0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

2021 Év bortermelője: Nyúlné Pühra Beáta

Igazi közös ünnepe a szakmának a Magyar Bor Akadémia által szervezett Év bortermelője gálaestje. Idén már 31. éve. Különös öröm, hogy az idei év győztese egy hölgy, a Nyakas Pincészet főborásza, Nyúlné Pühra Beáta. Az eseményt jelenlétével megtisztelte Áder János köztársasági elnök úr, aki már kilenc alkalommal kísérte végig az ünnepet.

A horvát gyökerekkel rendelkező szakember, három fiúgyermek édesanyja. A budapesti Soós István Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakmunkásképzőben 1988-ban érettségizett, majd a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem élelmiszeripari karán élelmiszeripari mérnöki diplomát szerzett, miközben a Gödöllői Agrártudományi Egyetem tanárképző intézetében mérnöktanári végzettségre tett szert. Ettől kezdve óraadó tanárként a Soós István, akkor már, élelmiszeripari szakközépiskolában tanít, és a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Élelmiszer-tudományi Karán doktorandusz hallgató.

„Ráérő idejében” a Magyar Borok Házában okleveles borvizsgáló vizsgát tett.

2000. június 1-jén alkalmazzák a Nyakas Pincészetnél. 2001-ben házi doktori, 2002-ben egyetemi doktori védés után az élelmiszer tudományos doktora lesz. Kutatásai a pezsgők, üdítőitalok, ásványvizek, sörök szén-dioxid tartalmának meghatározási módszerei. Kutatási eredményeit különböző konferenciákon, szaklapokban publikálja. A Nyakas pincészetnél támogató közegbe került, ahol Malya Ernő taposta ki az utat, aki élharcosa és népszerűsítője volt Magyarországon a reduktív technológiának. Malya erről olyan értékrendet határozott meg, amely a mai napig útmutatásul szolgál a pincészet számára. Ezt a munkát a Magyar Bor Akadémia is elismerte, hiszen 2002-ben Maya Ernő az év bortermelőjévé választotta, nagy büszkesége a Nyakas Pincészetnek, hogy ezt követően, 2021-ben Nyúlné Pühra Beáta is elnyerte a borászok Kossuth-díjának is nevezett címet.

„A nyakas borok titka az évtizedes szőlészeti, borászati, szakmai tapasztalatban és a helyi emberek önfeláldozó munkájában rejlik”- vallja a díjazott.

Soha nem hagyott fel a tanulással, 2016-2018 között a Szent István Egyetemen pálinkamester szakmérnök lett. Címzetes egyetemi docens, az Országos Borminősítő Bizottság, a Promontorium Borlovagrend és a Magyar Borakadémia tagja.

„Abban, hogy idáig jutottam, nagy szerepe van dr. Kállay Miklósnak. Ő volt a diploma, illetve a doktori témáim vezetője, s a mai napig bármilyen szakmai kérdésem van, vagy csak megerősítésre van szükségem, tudok vele konzultálni. Nagy szerencsém volt abban is, hogy amikor munkát kerestem, azt mondta, Bea hidd el, hogy a Nyakas Pince lesz a te utad, hiszen itt van fejlődési lehetőség.

A Malya Ernő által letett alapokra lehetett építkezni”- fogalmazta meg véleményét köszönő beszédében, majd a díszasztal mellől felállította a nyakas csapatot, úgy tartja, nélkülük nem lehetne itt.

„Jó csapat vagyunk, mindenben segítjük egymást, és különösen szerencsém van, hiszen a borászat mellett az anyai hivatásomat, az álmaimat, hogy gyerekeim legyenek sem kellett sutba dobni. Sokszor fordult elő megbeszélés, vagy bármiféle program esetén, az irodában az egyik vagy másik kollégám ringatta a gyereket, vagy tolták a szőlősorok között a babakocsit. Jó csapat, ahol mindenki segíti egymást, csak így lehet minőséget, értéket teremteni”- fogalmazta meg gondolatait az Év bortermelője. Külön köszönetét fejezte ki férjének, aki mindig biztos háttér volt, és az a gyerekeinek, akik megszokták azokat a „majdokat”, majd, ha a borversenyeknek vége van majd, ha vége van a szüretnek…

„Számomra a borászat és a család egyben, egymás mellett a legfontosabb. Igazán szerencsésnek mondhatom magam, hiszen annál az embernél, aki tulajdonképpen nem is dolgozik, mert azt csinálja egész nap, amit szeret, boldogabb nincs a világon”

– köszöntötte a résztvevőket az ünnepelt, Nyúlné Pühra Beáta.

Nyúlné Pühra Beáta 1970-ben született Kecskeméten, 1996-ban végzett a Kertészeti Egyetem borász-szakmérnöki szakán. Nagydoktori címet 2002-ben szerzett. Három gyermek édesanyja. Munkáját a Nyakas Pincénél 2000-ben kezdte, majd 2008-tól ugyanott főborász. Az általa készített borok eddig több, mint száz hazai és nemzetközi versenyen kaptak díjakat.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu