Back to top

Szürke, nagy tülkös szarva van és a legszebb

Sok szép szarvasmarha van a világon, de azért széles e hazában a magyar szürkemarhánál nincs szebb. Nem csak a nemzeti érzület mondatja ezt, hanem e tényt már nemzetközi bírálat is alátámasztja.

Fotó: Csatlós Norbert
A XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, Hódmezővásárhelyen ugyanis a húsmarha fajtagyőztesek közül kiválasztották a legszebbek legszebbjét, vagyis a fajtagyőzteseket is összevetették. A húsmarha bírálatot a nyitónap délelőttjén öt fajtában rendezték meg a fajtatenyésztő egyesületek: charolais, blonde d’Aqitaine, limousin, magyartarka és magyar szürke marha fajtákban. Délután pedig a Magyar Állattenyésztők Szövetsége valamennyi fajta bírái részvételével az összevetést.
charolais
charolais
Fotó: Csatlós Norbert

Miután az egyes fajtáknál a tenyésztési célok mások, így állatokat összehasonlítani nem lehet, ebben a „versenyben” a bírák azt az egyedet keresték, amely a saját fajtáján belül a legszebb. Minden bíró ezen szakmai paraméterekre figyelemmel felállított egy sorrendet, amelyet aztán összesítettek.

A charolais fajtát, a kecskeméti NPK Charolais Kft. 2019-es születésű bikája, Parfait, a fajta legszebb hímivarú tenyészállata képviselte.

Az összevetésben a Magyar Szürke Szarvasmarhatenyésztők Egyesületének tulajdonában lévő 2017-es születésű felnőtt tenyészbika Mindjárt vett részt. Az állat tenyésztője a Hungarikum 2005 Bt.

magyartarka
magyartarka
Fotó: Csatlós Norbert
A másik magyar fajta, a magyartarka legszebb tenyészállata a kocséri Petőfi MG Szövetkezet tulajdonában és tenyésztésében álló anyatehén, Bellíta lett, aki természetesen borjával együtt lépett a ringbe.
limousin
limousin
Fotó: Csatlós Norbert

Ahogyan a limousin fajta győztese, a Sellyéről érkezett Linda is, akinek tulajdonosa és tenyésztője Mozsgai József.

A legszebb blonde d’Aqitainenek a 2017-es születésű Tiprót választották. A hatalmas állat tenyésztője és tulajdonosa a babócsai Határőr Zrt.

blonde d’Aqitaine
blonde d’Aqitaine
Fotó: Csatlós Norbert
A versenyzők talán a kellemesnél több kört is tettek meg, míg a bírák meghozták döntésüket, s kihirdették, hogy alkatában, megjelenésében Mindjárt képviseli a legmarkánsabban azt, amit az adott fajta tenyészállataitól a tenyésztők elvárnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar lovasok a vb felé félúton

Legutóbbi számunkban bemutatkozott a munkalovaglás mint sportág, és hazai képviselője, a Working Equitation Magyarország Egyesület. Bár fiatal a sportág és alig négyéves múlttal rendelkezik hazánkban, máris két versenyzőjének sikerült kiemelkedő teljesítményt nyújtva akkreditációt szereznie az idén júliusban rendezendő franciaországi világbajnokságra.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Sertéságazati szakértők tanácskozása

Többnapos, zártkörű tanácskozáson tekintették át az InterPIG és az agri benchmark Pig Network globális sertéságazati szakértői hálózatok képviselői a közelmúlt világpiaci történéseit és a sertéságazat 2021. évi költség- és jövedelemviszonyainak alakulását tagországi szinten.

Az állatok „vegyészösztönei” - Megeszik a mérgezőt?

Vajon az állatok ösztönösen megtalálják a számukra gyógyhatású növényeket a legelőn vagy a takarmányukban, és hogyan kerülik el a mérgezőket? Mekkora ebben a véletlen szerepe? Mivel nem tudjuk megkérdezni őket, így csak kutatásokra hagyatkozhatunk…

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

Adria a nappaliban - Tengeri akvárium

Dr. Puly István régi vágású természetbúvár volt. Minden érdekelte, ami a természettel kapcsolatos. Vadászott, horgászott, professzionális csiga-, kagyló- és kőzetgyűjtő volt, különleges díszmadarakat tartott, s emellett volt egy pompás tengeri akváriuma is. Tőle tanultam meg, hogy a tengeri akvarisztika nem ördöngösség, de nagy odafigyelést és némi pénzt is igényel.

A három déli megyében feloldotta a Nébih a madárinfluenza miatt felállított védőkörzeteket

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében június eleje óta nem volt újabb madárinfluenza-kitörés, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) feloldotta az összes védőkörzetet. Bár a járványügyi helyzet jelenleg kedvező, ez azonban nem jelenti azt, hogy a járványvédelmi fegyelmen lazítani lehet.

Legeltetéssel a vadvirágokért

A gyepek és a vadvirágok megőrzése érdekében tizenöt tehénből álló Hereford-csordát engedtek szabadon Angliában Ronkswood Hill Meadows-ban.