Back to top

A kórokozók alig várták a csapadékos meleget – növényvédelmi előrejelzés 19. hét

Egy sor betegségnek kiváló feltételeket teremt, hogy a hosszan tartó aszály után csapadékosabbra fordult az idő, és a hőmérséklet is emelkedni kezdett. De szaporodnak a levéltetvek, levélbolhák és mindenféle molyok is, bőven van tehát növényvédelmi tennivaló a kertekben.

Változékony időjárással búcsúzott tőlünk az április, a hónap utolsó hetében is maradt az átlagosnál kissé hűvösebb, záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás. Derült napokon 20 °C körüli maximumhőmérséklet volt a jellemző, éjszakánként pedig 5-10 °C-ot mérhettünk. A talajok felső rétegének vízkapacitása 50% körüli, tehát kevés a tartalék a növények számára. A kissé magasabb hőmérséklet hatására nemcsak a növények fejlődése látványos, de a betegségek és a kártevők is terjednek.

Csonthéjasok moníliája cseresznyén. Most kezdenek láthatóvá válni a moníliás virág- és hajtásfertőzés tünetei, megmutatva, hogy mekkora a kár
Csonthéjasok moníliája cseresznyén. Most kezdenek láthatóvá válni a moníliás virág- és hajtásfertőzés tünetei, megmutatva, hogy mekkora a kár
Az alma- és körtevarasodás spóraszóródásának kiváló feltételeket teremt a gyakori csapadék, a hosszabb nedvességborítottság. Mind az alma, mind pedig a körte abban az érzékeny fenológiai fázisban van, amikor könnyen megfertőződik a kórokozóval, tehát

rendkívül nagy a jelentősége a preventív növényvédelemnek.

A levélpirosító levéltetű helyét átvették a hajtásfertőző levéltetvek, így azok terjedését kell vizsgálni a növényeken. A körte-levélbolhák elhúzódóan rakják tojásaikat, a kikelt lárvák L1-L5 fejlettségűek. Egyes fajtákon az idén igen gyakori a körtelevél-gubacsatka, elsősorban házikertekben. Az ervíniás tűzelhalás fertőzésveszélye a melegebb napokkal erősödött, most közepes fokozatú, a hőösszeg-felhalmozódás lassúnak mondható. Az almalevél-aknázómoly eddigi intenzív rajzása lecsökkent, most a csapdákban háromnaponta 15-30 lepke van; almamolyból viszont még mindig nem fogtak egyet sem.

A lisztharmatfertőzés tünetei csak vontatottan terjednek a jelenlegi körülmények között.

A csonthéjas gyümölcsfélék moníliás virág- és hajtásfertőzésének most kezdenek láthatóvá válni a tünetei, megmutatva, hogy mekkora a kár. Többszöri védekezés ellenére a kajszin és a meggyen látványosak a tünetek, de a fertőzés folyamata még nem zárult le mindenütt. Ugyanez a helyzet az őszibarack tafrinás levélfodrosodásával is, a deformálódott és elszíneződött levelek most terülnek ki. Már most látható, hogy a hosszan elhúzódó áprilisi hideg, csapadékos idő nagyon kedvezett a kórokozónak. A szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly változatlanul intenzíven rajzik a gyümölcsösökben.

A szőlő intenzív fejlődése mellett erőteljesen repül a tarka szőlőmoly. A kibontakozó leveleken már látszik a szőlőlevélatka fertőzésének tünete néhány fogékony fajtán.

Az akaricides védekezésnek most van itt az ideje.

Díszkertekben ki lehet helyezni a selyemfényű puszpángmoly feromoncsapdáit, mert a korábbi évek tapasztalatai alapján közeleg a rajzás kezdete. A rózsa hajtásain megjelentek a rózsalisztharmat első tünetei, valamint már várhatók az első szárnyas levéltetvek is.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassanak el a www.magyarnovenyorvos.hu oldalra.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok az MTI-t. A Lidl Magyarország azt közölte, hogy raktárai szerdától kizárólag magyar beszállítóktól érkező magyar görögdinnyét vesznek át. Az Aldi Magyarország július 1-jétől csak magyar termelőktől érkező dinnyét vesz át biatorbágyi raktárában

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Országos Borverseny: a magyar borok rangadója

Az érzékszervi minősítésnek több szintjét különböztetjük meg: a kötelező hatósági minősítésen túl kiemelt szerepe van borversenyeknek, a kereskedelmi minősítéseknek, minőségbiztosítási intézményeknek, valamint szakmai kiadványok által felkért bizottságok, vagy szakértők pontozásán alapuló minősítési eredményeinek. Összességében valamennyi minősítés a fogyasztó tájékoztatására hivatott.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás a földeken

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól – közölte Nagy István agrárminiszter.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.