence és fia, Dula Áron
Dula Bence és fia, Dula Áron
Fotó: viniczai

Annak ellenére, hogy legnagyobb tételben Olasz rizlinget értékesítenek, Egri Csillagra és Bikavérre alapoz Gál Lajos Pincészete. Ez utóbbiból nem is készítenek csak superior és grand superior besorolásút.

A két hónapos fahordós érlelés, a 14 feletti alkoholfok, a jól megválasztott termőhely és terhelés kiemelkedő borokat eredményez.

Ifj. Gál Tibor szerint Egerben a Bikavér mindenkinek a szívügye, legyen kultikus receptúrán alapuló bor. Eger olyan borvidék, amely nem elsősorban a fajtaborok bemutatására alkalmas, házasításokra építkezik. Fontos, hogy kilépjenek a „turista” kategóriából, legyenek tudományos kutatások, a fajtákon túl a termőhelyet, az egri ízeket ezen keresztül lehessen bemutatni. A Bikavér stílusának egyre inkább közelítenie kell egymáshoz, amiben nagy szerepet szánna a borászok közötti kóstolásoknak, a párbeszédeknek.

(balról) ifj. Gál Tibor
(balról) ifj. Gál Tibor
Fotó: viniczai

Egerben évente több, mint 9,5 millió palack Bikavért, 1 millió palack Csillagot értékesítenek (összehasonlításként Balatonborból 60 ezer palack fogy).

A borvidéken 25 termelő állítja elő az egymillió palack Csillagot, de ebből alig 50 ezernyi a superior illetve a grand superior. Bár 65 fajta termesztése engedélyezett a borvidéken, de 80 százalékban ugyanaz a 6-7 fajta szerepel. A Gál Tibor Pincészet Csillaga 8 fajtából áll, fontosnak tartják, hogy egyik se érződjön ki belőle, a bor legyen komplex és önálló személyiség.

Ugyancsak a házasítások fontosságát emelte ki Román Péter, ami a borász számára ad nagyobb mozgásteret, és ki lehet simítani az évjáratok közötti különbségeket. Számára a Bikavér lendületes bort, gyümölcsösséget, eleganciát és nagyobb testet jelent.

Kékfrankos – Merlot - Pinot noir - Cabernet franc összeállítása tükrözi a borász elképzelését.

Román Péter
Román Péter
Fotó: viniczai
A borvidék legdélebbi részén, Andornaktáján gazdálkodik Szuromi Mihály. Elmondása szerint az ottani dombokon tíz nappal korábban virágzik és érik a szőlő. Mészben szegény talajok, ahol lágyabb karakterek, finomabb savak jellemzik a borokat. A Szuromi Családi Birtok tulajdonosa hangsúlyozta, a gyümölcsösségre koncentrálnak, nem tömegterméket készítenek, évről-évre szeretettel várják a bor születését. A növényvédelemről kérdezve kijelentette, ha nem tud szüretelni, akkor a vállalkozása tönkremegy, ilyenkor nagyobb hangsúllyal kerül szóba az egészséges kockázatvállalást.

Ugyanakkor a mai magas növényvédő szer árak a termesztés átgondolását is kikényszerítik.

„A filoxéravész követően Egert telerakták bordeaux-i fajtákkal, mivel csak ilyen oltványok álltak rendelkezésre. Régen vegyes ültetvényekkel találkozhattunk, a Kadarka volt a Bikavér alapja”- hangsúlyozta Tarjányi József. A Tarjányi Pincészet tulajdonosa felhívta a figyelmet, hogy meg kell a borvidéknek szabadulnia a 400 forintos Bikavérektől, ugyanakkor a minőségi kategóriában nem bordeaux-i, hanem magyar fajtákból készült házasításokra van szükség.

Tarjányi József
Tarjányi József
Fotó: viniczai

Varsányi Katalin a minőségi alapanyagra, a jó ivású borok fontosságára hívta fel a figyelmet. A Varsányi Pincészet ügyvezetője hozzátette, a minőségben nincsen kompromisszum, csak ezen keresztül lehet a borvidék, az ott dolgozó borászok hitelesek.

Példaként az olaszokat hozta, ahol nem csak prémium borok születnek, de a középkategória is bárhol megállja a helyét.

Náluk a partiborok ugyanúgy kiemelt szerepet kapnak, mint a dűlőszelektált tételek.

Varsányi Katalin
Varsányi Katalin
Fotó: viniczai

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

Éjszakai pincetúrát szerveznek 47 pincészet boraival

Somló Fesztivál kulturális és családi programjaival kiegészülve rendezik meg az idei évtől a Somlói Éjszakai Pincetúrát, amely 30 helyszínen 47 pincészet boraival várja a vendégeket június közepén.

A szőlő-bor ágazatban kezelhetők a klímaváltozás hatásai

A szőlészetre a legnagyobb hatást a klímaváltozás gyakorolja, annak következményeihez kell alkalmazkodnunk, értettek egyet a Keszthelyen rendezett Agrárakadémia előadói, de több jó módszer is létezik a káros hatások ellensúlyozására. A MATE és a Magyar Mezőgazdaság Kiadó rendezvénysorozatának negyedik állomásán kerekasztal-beszélgetésen boncolgatták a további részleteket.

A következő fajtaváltást valószínűleg a klímaváltozás fogja meghatározni

„A borászattal csak teljes odaadással, szenvedéllyel érdemes foglalkozni. Ha ez szüretkor napi tizennyolc óra munkát jelent, akkor annyit. Augusztustól októberig ki lehet bírni.”

2021 Év bortermelője: Nyúlné Pühra Beáta

Igazi közös ünnepe a szakmának a Magyar Bor Akadémia által szervezett Év bortermelője gálaestje. Idén már 31. éve. Különös öröm, hogy az idei év győztese egy hölgy, a Nyakas Pincészet főborásza, Nyúlné Pühra Beáta. Az eseményt jelenlétével megtisztelte Áder János köztársasági elnök úr, aki már kilenc alkalommal kísérte végig az ünnepet.

MyMátra, a termékpiramis alapja

A Mátrai borvidék kétségkívül legjellemzőbb karakterét az illatos szőlőfajták biztosítják. Erre építkezve készítették el MyMátra néven közösségi borukat az ottani szakemberek, mely a BorJour Mátrai Május esemény keretein belül, a Stefánia Palotában debütált a hazai borkedvelők előtt. Az eseményen 6 borászat jelent meg az új termékkel, de az év végéig újabb 3-4 csatlakozót várnak.

Az italerjesztés szakértői

Tizedik alkalommal megszervezett Fermentis Academy résztvevői újabb technológiai ismereteket szerezhettek. A budapesti Hélia Hotelben tartott eseményen előadások hangzottak el az alkoholos erjedés során szükséges tápanyagról, az idén tíz éves E2U koncepcióról, a kénfelhasználás minimalizálásáról, a speciális kéntermelő élesztőtörzsek felhasználásáról, valamint a szén-dioxidos italokról.

A kórokozók alig várták a csapadékos meleget – növényvédelmi előrejelzés 19. hét

Egy sor betegségnek kiváló feltételeket teremt, hogy a hosszan tartó aszály után csapadékosabbra fordult az idő, és a hőmérséklet is emelkedni kezdett. De szaporodnak a levéltetvek, levélbolhák és mindenféle molyok is, bőven van tehát növényvédelmi tennivaló a kertekben.

A sokarcú borvidék

Az Egri borvidék változatos természeti adottságai lehetővé teszik, hogy világszínvonalú fehér- és vörösborok kerüljenek ki a pincékből, hangzott el az Egri bornap Budapesten nevű rendezvényen. A sétálókóstolón 23 borászat mutatta be néhány tételét, a látogatók pedig ezen kívül három mesterkurzuson kaphattak mélyebb ismereteket a borvidékről, az Egri bikavérről és az egyedi dűlős borokról.

Vidékőrzéstől a kultúra ápolásáig

A falvak jövője szempontjából kulcskérdés, hogy közép- és hosszú távon a fiatalok mekkora része tudja ott elképzelni a jövőjét. A települések számára ez kihívás. Részben e kihívásra válaszul szervezi értékfeltáró-közösségfejlesztő programjait a Zala Vidékőrző és Kulturális Egyesület: a helyi értékek és a helyi potenciál preferálását népszerűsítjük, mondta tudósítónknak a szervezet elnöke, Németh Zsuzsanna.