Back to top

Szürke, nagy tülkös szarva van és a legszebb

Sok szép szarvasmarha van a világon, de azért széles e hazában a magyar szürkemarhánál nincs szebb. Nem csak a nemzeti érzület mondatja ezt, hanem e tényt már nemzetközi bírálat is alátámasztja.

Fotó: Csatlós Norbert
A XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, Hódmezővásárhelyen ugyanis a húsmarha fajtagyőztesek közül kiválasztották a legszebbek legszebbjét, vagyis a fajtagyőzteseket is összevetették. A húsmarha bírálatot a nyitónap délelőttjén öt fajtában rendezték meg a fajtatenyésztő egyesületek: charolais, blonde d’Aqitaine, limousin, magyartarka és magyar szürke marha fajtákban. Délután pedig a Magyar Állattenyésztők Szövetsége valamennyi fajta bírái részvételével az összevetést.
charolais
charolais
Fotó: Csatlós Norbert

Miután az egyes fajtáknál a tenyésztési célok mások, így állatokat összehasonlítani nem lehet, ebben a „versenyben” a bírák azt az egyedet keresték, amely a saját fajtáján belül a legszebb. Minden bíró ezen szakmai paraméterekre figyelemmel felállított egy sorrendet, amelyet aztán összesítettek.

A charolais fajtát, a kecskeméti NPK Charolais Kft. 2019-es születésű bikája, Parfait, a fajta legszebb hímivarú tenyészállata képviselte.

Az összevetésben a Magyar Szürke Szarvasmarhatenyésztők Egyesületének tulajdonában lévő 2017-es születésű felnőtt tenyészbika Mindjárt vett részt. Az állat tenyésztője a Hungarikum 2005 Bt.

magyartarka
magyartarka
Fotó: Csatlós Norbert
A másik magyar fajta, a magyartarka legszebb tenyészállata a kocséri Petőfi MG Szövetkezet tulajdonában és tenyésztésében álló anyatehén, Bellíta lett, aki természetesen borjával együtt lépett a ringbe.
limousin
limousin
Fotó: Csatlós Norbert

Ahogyan a limousin fajta győztese, a Sellyéről érkezett Linda is, akinek tulajdonosa és tenyésztője Mozsgai József.

A legszebb blonde d’Aqitainenek a 2017-es születésű Tiprót választották. A hatalmas állat tenyésztője és tulajdonosa a babócsai Határőr Zrt.

blonde d’Aqitaine
blonde d’Aqitaine
Fotó: Csatlós Norbert
A versenyzők talán a kellemesnél több kört is tettek meg, míg a bírák meghozták döntésüket, s kihirdették, hogy alkatában, megjelenésében Mindjárt képviseli a legmarkánsabban azt, amit az adott fajta tenyészállataitól a tenyésztők elvárnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gubicza lányok a lovak vonzásában

A fiatal díjugrató tehetségekről szóló sorozatunkban rendhagyó módon nem „csak” egy lovast, hanem egy egész családot mutatunk be. Gubiczáék története pontosan hat évvel ezelőtt kezdődött, amikor a gyerekek édesanyja, Alexandra elment a Pasaréti Honvéd Lovardába, hogy felelevenítse régi lovastudását, amit édesapja jóvoltából szerzett még a gyermekei születése előtt.

Agáma a lakásban: könnyen megszelídülnek

Aki ma agámát szeretne tartani, valószínű, hogy valamelyik ausztrál szakállasagáma-fajt választja. Nem véletlenül, hiszen az ott élő fajok közül legalább kettő igen jól tartható, remekül szaporodnak fogságban; sőt, ma már számos színváltozatuk ismert.

A héten 109 településen irtják a szúnyogokat

A héten a tervek szerint 13 megye 109 településen irtják a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Gümőkóros teheneket találtak Magyarországon

Gümőkór-fertőzöttséget igazoltak a hatósági vizsgálatok 2022 májusában egy Csongrád-Csanád megyei szarvasmarha-állományban. Az esetre a telepen elvégzett ellenőrző vizsgálat derített fényt. Az érintett telepen forgalmi korlátozást rendelt el az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság; jelenleg a fertőzés eredetét vizsgálják a szakemberek.

Piros lé karajáron

A hazai sertéstermelők panaszkodnak az emelkedő költségekre, az alacsony átvételi árakra, és arra is, hogy a külföldről érkező importhús leszorítja az árakat. Ez vásárlóként még akár jó is lehet, ha az ember nem fut bele olyan húsba, amiből a sütés végére jóformán semmi sem marad.

Két kanadai rókában megerősítették a madárinfluenzát

Kanadában először fordult elő magas patogenitású madárinfluenza-vírus emlősökben – adta hírül a wattpoultry.com. A vírust két vörösróka kölyökben találták meg.

Milyen tartalékok vannak a magyar gyepekben?

A következő KAP-ciklusban sokkal nagyobb hangsúlyt kap az ökológiai szemléletű gazdálkodás az Európai Unióban. Nálunk elhanyagolt terület volt eddig a gyepgazdálkodás és a rajta levő állattenyésztés, ami vélhetően épp az uniós elvárások miatt új lendületet kaphat.

A jobb idővel a paraziták is aktívabbak

A kullancsok nemcsak az emberre, de társállatainkra is sokféle veszélyt jelentenek. Egy új kutatásból kiderült, hogy hazánkban a kutyákról gyűjtött kullancsok közül több veszélyes kórokozókat hordoz. Vérszívásuk során anaplazmózist, babéziózist vagy Lyme-kórt okozó kórokozókkal fertőzhetnek, és előfordulhat az is, hogy rövid időn belül többféle kórokozó jut az állatba.

Az emberbe átültetett sertésszív fertőzött volt

Az év elején az 57 éves David Bennet történelmet írt, amikor ő lett az első ember, aki sertésszívet kapott transzplantáció során. Bár az eljárás sikeres volt, Bennet nem élt túl sokáig, két hónap után elhunyt. Most a halála okát feltáró vizsgálatok kiderítették, hogy az átültetett szív sertésvírusfertőzéssel volt fertőzött, ez vezethetett Bennet halálához - számolt be az MIT Technology Review.  

Rendszeres visszatérők a külhoni magyarok

Több mint 500 külföldit vonzott Hódmezővásárhelyre a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, ahol a nemzetközi sátorban külhoni magyarok is beszélgettek a hazai gazdákkal. Szotyori Zoltán Erdélyből, míg Balog Anita a Vajdaságból érkezett a rendezvényre.