Back to top

2021 Év bortermelője: Nyúlné Pühra Beáta

Igazi közös ünnepe a szakmának a Magyar Bor Akadémia által szervezett Év bortermelője gálaestje. Idén már 31. éve. Különös öröm, hogy az idei év győztese egy hölgy, a Nyakas Pincészet főborásza, Nyúlné Pühra Beáta. Az eseményt jelenlétével megtisztelte Áder János köztársasági elnök úr, aki már kilenc alkalommal kísérte végig az ünnepet.

A horvát gyökerekkel rendelkező szakember, három fiúgyermek édesanyja. A budapesti Soós István Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakmunkásképzőben 1988-ban érettségizett, majd a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem élelmiszeripari karán élelmiszeripari mérnöki diplomát szerzett, miközben a Gödöllői Agrártudományi Egyetem tanárképző intézetében mérnöktanári végzettségre tett szert. Ettől kezdve óraadó tanárként a Soós István, akkor már, élelmiszeripari szakközépiskolában tanít, és a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Élelmiszer-tudományi Karán doktorandusz hallgató.

Díjátadó
Díjátadó

„Ráérő idejében” a Magyar Borok Házában okleveles borvizsgáló vizsgát tett.

2000. június 1-jén alkalmazzák a Nyakas Pincészetnél. 2001-ben házi doktori, 2002-ben egyetemi doktori védés után az élelmiszer tudományos doktora lesz. Kutatásai a pezsgők, üdítőitalok, ásványvizek, sörök szén-dioxid tartalmának meghatározási módszerei. Kutatási eredményeit különböző konferenciákon, szaklapokban publikálja. A Nyakas pincészetnél támogató közegbe került, ahol Malya Ernő taposta ki az utat, aki élharcosa és népszerűsítője volt Magyarországon a reduktív technológiának. Malya erről olyan értékrendet határozott meg, amely a mai napig útmutatásul szolgál a pincészet számára. Ezt a munkát a Magyar Bor Akadémia is elismerte, hiszen 2002-ben Maya Ernő az év bortermelőjévé választotta, nagy büszkesége a Nyakas Pincészetnek, hogy ezt követően, 2021-ben Nyúlné Pühra Beáta is elnyerte a borászok Kossuth-díjának is nevezett címet.

„A nyakas borok titka az évtizedes szőlészeti, borászati, szakmai tapasztalatban és a helyi emberek önfeláldozó munkájában rejlik”- vallja a díjazott.

Soha nem hagyott fel a tanulással, 2016-2018 között a Szent István Egyetemen pálinkamester szakmérnök lett. Címzetes egyetemi docens, az Országos Borminősítő Bizottság, a Promontorium Borlovagrend és a Magyar Borakadémia tagja.

„Abban, hogy idáig jutottam, nagy szerepe van dr. Kállay Miklósnak. Ő volt a diploma, illetve a doktori témáim vezetője, s a mai napig bármilyen szakmai kérdésem van, vagy csak megerősítésre van szükségem, tudok vele konzultálni. Nagy szerencsém volt abban is, hogy amikor munkát kerestem, azt mondta, Bea hidd el, hogy a Nyakas Pince lesz a te utad, hiszen itt van fejlődési lehetőség.

A Malya Ernő által letett alapokra lehetett építkezni”- fogalmazta meg véleményét köszönő beszédében, majd a díszasztal mellől felállította a nyakas csapatot, úgy tartja, nélkülük nem lehetne itt.

A "nyakas csapat"
A "nyakas csapat"
„Jó csapat vagyunk, mindenben segítjük egymást, és különösen szerencsém van, hiszen a borászat mellett az anyai hivatásomat, az álmaimat, hogy gyerekeim legyenek sem kellett sutba dobni. Sokszor fordult elő megbeszélés, vagy bármiféle program esetén, az irodában az egyik vagy másik kollégám ringatta a gyereket, vagy tolták a szőlősorok között a babakocsit. Jó csapat, ahol mindenki segíti egymást, csak így lehet minőséget, értéket teremteni”- fogalmazta meg gondolatait az Év bortermelője. Külön köszönetét fejezte ki férjének, aki mindig biztos háttér volt, és az a gyerekeinek, akik megszokták azokat a „majdokat”, majd, ha a borversenyeknek vége van majd, ha vége van a szüretnek...

„Számomra a borászat és a család egyben, egymás mellett a legfontosabb. Igazán szerencsésnek mondhatom magam, hiszen annál az embernél, aki tulajdonképpen nem is dolgozik, mert azt csinálja egész nap, amit szeret, boldogabb nincs a világon”

- köszöntötte a résztvevőket az ünnepelt, Nyúlné Pühra Beáta.

Nyúlné Pühra Beáta 1970-ben született Kecskeméten, 1996-ban végzett a Kertészeti Egyetem borász-szakmérnöki szakán. Nagydoktori címet 2002-ben szerzett. Három gyermek édesanyja. Munkáját a Nyakas Pincénél 2000-ben kezdte, majd 2008-tól ugyanott főborász. Az általa készített borok eddig több, mint száz hazai és nemzetközi versenyen kaptak díjakat.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Országos Borverseny: a magyar borok rangadója

Az érzékszervi minősítésnek több szintjét különböztetjük meg: a kötelező hatósági minősítésen túl kiemelt szerepe van borversenyeknek, a kereskedelmi minősítéseknek, minőségbiztosítási intézményeknek, valamint szakmai kiadványok által felkért bizottságok, vagy szakértők pontozásán alapuló minősítési eredményeinek. Összességében valamennyi minősítés a fogyasztó tájékoztatására hivatott.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

Folytatódik a szőlőár-csata?

Szüret előtt állva sokan kongatják meg újólag a vészharangot a várható szőlőárakra hivatkozva. Az elkeseredés kézzel tapintható, pedig az árak kapcsán még mély a csend. A gazdák borúlátóan fogalmazzák meg véleményüket a személyes beszélgetéseken, a közösségi médiában.

Megújult az Erdélyi és Partiumi Borverseny

Ma már nem kérdés, hogy a Kárpát-medence szőlő- és borkultúrája egységes egész. Ugyan évtizedeken keresztül el volt vágva egymástól a szakma, s ennek köszönhetően a fejlődés is másféle irányt vett, de az évszázados hagyományok, a közös múlt letagadhatatlan. Régóta hangoztatjuk, megérett a változásra, megújulásra az Erdélyi Borverseny, hogy még jobban fel lehessen zárkóztatni az erdélyi borászokat.

Eljött a szőlőkabóca elleni védekezés ideje – növényvédelmi előrejelzés 26. hét

A tavasz óta elképesztő méreteket öltő levéltetű-fertőzés kezd alábbhagyni ugyan, de nem maradunk megoldásra váró probléma nélkül. Rajzik egyebek között az almamoly, fertőz a szőlőlisztharmat, és most vannak olyan fejlettségi állapotban a szőlőkabóca lárvái, hogy meg kell kezdeni ellenük a védekezést.

Balatoni fotók a füredi Gyetvai-Villában: Pályi Zsófia kiállítása

A Balatontól pár percre található, impozánsan felújított balatonfüredi Villa Gyetvai borászatként és egyben művészeti kiállítótérként is funkcionál. Az idei nyáron a szívükhöz közel álló téma került a villa falaira, egy nemzetközileg is elismert fotósorozat a Balatonról, amely egészen augusztus 10-ig megtekinthető.

Kástélyos bor, vagy siller?

A név nem egy szőlőfajtára utal, siller szőlő nem létezik. A siller egy színtartomány - a rozénál sötétebb, a vörösbornál halványabb. Hazánkban hívják sillernek, kástélyos bornak, vagy német nyelvterületen fuxlinak (utalva a rőt rókaszínre).

Megsemmisítő csapás érte a feléledő ukrán borászatot

A volt Szovjetunióban a földdel tették egyenlővé az ukrajnai szőlőültetvényeket. Miután független lett, Ukrajnában újra fölépült a szőlő-bor ágazat, és ezt a fejlődést vetette vissza a háború, a közvetlen káron túl a szállítások megtorpanása miatt is. A Fekete-tenger környéki ültetvények szenvedtek kárt, a magyar és román határhoz közeli szőlőterületeket nem érte találat.

Több mint másfélmilliárd forintos fejlesztést hajtott végre a villányi Bock Borászat Kft.

Prémium minőségű borok, szőlőlé, valamint hidegen szárított gyümölcstermékek piacra hozatala érdekében hajtott végre fejlesztéseket több mint másfél milliárd forint értékben a villányi Bock Borászat Kft. - tájékoztatta a társaság az MTI-t.